Az állatorvos válaszol


Ha kérdése lenne kedvencével kapcsolatban, szakértő állatorvosaink készséggel állnak rendelkezésére.
Rendelőnket 2002. februárjában nyitottuk meg Dr. Majthényi Imre és Dr. Komlóssy Zsuzsanna vezetésével. 2004-ben csatlakozott hozzánk Dr. Kránitz Andrea; 2005-ben asszisztensnőnk Szűcs Adél; 2008-ban pedig nyegyedik állatorvos kolléganőnk Dr. Nagy Szabina.
Rendelőnkben állatorvosaink szakosodnak a gyógyászat egyes területeire. Komlóssy doktornő szakterülete a szemészet, ízületi műtétek, kardiológia; Kránitz doktornő érdeklődése a belgyógyászat, bőrgyógyászat, azon belül is az allergiavizsgálatok elvégzése; Nagy doktornő figyelme pedig az egzotikus kisállatok és az Ultrahang vizsgálatok felé irányul. Majthényi doktor végez lágy- és csontsebészeti műtéteket; röntgenvizsgálatokat, valamint galamb-egészségügyi specialista állatorvosként foglalkozik a különféle madarak gyógyításával.
Az állatorvos válaszol


« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 ... utolsó »

Kérdés: Ottó (Budapest)

Tisztelt Doktornő! Az a helyzetünk adódott, hogy 1 éves, holland törpenyuszink furcsán viselkedik. Nem fogadja el a megszokott ételeit, nem evett semmit már majdnem egy napja. Bent gubbaszt a ketrec hátsó felében, arccal a fal felé fordulva. Simogatni is csak nekem engedi, ha más próbálja elbújik. Engem mégis az aggaszt a legjobban, hogy nem eszik, pedig általában már reggel is teljesen aktív, és éhes. Se a megszokott leveleket, se a tápot, amire már bő fél éve tért rá. Van valami baja, vagy csak rossz napja van? Mit tudok tenni? Előre is köszönöm a választ! Tisztelettel: Ottó
Válasz:

Kedves Ottó!

Elképzelhető, hogy fogprobléma áll az étvágytalanság hátterében, minél előbb állatorvoshoz kell vinni a nyuszit!
Egy ilyen kisállatnál az egy napos koplalás is komoly következményekkel járhat.


Üdvözlettel
Dr. Sztankó-Berényi Olga

Dr. Sztankó-Berényi Olga

Kérdés: Kitti (Mosonmagyaróvár)

Tisztelt Doktor Úr! Azért kerestem fel Önt, hogy ha volna egy kis ideje, talán tudna nekem tanácsot adni. Egy majdnem 7 éves cavalier spánielem van, akinek nagyjából egy éve szedettük le a fogkövét. Mára azonban újra kezd visszajönni, próbáljuk jutalomfalatokkal, heti 2-szeri fogmosással megelőzni, de úgy gondolom, hogy ez hosszú távon nem elég. Hozzátartozik az is, hogy a kutyus főleg főtt húst eszik, hozzá még egy kis száraz tápot. A napokban olvasgattam fogkőeltávolító spray-ről és gélről. Először a Platinum-natural honlapján nézelődtem, majd rátaláltam a DentaSure-ra is. A kérdésem az volna, hogy - bár a leírás alapján ezek a termékek természetes anyagokból vannak - lehet bármi mellékhatása Ön szerint? Kicsit paranoiás vagyok, ha a kutyámról van szó. Lejjebb bemásoltam a linket is, ha lenne egy perce esetleg rápillantani. Illetve abban szeretném kikérni még a véleményét, hogy mennyire lehet hatásos egy ilyen spray? Sajnos még nem találkoztam olyannal, akinek van tapasztalata ezekkel a termékekkel. Azért gondoltam erre a megoldásra, mert nem szeretném a későbbiek során is altatásnak kitenni a kutyust, hiszen minél idősebb, annál veszélyesebb, ha jól tudom. Illetve ez a bizonyos DentaSure a Platinum termékével ellentétben nem tartalmaz alkoholt, s nem tudom, hogy ez mennyire számít. A termékek: http://www.platinum-natural.hu/fogapolas/oral-clean-care_osszetevok http://www.natural-wonder-pets.com/dog-dental.html Előre is köszönöm a segítségét! Tisztelettel: K.Kitti
Válasz:

Kedves Kitti!


Bár az Ön által csatolt termékek közül egyiket sem ismerem közvetlenül,abszolút szkeptikus vagyok velük kapcsolatban.
Fogkő eltávolító kencefice, spray....NINCSEN!!! Annak eltávolítása csak mechanikus úton lehetséges a szájüregben.
A helyes metódus:
Ultrahangos fogkő eltávolítás,majd lehet különféle készítményeket (akár teljesen természetes anyagokat tartalmazókat) is használni, amik a plakk képződést akadályozzák, így késleltetik a fogkő képződést.
Olyan készítmény nincsen ami a csatolt fájlban levő, brutálisan elhanyagolt szájüreget rendbe tenné. Erősen átverésnek tűnik a dolog.


