Az állatorvos válaszol


Ha kérdése lenne kedvencével kapcsolatban, szakértő állatorvosaink készséggel állnak rendelkezésére.
Rendelőnket 2002. februárjában nyitottuk meg Dr. Majthényi Imre és Dr. Komlóssy Zsuzsanna vezetésével. 2004-ben csatlakozott hozzánk Dr. Kránitz Andrea; 2005-ben asszisztensnőnk Szűcs Adél; 2008-ban pedig nyegyedik állatorvos kolléganőnk Dr. Nagy Szabina.
Rendelőnkben állatorvosaink szakosodnak a gyógyászat egyes területeire. Komlóssy doktornő szakterülete a szemészet, ízületi műtétek, kardiológia; Kránitz doktornő érdeklődése a belgyógyászat, bőrgyógyászat, azon belül is az allergiavizsgálatok elvégzése; Nagy doktornő figyelme pedig az egzotikus kisállatok és az Ultrahang vizsgálatok felé irányul. Majthényi doktor végez lágy- és csontsebészeti műtéteket; röntgenvizsgálatokat, valamint galamb-egészségügyi specialista állatorvosként foglalkozik a különféle madarak gyógyításával.
Az állatorvos válaszol


Kérdés: Szabó Zsuzsanna (Dunaújváros)

Kedves Doktor Úr! Kérem segítsen!Egy 9 éves házi cirmos cicánk van,Bifingusznak hívják. Eddig minden szép és jó volt, egyszer csak szörnyű látvánnyal kellett szembesülnünk.Péntek éjjel epilepszás rohama volt szegénynek, ami 5 óránkét ismétlődött és kb 30 másodpercig tart.szombaton látta orvos, de nem vizsgálta meg, nem kapott semmit.Amit elmondtunk tüneteket, közölte valóban epilepsziáról van szó.És ennyi! Bifike állapota tovább romlott.Vasárnap estétől már 2 óránként volt rohama, időbem ugyanannyi ideig tartott. Hétfőn egy másik orvost kerestünk fel aki alaposan megvizsgálta, vért vett tőle. Ami aggodalomra ad okot az a CK=4528 és az LDH=456 Kapott sevenalt (100mg-nak az 1/8-át adjuk),seduxent 5mg-nak az 1/4-ét,és milgammát (1 kapszulát) kap. Azóta ugyan nem volt rohama, viszont nem tud lábra állni, nem tudjuk eldönteni hogy szédül-e vagy az izmaival lenne gond.Talpra állna, de csuklik össze, ritkán tud megtenni pár lépést ugy hogy nem esik el.a feje sokszor bele esik evés közbe a táljába. Nagyon sokat nyávog, riadt, mintha félne valamitől, nem találja a helyét.Rengeteget enne,de ha már tulzásnak találjuk elvesszük előle az ételt.Kedden visszamentünk az orvoshoz az új tünetek miatt.mivel vizeletet nem ürített egy napja, így kipréselte belőle az állatorvos, azt mondta nekünk is ezt kéne tenni ha nem fog neki menni.(Szerda reggel volt széklet is vizelet is)tanácstalanok vagyunk, ezt is elmondtuk az orvosnak, mert nagyon fáj látni hogy mit szenved szegényke,rossz nézni ahogy megy, de véleménye szerint ez nem szenvedés. Sokat nyávog, vajon fájdalma lenne? A gyógyszerek okozhatják vajon ezeket a tüneteket? Mert akkor mindenképp érdemes várni. Mi a véleménye kedves Doktor Úr? Ami nehéz számunkra , meghozni a helyes döntést.Tudom ebben nehéz tanácsot adni, de mégis vajon van-e esélye a cicának még a szenvedésmentes élethez???? Felkészültünk már a legrosszabra is, csak nem tudjuk hogy megtegyük ezt a lépést vagy nem. A cica érdeke a legfontosabb számunkra
Válasz:

Kedves Zsuzsanna!


