Az állatorvos válaszol


Ha kérdése lenne kedvencével kapcsolatban, szakértő állatorvosaink készséggel állnak rendelkezésére.
Rendelőnket 2002. februárjában nyitottuk meg Dr. Majthényi Imre és Dr. Komlóssy Zsuzsanna vezetésével. 2004-ben csatlakozott hozzánk Dr. Kránitz Andrea; 2005-ben asszisztensnőnk Szűcs Adél; 2008-ban pedig nyegyedik állatorvos kolléganőnk Dr. Nagy Szabina.
Rendelőnkben állatorvosaink szakosodnak a gyógyászat egyes területeire. Komlóssy doktornő szakterülete a szemészet, ízületi műtétek, kardiológia; Kránitz doktornő érdeklődése a belgyógyászat, bőrgyógyászat, azon belül is az allergiavizsgálatok elvégzése; Nagy doktornő figyelme pedig az egzotikus kisállatok és az Ultrahang vizsgálatok felé irányul. Majthényi doktor végez lágy- és csontsebészeti műtéteket; röntgenvizsgálatokat, valamint galamb-egészségügyi specialista állatorvosként foglalkozik a különféle madarak gyógyításával.
Az állatorvos válaszol


Kérdés: Gerbeaud (budapest)

Kedves Doktor Úr! Márciusban ivartalanították a cicámat, mindent kioperáltak (petefészek, méh). Egy hete vettem észre, hogy furán viselkedik,tegnap meg már konkrétan ugyan azt csinálta, mint amit ivarzáskor annak idején. Furán nyávog,csúszik a szőnyegen, amikor simogatom, akkor föltartja a fenekét, felcsapja a farkát, ha szólok neki, akkor feltartott farokkal egyhelyben totyog és nyávog közben.7 hónaposan lett megműtve első tüzelése után rögtön, tehát még fiatal cica korban.Mi lehet az oka, hogy most lassan 4 hónap elteltével megint csinálja. Annak idején pont az egészsége miatt lett megoperálva, mert nem szerettünk volna kiscicákat és utánanéztem, hogy az ivartalanított cicák emlőrák kialakulásának kockázata kisebb, mint a nem ivartalanított és nem szülteké.lletve egyéb macskák által terjesztett gyógyíthatatlan betegségeket is nagyobb valószínűséggel nem kapja el, ha nem érintkezik kandúr cicával.De nála most mi a helyzet, ivartalanított és mégsem?.... Meg kell újból operálni? Illetve ebben az esetben van garancia az állatorvosoknál?, hiszen mindenét kiszedték.Ön mit javasol? Legyen újbóli műtét?
Válasz:

Kedves Gerbeaud!


A leírt tünetek tényleg ivarzásnak tűnnek.
Cicáknál, általában csak a petefészket szokták rutin szerűen eltávolítani, a méhet nem.
Előfordulhat, hogy a petefészek eltávolítása nem sikerült tökéletesen, ez magyarázhatja a történteket.
Javaslom, hogy problémájukkal keressék fel az operációt végző állatorvost és beszéljék meg az esetleges reoperációt.
Véleményem szerint ez garanciális probléma lehet, ha tényleg igazolódik, hogy az eltávolítás nem sikerült tökéletesen.
 

 

Kérdés: Nagy Enikő (Sopron)

Tisztelt Doktor Úr! Van egy tojó hullámos papagájom, Gyuri, már 6 éves, és eddig soha nem csinált ilyet: a tegnapi nap folyamán azt fedeztem fel nála, hogy a kloáka körüli rész nagyon duzzadt, nem nyújt valami szép látványt, és így alig tud kakilni is, de viselkedésében meg nem változott azóta semmi, néha kimegy a kalitka tetejére, és ott nézeget, néha pedig beül. Régebben volt mellette egy másik tojó is, ugyanannyi idős (akit eredetileg hímnek vettünk), de az sajnos egy hónapja elpusztult, és ezért vettünk neki egy tükröt, mostanában annak szokott udvarolni. Néha csinál olyat, hogy lemerevedik, a pupillái összeszűkülnek, és felemeli a fenekét. Valaki azt kérdezte tőlem, hogy nem púpos-e a lábai között a hasa, de ezt sajnos csak azért nem tudom megállapítani, mert kicsit el van hízva. Mi lehet a baja, vagy ez normális? Kérem segítsen, nem szeretném, hogy elpusztuljon!
Válasz:

Kedves Enikő!