Üdvözlettel:

Dr. Majthényi Imre

Kérdés: Sulyok-Komlós Rita (Sopron)

Kedves Majthényi Doktor Úr! A következő kérdéssel fordulok Önhöz: van egy kb 10 hónapos katalinpapagáj párom, akiknek a körmük megnőtt, annak ellenére, hogy természetes faágakat helyeztem el a volierjükben. Mivel nekem nem volt bátorságom, hogy levágjam a körmüket, elvittem egy állatorvoshoz, aki sajnos úgy belevágott a tojó első lábujján lévő körmébe, hogy elvágta a körömben található eret is. Persze azonnal elsütötte, így elállt a vérzés, majd 3 napig kapott antibiotikumot a vizébe. Ez az eset egy hete történt, az első napokban nem úgy tűnt, hogy komolyabban megviselte volna a dolog, de kb 2 napja sántikál. Szinte egész nap egy lábon áll, a beteg lábát teljesen felhúzza. Jelenleg egy kb 2-3 mm-es körömcsonk látszik, ami teljesen vörös. A lábai is egy picit melegebbek mint korábban. Jelenleg nem adok neki semmilyen gyógyszert, csak infravörös lámpával szoktam a lábát megvilágítani naponta pár percre. Étvágya van, iszik is, tollászkodik, de sokat nem mozog. A kérdésem az lenne, hogy meg fog ez gyógyulni magától? továbbra is melegíthetem infralámpával? kifog neki nőni újra körme? Segítségét előre is köszönöm!
Válasz:

Kedves Rita!


Az Ön által leírt eset abszolút gyulladásos folyamatnak tűnik.
Javasolt antibiotikum, valamint gyulladás csökkentő készítmény adása az állatorvossal történt egyeztetés után.
Az infra lámpás megvilágítás alkalmazható.
Körme pedig biztosan ki fog nőni, ha a gyulladásos folyamatot rendezzük a madárnál.


Üdvözlettel:

 

Dr. Majthényi Imre

Kérdés: Sütöri Éva (Győr)

Van egy nimfa és egy nemespapagájom!A nemespapagájom megcsípte a nimfapapgáj lábát,nagyon vérzett neki,kis bőr is lógott a lábán!A vérzést elállítottam!Ma viszont még mindig egy lábon álldogál a kalitkában,ki sem jön,egész nap alszik és gubbaszt!Mi a teendő?Meggyógyul a lába?Vagy vigyem el állatorvoshoz?Segítségét előre is köszönöm!
Válasz:

Kedves Éva!

 

Telefonon már beszéltünk az esetről, én a személyes vizsgálatot javasoltam! :)

 

Üdvözlettel:

Dr. Majthényi Imre

Kérdés: Vinkler Jennifer (Szerep)

Kedves Doktor Úr! Azért fordulok Önhöz, mert a kutyusomon apró pattanás szerű dudorok jelentek meg, emellett nagyobb sárgás dudorok is, melyek körül piros a bőr (nem mindnél, csak a nagyobbaknál), utána sebesek lesznek! Észre is vettem, hogy volt bolhája, így arra gondoltam, hogy emiatt van a baj! Más tünetek, amik vannak a korpa és a szőrhullás, bár nem tudom, hogy ez számít-e valamit, vagy egyáltalán tünet-e, vagy csak valami más! Ön szerint mi lehet? Kell atkára vagy rühre gondolnom? Vagy a bolhák okozták? Egyébként szuka és 12 éves kutyus! :) Előre is köszönöm a válaszát! :)
Válasz:

Kedves Jennifer!

 

A leírt bőrelváltozások lehetnek a bolhásság következményei, így első lépésben mindenképpen egy alapos bolhairtást javasolnék.
Ha utána pár nap alatt múlnak az elváltozások, nincsen további teendő, ha viszont nem, javasolt egy bőrkaparék mintavétel elvégzése, a pontos diagnózis felállításához!

 

Üdvözlettel:

 

Dr. Majthényi Imre

Kérdés: Kakas András (Budapest)

Kérem segítségüket.. Július 23-án született gidám, sajnos bak lett. A helyi doktor szerint ráérek az ivartalanítással, de már most felugrál a másik nőstényre... Véleményem szerint minél korábban kéne ivartalanítani, hogy ne alakuljon ki a nemi jellege.. Mi az igazság, és mi a teendőm.. Köszönöm: András.
Válasz:

Kedves András!


A július 23-án született bak gidájának ugrálásának, semmi köze nem lehet még a nemiséghez, az minden bizonnyal játék.
Ivartalanítása még bőven ráér!!


