Az állatorvos válaszol


Ha kérdése lenne kedvencével kapcsolatban, szakértő állatorvosaink készséggel állnak rendelkezésére.
Rendelőnket 2002. februárjában nyitottuk meg Dr. Majthényi Imre és Dr. Komlóssy Zsuzsanna vezetésével. 2004-ben csatlakozott hozzánk Dr. Kránitz Andrea; 2005-ben asszisztensnőnk Szűcs Adél; 2008-ban pedig nyegyedik állatorvos kolléganőnk Dr. Nagy Szabina.
Rendelőnkben állatorvosaink szakosodnak a gyógyászat egyes területeire. Komlóssy doktornő szakterülete a szemészet, ízületi műtétek, kardiológia; Kránitz doktornő érdeklődése a belgyógyászat, bőrgyógyászat, azon belül is az allergiavizsgálatok elvégzése; Nagy doktornő figyelme pedig az egzotikus kisállatok és az Ultrahang vizsgálatok felé irányul. Majthényi doktor végez lágy- és csontsebészeti műtéteket; röntgenvizsgálatokat, valamint galamb-egészségügyi specialista állatorvosként foglalkozik a különféle madarak gyógyításával.
Az állatorvos válaszol


Kérdés: Lillafüredi-Nagy Kinga (Szigetszentmiklós)

Tisztelt Állatorvos! Kedvenc lovam problémájával fordulok önhöz: lovaglás során köhög,néha elég sokat,de van amikor az óra során egyáltalán nem. Lehet ebből kehesség? Azt mivel lehet mérsékelni? Ő versenyzik is díjugratásban,gondolom észre vennék ha valami baja lenne. De engem mégis aggaszt,mit tehetek én? Köszönöm válaszát!
Válasz:

Kedves Kinga!
 

Mivel ilyen nyári időben akár olyan banális ok miatt is kialakulhat köhögés,mint a lovagolt pálya porossága,mindenekelőtt a ló alapos fizikális vizsgálatát javaslom.
Ezzel kizárható,vagy megerősíthető a kehesség gyanúja.

Kérdés: Lillafüredi-Nagy Kinga (Szigetszentmiklós)

Tisztelt Doktornő! A nyulam eddig a nyáron is rendesen evett,mindig amikor napközben odamentem hozzá,még akkor is kaját kért,most meg a napokban nem kell neki a karalábé,a répát is csak úgy szimplán elveszi,de megeszi őket.Észre vettem azt is hogy kicsit lágy a széklete,de nem híg. Én gondolok az újonnan jött melegre. 7 éves. Mi lehet a probléma? Ugye nem beteg? Köszönöm válaszát:Kinga
Válasz:

Kedves Kinga!

Az időváltozások, frontok mindig erősen megviselik a nyuszikat, így a kor előrehaladtával pedig még inkább. Ha étvágya megvan, bélsár rendben, akkkor nincs oka aggódni. A legfontosabb hogy a szénát fogyassza a nyuszi! Javaslom hogy várjon, esetleg egy kis bélflóra regenerálóval ilyenkor át lehet segíteni őket ezen az időszakon.

Kérdés: Barbara (Mosonmagyaróvár)

Drága Doktor úr! Mitől lehet az hogy a fiú kutyusomnál egyik nap elment a hangja, de a más nap pedig vissza jött a hangja, de sokkal mélyebb lett?? Ez mitől lehet???
Válasz:

Kedves Barbara!

Valószínűleg valamilyen fokú hangszálgyulladás az említett változás alapja. Kezelést egyelőre nem, de folyamatos kontrollt igényel. Amennyiben nem változik 4-5 nap alatt, keresse fel állatorvosát.

Kérdés: Németh Niki (Budapest)

Szia! Van egy házi nyuszink. Azt szeretnénk kérdezni, hogy szokás-e a nyulakat fürdetni? Üdv, Németh család
Válasz:

Kedves Németh család!