A leírt tünetek alapján többféle betegség: tojás visszatartás, daganatos betegségek.... szóba kerülhetnek.
Javaslom, hogy a papagájjal keressenek fel egy díszmadarakkal foglalkozó állatorvost, hogy mielőbb diagnosztizálni és kezelni tudja a problémát.
 

 

Kérdés: Tóth Ferencné (Újkér)

Tisztelt Doktornő! Amit kérdezni szeretnék, nem betegséggel kapcsolatos, de ön mint doktornő talán tudna nekem segíteni, mert különböző véleményeket kaptam! A konzerv táplálásról lenne szó! Adhatok vörös fülű teknőseimnek Szöcske konzervet, vagy egyéb ilyen táplálékot? Nem szeretném ha megbetegednének tőlük, de szeretnék új táplálékot is bevezetni náluk! Köszönöm! Dittis
Válasz:

Tisztelt Tóth Ferencné!


Véleményem szerint egy ékszerteknős legideálisabb tápláléka a hal, amit  "szőröstül-bőröstül" fogyaszt el.
Kaphat ezen kívül csigát, gilisztát, lárvákat, és persze növényi eredetű táplálékot. Ezekkel szerintem elég változatossá tehető az étrendjük.
A konzerv táplálék semmilyen formáját nem tartom jó ötletnek.
 

 

Kérdés: Anita (Jászkisér)

Tisztelt doktor úr!Érdeklődnék,van egy 4hónapos berni kan kutyám,amikor hordtuk az oltásokra a chippet nem tették bele,mert annyira izgő-mozgó,azt tanácsolták majd ha nagyobb lesz és lenyugszik majd akkor beleteszik,félek hogy ha már nagyobb lesz,erre emlékezni fog és majd 70 kilósan már nem lesz olyan egyszerü bevinni a rendelőbe,érdekelne ön mit gondol erről,köszönöm válaszát,üdv:Anita8
Válasz:

Kedves Anita!

A chip behelyezés nem sokkal rosszabb mint egy oltás beadása (a tű vastagabb egy kicsit).
Minél hamarabb bekerül az állatba, annál hamarabb elérjük a funkcióját, így ha esetlegesen elveszik, ellopják az állatot, annál nagyobb biztonságban lesz(nek), annál hamarabb újra egymásra találhatnak.
Harmadrészt a chip beültetést törvény is szabályozza, 2011. július 1. után, chip nélkül nem történhet tulajdonosváltás (adás-vétel, ajándékozás).... ezek miatt javaslom a mielőbbi beültetést.

 

Kérdés: Tóth Andrea (Budapest)

Kedves Doktornő! Két napja vettem észre, hogy a nyuszim bal mellső lába felett, a háta közepe felé van egy babszemnyi csomó. Nagyon megijedtem, tapintásra csak zsírcsomónak tűnik, de szeretném kikérni a véleményét, hogy szokott-e ilyen előfordulni nyulaknál? Vagy esetleg lehet rákos daganat??! Egyáltalán hogy és mitől alakul ki csomó az állat bőre alatt? És ilyen rövid idő ? Sokat van simogatva, biztos csak 1-2 napja lehet ott, mert korábban nem éreztem. Van okom aggódni, vagy nincs? Várom válaszát, előre is köszönöm! Andrea
Válasz:

Kedves Andrea!


A leírtak alapján több dolog is szóba jöhet, az első kérdés, ami felmerült bennem, hogy kapott-e a nyuszi mostanában (két héten belül) valamilyen injekciót, vagy oltást. Ha igen, akár lehet szó az ezek által kiváltott helyi reakcióról. Amennyiben ez a helyzet, úgy a csomó magától el is fog múlni.
Ha nem kapott semmilyen kezelést a nyuszi, úgy figyelni kell a csomót, és ha esetleg növekedésnek indulna, akkor érdemes lesz belőle citológiai mintát vetetni.
 