Üdvözlettel:

 

Dr. Majthényi Imre

Kérdés: Offenmüller Károlyné (Gyál)

Tisztelt Dr.Úr van egy 12 hónapos kutyusom, az étvágya jó, de a kutyeledelt nem nagyon szereti, Így száraz kutyaeledellel bővítem azt az élelmet, amit mi is eszünk, pl.pörkölt, sült hús, baromfihús.Most van egy kis problémám el kezdett hullani a vastag bundája.Elég sok szőrt tudunk kikefélni belőle.Lehet ez vitamínhiány vagy csak nyári vedlés?Remélem csak az. Ha vitamínhiány akkor milyen vitamínt ajánlana a doktor Úr.Köszönettel veszem válaszát.
Válasz:

Kedves Offenmüllerné!


Ha kutyás körökben körbekérdez, most minden eb fokozottan hullajtja a szőrét a nyári nagy melegek miatt.
Táplálkozásában nem javaslom a fűszeres emberi ételeket:pörkölt, sült hús.....
Szőr és bőrtápláló vitaminokat viszont bátran alkalmazhat.


Üdvözlettel:

 

Dr. Majthényi Imre

Kérdés: Farkasné Strauss Zsuzsanna (Budapest)

Szép jó napot kívánok.. A segítségeteket szeretném kérni. A nyuszim 2-éves és már lassan két hete szerelmes, az még nem is baj csak az a baj,hogy belém,folyamatosan követ és meg akar .......... Követi a lábam és szaglássza és ráharap meg kapargatja.. Mit tegyek?
Válasz:

Tisztelt Farkasné Strauss Zsuzsanna!


Ennek a problémának a nyuszi ivartalanítása lenne a végleges megoldása.


Üdvözlettel

 

Dr. Sztankó-Berényi Olga

Kérdés: Zso (Miskolc)

Tisztelt Doktor Úr! Ha a kutya lenyel egy hegyes műanyagot kb- 5-10 cm ( szülinapi gyertya tartóját) pár napon belül milyen tünetek jelentkezhetnek? Pár hét múlva daganat is kialakulhat? Előre is köszönöm válaszát
Válasz:

Kedves Zso!


A lenyelt műanyag darab átszúrhatja a kutya bélcsatornájának falát,vagy esetlegesen bélelzáródást okozhat. Mindenképpen figyelje a kutya étvágyát, kedély álllapotát és esetleges egyéb tüneteket:hányás, széklet hiány.... Ha a megszokottól eltérnek ezek a tulajdonságok, keresse fel állatorvosát.

Daganatot nem okoz!!


Üdvözlettel:

 

Dr. Majthényi Imre

Kérdés: Bea (Budapest)

Jó napot! 2 kérdésem is lenne. 1. Mikor leszoktam vinni sétáltatni néha beszippanthat szöszöket és akkor elkezd prüszkölni de nagyon 5-10 percig tart csórinak még a nyála is kijön ilyenkor nagyon megilyedek. Létezik,hogy allergiás? mit tudok ilyenkor tenni,hogy ne prüszköljön ennyire? Vagy csak várjam amíg elmúlik? 2. Mázlinak légcsőszükülete van és egyre sűrűbben jönnek rá a rohamok, ilyenkor mit tegyek? Van erre valami inhalátor ami segít? Mert ilyenkor ugye szegény nagyon fullad és már nem csak izgalmában ha nem néha alvás közben este,vagy csak úgy előjön neki:(
Válasz:

Kedves Bea!


1. Ha én szippantok be szöszöket, én is prüszkölök... szerintem ezzel különösebben nem kell foglalkozni.


2. Légcsőszűkületes kutyáknál, sajnos a műtéten és egyes porcerősítő készítményeken kívül, sajnos nem igen van érdemi segítség.
Inhalátor spray-ket nem tudunk alkalmazni, mert eszük ágában sincs letüdőzni a permetfelhőt a befújás után.


Üdvözlettel:

Dr. Majthényi Imre
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 ... utolsó »
 
Ha kérdése lenne kedvencével kapcsolatban, szakértő állatorvosaink készséggel állnak rendelkezésére.
Mit szeretnél legjobban még látni az oldalon?
Állatos olvasnivalókat
Üzenőfalat
Szépségversenyt
Linkgyűjteményt
Születésnapos állatok
Legtöbben kedvencnek jelölték
Legjobb értékelést kaptak
Legújabb jutalmazások
Simogatás   Goldenhill's Carbon [Guszti] 2021.04.15. 09:07
Simogatás   Csézy 2020.06.28. 13:23
Simogatás   Alvin 2019.06.19. 11:45
Gombolyag   Alvin 2019.06.19. 11:45
Gombolyag   Alvin 2018.09.22. 16:24
Simogatás   Alvin 2018.09.22. 16:24
Simogatás   Babacica 2017.11.25. 23:22
Simogatás   Izabelle Donterto [Izi] 2017.09.17. 14:38
Csont   Kira 2017.08.08. 11:49
Simogatás   Kira 2017.08.08. 11:49