Az állatorvos válaszol


Ha kérdése lenne kedvencével kapcsolatban, szakértő állatorvosaink készséggel állnak rendelkezésére.
Rendelőnket 2002. februárjában nyitottuk meg Dr. Majthényi Imre és Dr. Komlóssy Zsuzsanna vezetésével. 2004-ben csatlakozott hozzánk Dr. Kránitz Andrea; 2005-ben asszisztensnőnk Szűcs Adél; 2008-ban pedig nyegyedik állatorvos kolléganőnk Dr. Nagy Szabina.
Rendelőnkben állatorvosaink szakosodnak a gyógyászat egyes területeire. Komlóssy doktornő szakterülete a szemészet, ízületi műtétek, kardiológia; Kránitz doktornő érdeklődése a belgyógyászat, bőrgyógyászat, azon belül is az allergiavizsgálatok elvégzése; Nagy doktornő figyelme pedig az egzotikus kisállatok és az Ultrahang vizsgálatok felé irányul. Majthényi doktor végez lágy- és csontsebészeti műtéteket; röntgenvizsgálatokat, valamint galamb-egészségügyi specialista állatorvosként foglalkozik a különféle madarak gyógyításával.
Az állatorvos válaszol


Kérdés: Balogh Józsefné (Budapest)

Jonapot érdeklödni szeretnék a nyuszimrol. 11.16 án reggel észre vettem hogy olyan hangosan korog a hasa hogy csak na az mitöl lehet neki.Most lesz husvétkor 4 éves.Ugye nem lehet komoly baja.enni eszeget és iszikis várom mihamarab válaszát köszönöm
Válasz:

Kedves Balogh Józsefné!


A korgáshang jöhet a nyuszi gyomrából, illetve a beleiből, csak annyit jelent, hogy mozog odabent a levegő. Azt gondolom, hogy amíg a kedélyállapota és az étvágya is jó, nincs ok az aggodalomra.
 

 

Kérdés: Horváth Mercédesz (Zalaegerszeg)

Tisztelt Doktor Úr! 11 éves német juhász kutyámnál többször előfordul mostanában, hogy a lábát felhúzza, és közben vonyít, láthatóan nagyon fáj neki. Ez mindössze 5-10 másodpercig tart, és mind az első, mind a hátsó lábaival is előfordult, volt, hogy egyszerre mindkét lábát felhúzta. Valószínűleg nem lépett bele semmibe, ami alapján megsérülhetett volna. Lakásban tartott, elég hosszúak a körmei. Elképzelhető, hogy ez okot ilyen problémát? Köszönettel, Horváth Mercédesz
Válasz:

Kedves Mercédesz!


Nem tartom valószínűnek, hogy az említett tünetek a hosszú karmok miatt lennének. A leírt tünetek alapján inkább valamilyen izomgörcsnek tűnik az említett probléma.
 

 

Kérdés: Ruckel Beáta (Szigetszentmiklós)

Tisztelt Állatorvos! Örökbefogadtunk menhelyről egy kutyust. Az állatorvos tanácsára fogyokúrára fogjuk. Itthon szoktunk főzni neki, nem tápot kap. Azt javasolta, hogy tápláléka 2/3 része rizs és zöldség, a maradék 1/3 pedig hús legyen. Nos, idáig nincs gondom. A száraztápok, konzervek esetében könnyű dolga van az embernek, hisz mindegyiken szerepel pontos adagolási útmutató, hogy a kutyus pontosan hány grammot kapjon belőle.A főtt étellel viszont kicsit bajban vagyok e téren. Tudom, hogy ezt nem egyszerű így megmondani, de nagyságrendileg tudna segíteni, hány grammot kellene adnunk neki? 50 kg a kutya, 40 kg lenne az ideális, az állatorvosunk azt javasolta, hogy egy 40 kg-os kutyának megfelelő mennyiséget kapjon. A kutyám 3 éves, ivartalanított kan, közepesen aktív. Válaszát előre is köszönöm!
Válasz:

Kedves Beáta!


Nincsen rá authentikus válasz. Teljesen más lehet két kutya energiafelhasználása, anyagcseréje.
Legjobban a kutyus súlyának hetente történő mérésével lehet beállítani a megfelelő adagot.
Véleményem szerint kb 2,5-3 hetente elegendő lenne kb 1 kg-ot fogynia... vagy akár lassabban is.
 