A nyuszik elég tiszta állatok, sokat mosakodnak, tisztítják magukat, külön fürdetésük nem szükséges! Ha elég sűrűn almolnak alattuk akkor különösebben "szaguk" sincs! Legfeljebb széna illat, melyet bőségesen lehet alájuk teríteni...
Üdv.

Kérdés: Tóth Andrea (Budapest)

Kedves Doktornő! Reggel még minden rendben volt a nyuszimmal, evett, ivott virgonckodott. Mikor hazaértem már be volt lassulva, amikor kivettem hogy szaladgáljon, nem akart. A ketrecben gubbaszt, nem eszik és inni is csak úgy, ha az ujjamról csepegtetem neki a vizet. Nem érdekli semmi, csak fekszik..kicsit puhább a széklete mint máskor, de nincs hasmenése. Nem vérzik, nem nyáladzik, semmi tünetet nem produkál..fogai rendben vannak. Azt észrevettem, hogy egyre hidegebb a füle, de hideg fülre semmit nem találtam a neten, hogy minek a jele. Lehetséges, hogy csak fáj a hasa (a káposztadarabkától, amit reggel, és előző nap este adtam neki?) és azért ilyen letört? De mitől hideg füle, mikor eddig inkább meleg vagyis langyos volt. Komolyabb baja lehet? Lehet, hogy baktérium került a bélrendszerébe attól a picike káposztalevéltől? Még csak 4 hónapos, ugye nem halnak bele ezek a fiatal nyuszik ilyen "betegségbe"? Válaszát előre is köszönöm!
Válasz:

Tisztelt Andrea,

több oka lehet a kis nyuszi kedvetlenségének, valóban a a káposzta okozhat puffadást főleg akkor ha előtte a nyuszi még nem találkozott ilyen eleséggel, mindig óvatosan kezdjen adni újfajta táplálékot először szárítva kevés mennyiségben hogy legyen ideje hozzászokni a nyuszi szervezetének. Ugyanakkor más is állhat ennek a háttreében, a kis nyuszik elég érzékenyek bélflórájuk még nem nagyon stabil, könnyen megterheli az új táplálék. Ez esetben nem szabad túl sokáig várni ha egy napig nem eszik nem iszik akkor orvoshoz kell vinni. A fül hidegsége vagy éppen a melegsége nem mérvadó a belső hőmérsékletről nem ad hiteles információt. Remélem mostanra megoldódott a probléma és azért hasznos információkat adhattam.

Kérdés: Gyarmathy Sofia heléna (Alsópáhok)

Tisztelt Doktornő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz,hogy van egy sárgafülű ékszerteknősöm,aki 7 éves körül van,és megszeretném tudni,hogy milyen nemű?Honnét tudnám ezt megállapítani? Köszönöm előre is a válaszát! Sofia
Válasz:

Üdvözlöm,

az ékszerteknősök nemének megállapítása nem egyszerű feladat. Egyik elkülönítési pont az állat kloákájának nyílása és a hátpáncél szélének a távolsága ez hímeknél nagyobb, mint nősténynél. Ezen kívül mérvadó lehet a karmok nagysága (hímeknél szintén nagyobb), valamint jellemző lehet hogy hímeknél a haspáncél kicsit homorúbb mint nőstényeknél. remélem tudtam segíteni!

Kérdés: Gábor Aliz (Budapest)

Tisztelt Doktor Úr! Nemrég örökbe fogadtunk egy 2 hónap körüli lány cicát. Rögtön feltűnt, hogy az első lábai nagyon görbék, ill. látványosan veszi a levegőt, de nem köhög vagy zihál. Ma reggel vettük észre, hogy gyakorlatilag lapos a mellkasa. Lehet rajta műtéti úton segíteni? Élhet így is teljes életet? Később ivartalanítani szeretnénk, mennyire lenne kockázatos a műtét? Mindezek ellenére, nagyon aktív, jó kedélyű kiscica. Segítségét előre is köszönöm! Aliz
Válasz:

Kedves Alíz!