 

Kérdés: Józsa Tímea (Váchartyán)

Tisztelt Doktor Úr! Egy olyan problémával fordulok önhöz,hogy van egy 2 éves kan Német juhász kutyám és a bordája mögött az oldala be van esve. Nem annyira vészes de már nem egy ember mondta,hogy sovány a kutya pedig mindig kap enni.Száraz tápot és házi kosztot szokott kapni.Elég ételt adok neki mert elég sokszor meg is hagyja amit kirakunk neki.Meg amikor adunk neki valamit elhúzza a fejét tehát nem éhes.Decemberbe volt féregtelenítve. Az lenne a kérdésem,hogy ez mégis mitől lehet? Válaszát előre is köszönöm. Józsa Tímea
Válasz:

Kedves Tímea!

A kutya kondíciójának megítéléséhez jó lenne látni az állatot, kicsit kevés az információ.
A féreghajtást 3 havonta nyugodtan lehet ismételni, illetve változtathat a száraz tápon is, választhat magasabb beltartalmi értékű erősebb takarmányt is.

Kérdés: Ottliczki Nóra (Budapest)

Tisztelt Doktor Úr! Az egyik 10 éves cicámnál kb. 2,5 hete kezdődtek többszöri hányással járó tünetek (a hányás habos volt, vér nem volt benne látható). Javaslatra szőroldó paszta adását kezdtem el, melynek hatására a cica kb. 5-6 napig tünetmentes lett, azonban a tegnapi napon a hányás ismét jelentkezett, és ma reggel már többször is ismétlődött. A cica étvágya egyébként jó volt, fogyni sokat nem fogyott, vizet rendszeresen iszik, érdeklődő, de úgy veszem észre, hogy a hasi részen időnként - talán a hányástól? - fájdalma is van. Kérdésem az lenne, hogy a tünetek hátterében állhat-e szőrlabda, illetve annak következménye - gastritis? -, vagy lehet ez bélelzáródás, veseelégtelenség, vagy más súlyos belszervi kór tünete? Mielőbbi válaszát várva, köszönettel: Ottliczki Nóra
Válasz:

Kedves Nóra!


Mivel a hányásos tünetek mér régebb óta fennállnak, javaslom a cica részletes kivizsgálását.
Vérvétel, hasi ultrahang, illetve röntgenfelvétel készítése az alábbi sorrendben.
Az Ön által leírt betegségek, mind szóba jöhetnek, ezeket kellene a kiegészítő vizsgálatokkal megerősíteni avagy kizárni.

Kérdés: barnacintia (Budapest)

Üdvözlöm doktor úr! Nem tudom mit tegyek van egy galamb akinek görbe a csőre és nem tudok vele mit tenni mert enni sem tud a csőrétől mit tegyek?
Válasz:

Kedves Cintia!


Ez a fejlődési rendellenesség első hallásra megoldhatatlannak (gyógyíthatatlannak) tűnik.
Talán érdemes lenne a madár euthanáziáján elgondolkozni.

Kérdés: Piti Erika (Szentes)

Tisztelt Doktor Úr! Van egy kb 4 hónapos macskánk. A fiam és a barátnője találták az utcán. 2 hónapja Felhozták azóta itt él fent a negyediken. Hihetetlen nagy mozgásigénye van, szerintem nem jó neki itt fent, mert egészen kis területen tud mozogni és ugrik és ugrik és rohan. Nekicsapódik dolgoknak, felugrik a fogasra is mikor rájön az őrjöngés. Valószínű erre faragott rá a napokban, mert mikor hazajöttem keservesen nyávogott, holott nem igazán nyávogós, és sántított a jobb hátsó lábára. Elvittem állatorvoshoz, ahol azt mondták, brutálisan el van törve a lába. Nem tudnak vele mit csinálni. Elvittem másikhoz akik röntgeneznek és operálnak is. Ők sem tudtak vele mit kezdeni, kettétört a csont, kimozdult és ott fityeg az izmok és szövetek között. A macska sánta marad. Elég rosszul jár. Láttam a röntgenképet, elég rossz helyen van és mivel növekedési fázisban van így nincs értelme operálni. Elfogadtuk a dolgot, 3 naponta injekciózom őkelmét, adott az orvos fájdalomcsillapító injekciókat, szépen el is van. Kérdésem, hogy ha felépül, nem volna e tanácsos kertes házba vinni, mert a mozgásigénye ugyanúgy meglesz. Plántálom a gyerekekbe, de azt mondják, majd leviszik sétálni mint a kutyát. Szerintem önzés egy ilyen macskát a négy fal között tartani. Egyáltalán meggyógyul ez a törés vagy mozgássérült lesz? Ha ivartalanítva lesz akkor lehiggad majd, hogy ne menjen mindenre fel és ne őrjöngjön???
Válasz:

Kedves Erika!


Az ortopédia elég speciális szakterülete az állatorvoslásnak.Rendelőintézetünkben mi is elég sokféle módszerrel,sokféle operációtípust csinálunk különféle csonttöréseknél.... de mindent mi sem.

Nem hallottam még olyan törésről, gondolom Ön sem hallott olyan emberi esetről, hogy az orvosok közlik a pácienssel, nem tudjuk összerakni a törött lábát. Javaslom keressen specialistát. Az én javaslatom az Állatorvostudományi Egyetem lenne.

Biztos vagyok benne, orvosolni lehet a problémát. A növekedésben levő állatoknál csak bizonyos típusú műtétek nem jöhetnek szóba, amit más technikákkal helyettesíteni lehet.
A levele többi részéhez azt tudom hozzátenni, hogy cicájuk per pillanat: GYEREK. Nyilván az Ön fia is leesett csecsemőkorában a kanapéról, székről, cseresznyefáról.... teljesen más volt a mozgáskultúrája, veszélyérzete... mint ma.
Ez a cica is fel fog nőni, változnak a cselekedetei, mozgásigénye... nem az ivartalanítás, hanem az idő, a felnőtt kor elérése lesz a változás titka.
A cica lábát így hagyni nem lehet, keressen ortopédiai szakembert!!!

Kérdés: Hajagos Enikő (Budapest)

Jó napot kívánok! kérdésem az lenne, hogy 1 hete elhoztam menhelyről egy kb 3 hónapos keverék kan kutyust, eddig semmi baja nem volt, 1 nap után szobatiszta lett, sokat eszik, játékos és nagyon gyorsan tanul, tegnap elkezdett prüszkölni, szörcsögni, mintha tele lenne az orra és egy kicsit folyt is neki de csak az egyok orrából (átlátszó nedv). mára ez teljesen abbamaradt, de viszont kevesebb, mint 5 percenként pisil a helyére természetesen, igaz, hogy most sokkal többet iszik, mert eddig alig tudtam rávenni az ivászatra. más észrevételem nincs, ugyanolyan jó kedvű, mint eddig. elvigyem orvoshoz, vagy várjak azért még hátha abbamarad? válaszát előre is köszönöm. Enikő
Válasz:

Kedves Enikő!


Az elmondott tünetek alapján a kutyusa felfázhatott. Amennyiben további tünetek nem jelentkeznek, illetve a meglévők is enyhülnek, nem kell aggódni, de ha 1-2 napon belül nem változik a kedvence állapota, keresse fel állatorvosát.

 

 
Ha kérdése lenne kedvencével kapcsolatban, szakértő állatorvosaink készséggel állnak rendelkezésére.
Mit szeretnél legjobban még látni az oldalon?
Állatos olvasnivalókat
Üzenőfalat
Szépségversenyt
Linkgyűjteményt
Legtöbben kedvencnek jelölték
Legjobb értékelést kaptak
Legújabb jutalmazások
Simogatás   Goldenhill's Carbon [Guszti] 2021.04.15. 09:07
Simogatás   Csézy 2020.06.28. 13:23
Simogatás   Alvin 2019.06.19. 11:45
Gombolyag   Alvin 2019.06.19. 11:45
Gombolyag   Alvin 2018.09.22. 16:24
Simogatás   Alvin 2018.09.22. 16:24
Simogatás   Babacica 2017.11.25. 23:22
Simogatás   Izabelle Donterto [Izi] 2017.09.17. 14:38
Csont   Kira 2017.08.08. 11:49
Simogatás   Kira 2017.08.08. 11:49