 

Kérdés: Bartók Mónika (Alsópetény)

Tisztelt Doktor Úr! Van egy nimfa papagájom 5 éves, és komoly gondja van. A mai nap folyamán nagyon bágyadt, tolla felborzolva, gyenge, aluszékony és nagyon rosszul van. Nem eszik, nem iszik (próbáltuk megitatni) , széklete minimális és hasa alatt a végbelénél észrevettünk egy nagyobb csomót. Pár napja kotlani kezdett, arra gyanakszunk, hogy nem tudja megtojni a tojását. De ez csak feltételezés, igazából nem értjük mi baja lehet. Több állatorvost is felhívtunk, de nem foglalkoznak madarakkal. Ezért kérném a segítségét, hogy házilag mivel tudnánk rajta segíteni, vagy tudna e ajánlani madarakkal foglalkozó állatorvost Nógrád és Pest megyék környékén. Válaszát előre is köszönöm!
Válasz:

Kedves Mónika!


A leírt tünetek alapján nagy valószínűséggel a madárnak tényleg tojás retentiója (nem tudja kitojni a tojást) van. Ezen egy ügyes kezű állatorvos könnyen segíteni tud. Minél előbb találják meg a megfelelő szakembert, mert a madár élete múlik az időn!
Ajánlani sajnos nem tudok az említett környéken senkit, de bátran hívogassák föl az összes kollégát, ki lenne aki bevállalná az esetet.
 

 

Kérdés: Gráf Judit (Gyöngyös)

Tisztelt Doktor Úr! A 6 hónapos cicánk bolhás. Az lenne a kérdésem, hogy van-e valami olyan bolhairtó szer, amit ajánlani tudna, esetleg kell-e kismacskáknak való szert venni, vagy jó neki felnőtteknek való is? Előre is nagyon szépen köszönöm a választ! Üdvözlettel: Gráf Judit
Válasz:

Kedves Judit!
 

6 hónapos cicánál, már bármelyik, kereskedelmi forgalomban beszerezhető bolhairtó készítmény használható.
Én személy szerint a "nyakra cseppentős" spot-on-okat ajánlanám!
Ezek különféle márkanév alatt elérhetők.
 

 

Kérdés: Vince (Csikéria)

Tisztelt Doktor Úr! Van egy 3éves keverék kiskutyánk.Tegnap már egy kicsit furcsa volt mert nem nagyon akart enni és kedvetlen volt,ma reggelre viszont a fejét jobb oldalra húzza és nem eszik,de iszik.Kérem adjon tanácsot hogy mi lehet a gond.Előre is köszönöm!
Válasz:

 Kedves Vince!

A tünetek alapján egyértelmű diagnózist nem lehet felállítani, mindenképpen szükséges lenne az állat vizsgálata.

Javaslom mihamarabb keresse fel kezelő állatorvosát.

Kérdés: Karalyos Sándor (Budapest)

Tisztelt állatorvos, a 14 éves yorki kutyusomnak kihúzták a szemfogát sajnos Oronasal sipoly alakult ki. Azóta volt két inyplasztikája de egyik sem sikerült.Szeretném megtudni hogy a műtéten kívül létezik más terápia is mert rövid időn bellül 3-szor szedálták és ebben az életkorban már kockázatokkal jár az altatás .Válaszát nagyon várom,köszönettel Karalyos Sándor
Válasz:

Kedves Sándor!


Sajnos a leveléből nem derül ki,hogy mennyi idő telt el a két ínyplasztika között. Egy 14 éves kutyusban a gyógyulási folyamatok, sokkal lassabban mennek végbe, mint egy fiatal,avagy középkorú kutyában. A seb gyógyulása sokszor heteket is igénybe vehet.
Sajnos a sipoly nyílás "eltüntetése" csak műtéti úton lehetséges.
 

 

Kérdés: Hanyecz Tünde (Gyomaendrőd-Endrőd)

Tisztelt Doktor Úr! 10 éves puli kutyámnál vettem észre, hogy (általában evés után 2-3 órával) enyhén rángatóznak az izmai alvás közben. Ezt követöen feláll, a járása bizonytalan. Elöfordul, hogy összeesik, vagy kóvályogva jár. Nyugtalan, bújik hozzám van, hogy nekimegy tárgyaknak. Szaporává válik a légzése. Ha étellel kínáljuk, azt falja. Voltunk állatorvosnál, megcsináltattuk a teljes vérképet. Az orvos azt mondta, nincs semmi probléma. A vércukor szintje volt picit alacsony. Sevenal tablettát kaptunk, epilepsziára gyanakodván. A gyógyszer adagolását tegnap kezdtük, nem tudom lesz-e hatása, vagy vizsgáltassuk tovább a kutyust (CT, MR)? Válaszát elöre is köszönöm: Hanyecz Tünde
Válasz:

Kedves Tünde!