Igyekszem kimerítő választ adni sorjában.
A CK és az LDH értékek ez esetben abszolút nem adnak aggodalomra okot... izomgörcsök esetén ilyen fokú emelkedés teljesen normális.
A Sevenal tabletta nem igazán cicáknak való a magas hatóanyagtartalma miatt, sokkal célszerűbb lenne Sevenaletta tablettát adni (azonos hatóanyag,sokkal kisebb dózisban). Seduxen adása folyamatosan, ha nincsen roham, nem indokolt, elhagyható....inkább Diazepam Desitin rektális oldatot kellene kiváltani, ami szintén azonos hatóanyagtartalmú a Seduxennel és ezt csak roham esetén a cica végbelébe nyomva használni. A túlzott étvágyat ebben az esetben egyértelműen a Seduxen okozza.
Az említett tüneteket valószínűleg abszolút a gyógyszerek okozzák (Sevenal és Seduxen).....én tennék egy próbát mindkettő elhagyására....ha a tünetek visszatérnek, Sevenalettát próbálnék beállítani, úgy hogy a cica teljes életet tudjon élni.
Az epilepszia megfelelő kezelés mellett tünetmentessé tehető..... akár egy egész életen át.
Kitartást.... megfelelő gyógyszerbeállítást.....
 

Üdvözlettel:
 

 

Dr. Majthényi Imre

Kérdés: borsos szilvia (győr)

Tisztelt Doktor úr!! Végső kétségbeesésemben és bizonytalanságomban kérnék öntől véleményt!!15 éves ivartalanított kandur cicám néhány hete nagyon hirtelen rosszul lett,sokat hányt és fogyott!!Az állatorvos azonnal veseelégtelenségre gyanakodott,amit a vérvizsgákat,346-os kreatinin meg is erősített!!Kapott infúziót,többször és gyógyszereket!Vizelethajtót és vérnyomáscsökkentőt!!Sajnos ezektől is csak néhány órányi javulást értünk el!!Az étvágya és a testsúlya drasztikusan csökkent,bár legalább nem hányt!!Mikor már 4 napja nem evett újra vissza vittem,amikor az orvos már nagyon pesszimistán nyilatkozott,bár felvázolta elöttem a lehetőségeket hogy étvágyjavítóval és infúzióval valamennyit lehetne segíteni,leginkább az étvágyát,de azt mondta ez igazából a gazdi megnyugtatására szolgál,hogy eszik a cica,de tulajdonképp mivel a veséje nem tudja feldolgozni a fehérjét ezért újra hányna és ártanánk a vesének!!Akkor,ott,én is azt éreztem hohy azt nem szeretném ha az én önzőségem miatt naponta böködjék és kitegyem ennek a tortúrának!!Ezért abban maradtunk hogy a gyógyszert szedi tovább és ezt a calo-pet nevű pasztát,és ha úgy látom hogy fájdalmai vannak inkább elaltatjuk szegényt!!Most viszont elbizonytalanodtam,és azt érzem lehet túl gyorsan feladtuk!!A cica változatlan állapotban van,napokig nem eszik egy falatot sem,és szinte egész nap gubbaszt!!Teljesen apatikus és érdektelen!!Megszakad a szívem érte,és nem tudom helyesen döntöttem-e??Tényleg ennyire reménytelen a helyzet egy ilyen idős cicánál??És mennyiben segítene rajta ha naponta infúziót kapna??Tényleg nem érhető már el semmilyen javulás??És egyáltalán hogy lehet hogy egy hónap leforgása alatt egy cica ennyire tönkre menjen??Most úgy érzem nem teszek meg mindent érte,de vajon mennyire segítene rajta ha orvostól orvosig rohannék vele??Mert megtenném ha valaki azt mondaná segítenék ezzel,de felesleges szenvedést sem akarok okozni!!Doktor,őszinte válaszát várom!! Előre is köszönettel:Szilvi
Válasz:

Kedves Szilvia!

 

Cicájának veseelégtelensége, alapvetően korral járó probléma a szervezet elöregedéséből, elhasználódásából ered.
Veseelégtelensége valószínűleg már sokkal korábban (valószínűleg évekkel korábban) kezdett kialakulni, csak most ért el "látványos" stádiumba. Ezért tartjuk fontosnak a 10 év feletti kedvencek legalább évi egyszeri szűrővizsgálatát, egy teljes vérkép formájában.

300-as kreatinin érték felett dekompenzált veseelégtelenségről beszélünk, amely az esetek többségében visszafordíthatatlan. Úgy kell elképzelni, hogy a két vese összességének körülbelül kevesebb mint 10%-a működik ez esetben.