A cicája a leírás alapján az angolkór (rachitis) egyértelmű tüneteit mutatja. Valószínűleg nem volt megfelelő a kalcium felvétel az elmúlt 2 hónap alatt. Mivel még intenzív növekedésben van, csonterősítő tabletták adásával nagy valószínűség szerint orvosolható a probléma.

Kérdés: Babudné Barabás Beáta (Kiskunhalas)

Tisztelt Doktor Nő! Van egy 7 hónapos törpe lógó fülű kosorrú nyuszink. Pár napja vettük észre, hogy a nyuszi a metsző fogait nem akarja használni, a keményebb táplálékot, / pl. táp, sárgarépa/ nem szívesen fogyasztja. Lehet-e, hogy valami fogbetegség áll a háttérben? A kedve jó, az udvarban szívesen legeli a friss füvet. Válaszát előre is köszönöm.
Válasz:

Kedves Beáta!

Ha ilyen tüneteket mutat a nyuszi mindenképpen javasolnám az állatorvosi vizsgálatát. Elképzelhető hogy fog fejlődési rendellenesség (túlnőtt fog pl.) áll a háttérben. Érdemes állatorvoshoz vinni egy alapos szájüregi vizsgálatra.

Kérdés: Kiss Nóra (Budapest)

Jónapot Doktor úr! Avval a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy mi körülbelül 1-1,5 hónapja kaptunk egy Yorkshire terrier kölyköt, most lesz június 10.-én kb. 3 hónapos, de sok oldalon azt olvastam hogy csak 4-5 évet él :( tudna segíteni, hogy körülbelül meddig él egy Yorkshire terrier? Köszönöm válaszát előre, üdvözlettel: Kiss Nóra
Válasz:

Kedves Nóra!


A yorkik átlagéletkora 10-12 év.

Kérdés: Tóth Andrea (Budapest)

Kedves Doktornő! Az normális dolog, ha a nyuszim eszi a székletét? Naponta többször is látom, hogy közvetlenül a popójából szemezget 1-2 bogyót! Elég gusztustalan, nem lehet leszoktatni erről a rossz szokásról? Egyáltalán hogy jutott eszébe? Az egy dolog, hogy a kutya néha megeszi a végtermékét, na de a nyuszi is? Van okom aggódni?
Válasz:

Tisztelt Andrea!

Nincs oka aggodalomra, teljesen normális amit a nyuszija tesz. Nyulaknál alapvetően kétféle bélsár képződik. Egy "normál" keménygolyó formájú és egy ún. lágybélsár. Ez utóbbit a nyuszik vissza eszik és ezzel értékes baktériumok jutnak újra a bélrendszerükbe és segítik az emésztést. Úgyhogy ne aggódjon a nyuszi teljesen egészségesen viselkedik.

 
Ha kérdése lenne kedvencével kapcsolatban, szakértő állatorvosaink készséggel állnak rendelkezésére.
Mit szeretnél legjobban még látni az oldalon?
Állatos olvasnivalókat
Üzenőfalat
Szépségversenyt
Linkgyűjteményt
Legtöbben kedvencnek jelölték
Legjobb értékelést kaptak
Legújabb jutalmazások
Simogatás   Goldenhill's Carbon [Guszti] 2021.04.15. 09:07
Simogatás   Csézy 2020.06.28. 13:23
Simogatás   Alvin 2019.06.19. 11:45
Gombolyag   Alvin 2019.06.19. 11:45
Gombolyag   Alvin 2018.09.22. 16:24
Simogatás   Alvin 2018.09.22. 16:24
Simogatás   Babacica 2017.11.25. 23:22
Simogatás   Izabelle Donterto [Izi] 2017.09.17. 14:38
Csont   Kira 2017.08.08. 11:49
Simogatás   Kira 2017.08.08. 11:49