Mindenféleképpen javasolnám a kutyus további vizsgálatát.
Én talán nem központi idegrendszeri eredetre,hanem inkább keringési problémára  (vérnyomás ingadozás....) gyanakodnék.
Először talán vérnyomásmérés, EKG lenne javasolható!

 

Kérdés: Dragovecz Zoltánné (Gerde)

T.Doktorúr! Kecskéket tartunk 4 éve,jelenleg 6 anya,+ bak az állományunk.Ebben az évben fordult elő először,hogy a februári ellés után 2 anya ismét befedeződött.Az ellés előtt 1 hónappal elapasztottuk őket.ill.ők is saját magukat.2 nappal ezelőtt mindkét anya megellett....viszont egyik sem tőgyelt ki,nincs is mit szopni a kicsiknek/bár ezt megoldjuk mi/.Azt szeretném kérdezni,hogy ennek mi az oka?Azt is hallottam már,hogy ez egy betegség jele,ha így van,akkor milyen betegség?Nem történt ilyen eddig,teljesen tanácstalanok vagyunk,érdemes-e őket tovább tartani?Egyébként az is igaz,hogy a laktációjuk alatt sem adtak normális mennyiségű tejet,hanem kicsit kevesebbet,mint a tavalyi évben. Nagyon várom a válaszát,amit előre is köszönök! Tisztelettel Dragovecz Zoltánné
Válasz:

Kedves Dragoveczné!


Valószínűleg nem betegség miatt van a laktáció elmaradása, illetve a csökkenése, főleg ha egyszerre két együtt tartott állatnál jelentkezik.

Az ilyen jellegű problémák általában takarmányozási hibákra visszavezethetők.

 

Kérdés: elek zsuzsanna (Budapest)

Három hónapos házicicámmal 2 hétre vidékre jöttem le Budapestről, és azóta több probléma is felmerült a kis állattal. kb. egy hete első tappancsa megdagadt, talán láza is volt, borogattuk, és elmult egy-két nap alatt. aztán megint szépen játszott a kis testvérével, és vidámnak tűnt, de aztán pár napja megint bedagadt, de most a hátsó tappancsa. megint borogatással próbálkoztunk, de a dagadás elmúlt, viszont a cica nem tud már lábra állni, pár falatot eszik, -azt is fekve-, inni nem iszik magától, -úgy itatjuk-, szerintem láza is van. Borogatom, hűtöm, de nem akar jobban lenni. A napra sem viszem ki, hátha napszúrása van . Nagyon kétségbe vagyok esve, mert itt vidéken állatorvos nincs, vagy horribilis összegekért, félek ,hogy holnap mire Bp.-re hazamegyek vele, még nagyobb baja esik. Segitségüket előre is köszönöm
Válasz:

Kedves Zsuzsanna!


Cicáknál a mancsok bedagadása általában bakteriális folyamatok hatására kialakuló gyulladások következménye szokott lenni leggyakrabban. Nyilván a pontos diagnosztizáláshoz elengedhetetlen a cica vizsgálata.
Javaslom keressen fel mielőbb egy állatorvost.
Nyugodtan helyben is érdeklődhet a helyi állatorvostól a kedvence esetleges vizsgálata során felmerülő költségekről. Nem hiszem, hogy vidéken drágább lenne a szolgáltatás mint Pesten.
Macska és egyéb háziállat tartásával felelősséget is vállal érte, betegségének gyógyítását, ne tegyük hely, idő és anyagiak függvényébe, próbáljon rá minél előbb megoldást találni.
 

 

 
Ha kérdése lenne kedvencével kapcsolatban, szakértő állatorvosaink készséggel állnak rendelkezésére.
Mit szeretnél legjobban még látni az oldalon?
Állatos olvasnivalókat
Üzenőfalat
Szépségversenyt
Linkgyűjteményt
Születésnapos állatok
Legtöbben kedvencnek jelölték
Legjobb értékelést kaptak
Legújabb jutalmazások
Simogatás   Goldenhill's Carbon [Guszti] 2021.04.15. 09:07
Simogatás   Csézy 2020.06.28. 13:23
Simogatás   Alvin 2019.06.19. 11:45
Gombolyag   Alvin 2019.06.19. 11:45
Gombolyag   Alvin 2018.09.22. 16:24
Simogatás   Alvin 2018.09.22. 16:24
Simogatás   Babacica 2017.11.25. 23:22
Simogatás   Izabelle Donterto [Izi] 2017.09.17. 14:38
Csont   Kira 2017.08.08. 11:49
Simogatás   Kira 2017.08.08. 11:49