Emberek esetében ilyenkor küldik dialízisre a pácienst, majd hosszú várólista után vesetranszplantációra......állatok esetében sajnos ez nem járható út.
A veseműködés elégtelenségével egy toxikus állapot jön létre, mert a vesék nem tudják a véráramból a méreganyagokat kiválasztani.... ez az egész szervezet működésének felborulásához, majd a kedvencünk halálához vezet.

Levelében részletezett esetben nem látok reális esélyt cicája állapotának javulására.


Üdvözlettel:
 

 

Dr. Majthényi Imre

Kérdés: Kiss Mária (Szombathely)

Kedves Doktorúr! Van egy 7 éves keverék kutyánk, néha előfordul, hogy teljesen váratlanúl, ok nélkül odakap pl mikor lefekszik simiért és simogatjuk, egyszercsak odakap. Már pár évvel ezelőtt is előfordult, és most ismét megtötént. Mi lehet ennek az oka? Valami idegrendszeri probléma? Válaszát előre is köszönöm! Mária
Válasz:

Kedves Mária!

 

A leírtak alapján, inkább valamilyen pszichés problémának tűnik, semmint valamilyen betegségnek, amennyiben a kedvencük egyéb tüneteket (fájdalom...) nem mutat.


Üdvözlettel:
 

 

Dr. Majthényi Imre

Kérdés: Törölt felhasználó (---)

Válasz:

Kérdés: Lakatos István (Vámospércs)

Tisztelt Doktor Úr Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz,hogy volt egy Amerikai Stafford Shire Terrier kutyám ami sajnálatos módon Novemberben elpusztult az úgynevezett Parvó vírusban.Szeretnék egy másik ugyan ilyen fajtájú kutyát hozni.Márciusban elhozhatóak lennének a kölykök (4 hónaposak lesznek).Először egy ismerősöméknél helyezném el 1-2 hónapig míg minden oltást megkap amit kell.Utánna szeretném csak hazahozni.Van egy kennelünk ahol nem járt az előző beteg kiskutya.Egy ideig ott helyezném el.A kérdésem az lenne hogy így mennyi esélye van elkapni a parvó vírust ha 5-6 hónaposan,minden oltással hoznám haza?Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: L.István
Válasz:

Kedves István!


Az Ön által leírt óvintézkedések tökéletesek. Ez esetben szinte nulla az esélye egy parvovírusos fertőzésnek.
 

 

Dr. Majthényi Imre

Kérdés: Ádor Edit (Szentes)

Tisztelt Doktor úr! Elnézést, ha egy kicsit hosszú lesz az írásom. Nagyon kétségbe vagyok esve, remélem, tud tanácsot adni nekem. Két napja nem találom a 8-9 hónapos, (még) nem ivartalanított kislány cicámat. Az eltűnésének körülményei eléggé speciálisak, ezért gondolom, hogy egy szakértő talán látatlanban is tud tanácsot adni. Talán, ha sikerülne megértenem, mi játszódhatott le a kis fejében, könnyebb lenne megtalálnom. A két ünnep között vettem észre, hogy a cicáim füle atkás. Az állatorvosunk szabadságon volt, gondoltam, majd ha visszajön, megmutatom neki a cicákat. Biztos viszketett a fülecskéjük, de nem voltak rosszul. Aztán január 2-án este észrevettem, hogy gond van az egyik cica egyensúlyával, ő az, akit most nem találok. Jó étvággyal evett és látszott, hogy tudatánál van: a szemei tiszták voltak, aranyosan bújt az ölembe. „Csak” dülöngélve, furcsán, „részegesen” járt, ügyetlenül mozgott, szédelgett. Nagyon megijedtem, arra gondoltam, hogy szegénykémnek középfülgyulladása lehet az atka miatt. Akkor este már nem találtam orvost, de elhatároztam, hogy másnap reggel mindenképpen elviszem egy állatorvoshoz. Összesen nyolc macskánk van. Mind egy családba tartoznak, nagyon jól megvannak együtt: sokat játszanak, összebújva alszanak, stb. Kinti macskák, van egy jó nagy kertünk, az az ő területük. Nem szoktak elkóborolni, ki se lehet őket robbantani a teraszról, az ajtó elől. Esténként is a teraszon alszanak a saját kis házukban, amit jól be tudnak szuszogni. Nagyon gondolkoztam, mi legyen a szédülő cicával reggelig. Be akartam vinni magammal a házba legalább aznap estére, mert nagyon aggódtam érte. Csak aztán aranyosan bebújt a többi cica mellé a házukba. Arra gondoltam, inkább hagyom aludni a szokott helyén, és reggel, amint lehet, szerzek időpontot az állatorvosnál, és elviszem. De mikor január 3-án reggel kinéztem rájuk, a beteg kiscica már nem volt sehol. Már két napja keresi-szólongatja az egész család a kertben, a környékbeli utcákon, mindenhol, de egyszerűen nem találjuk. A kertünk tele van potenciális rejtekhelyekkel, tényleg nagyon sok helyre bebújhatott. Tudom, hogy iszonyúan hülye és felelőtlen voltam, egy pillanatra se lett volna szabad magára hagynom, be kellett volna vinnem magammal a házba! Mindent megtennék, ha csak egy kicsit visszamehetnék az időben, és helyre hozhatnám! De a látszat ellenére nem vagyok rossz gazdája, nagyon szeretem, és megőrjít a tudat, hogy nem találom, pedig segítségre van szüksége. Mi történhetett? Zavarták volna a többiek a pihenésben, és elbújt volna? Tipikus viselkedés a macskáknál, hogy ha betegek, elbújnak? Mit kellene tennem? Van rá esély, hogy előjön magától? A segítségét előre is nagyon szépen köszönöm!
Válasz:

Kedves Edit!


A leírt tünetek alapján nem egyértelmű, hogy a cica az atkás fül fertőzése miatt kapott volna egy középfülgyulladást. Arra inkább a fej oldaltartás jellemző.
Valószínűleg inkább valamilyen egyéb betegség okozta idegrendszeri tüneteket tapasztalt.
Atkás fertőzés okozta fülgyulladással, nem igen szoktak eltűnni a cicák, kivétel ha esetlegesen kialakuló középfülgyulladás okozta egyensúlyproblémák miatt valamilyen baleset nem éri.
A cica még haza találhat, nem telt el sok idő!

Szerencsés végkifejletet kívánok!
 

 

Dr. Majthényi Imre

Kérdés: Wittmann Éva (Zirc)

Tisztelt Doktor Úr! Az alábbi problémával fordulok Önhöz! Van egy körülbelül fél éves cicám (kis borzas szőrű, vastelepről mentett cicus) már jópár hónapja nálunk van. Egyik napról a másikra elkezdett sántítani, a vállát fájlalta, levert volt. Elvittük állatorvoshoz, gondoltuk akkor egy kör alatt megkapja az oltásokat, féregtelenítés, stb. Rákérdeztünk, hogy mi lehet a baja a lábának, azt mondta a doki, hogy semmi súlyos, elmúlik magától. Ez így is történt, már csak egy icipicit sántít, viszont ahol fájt neki, ott hatalmas puha duzzanat nőtt. Bár most kapott bolhák elleni cseppet, ami után sokat vakarózott, lehet, hogy a sok kaparás miatt gyulladt be...Gondolom tályog. Amúgy nem fáj neki, nyugodtan hozzá lehet érni. Kérdésem a következő: Hagyjuk, és majd magától kifakad, vagy inkább állatorvos lássa el? Honnan tudhatom, hogy súlyos a gyulladás és veszélyes lehet a cicára nézve? Amúgy eszik iszik játszik rendesen, bár egy kicsit nyugisabb mint a "baleset" előtt... Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Wittmann Éva
Válasz:

Kedves Éva!


A leírtak alapján valószínűleg tényleg egy tályogról van szó.

Ha állatorvos nyitja meg, gyorsabban, szebben gyógyul, mintha magától "törne fel".

Dr. Majthényi Imre

Kérdés: Sári Csilla (Székesfehérvár)

Tisztelt Doktor úr! Van egy 9 hetes Yorkshire terrierünk,és bolhás. Valószínű,hogy a tenyésztőnél már bolhás lett,mert nálunk nincs állat,és nem vittük ,még olyan közösségbe,ahol el kaphatta volna.Nagyon sok boltban kerestünk bolha írtót kimondottan kölyök kutyáknak,de csak olyan van ami 2 kg feletti kiskutyáknak van,és nem ajánlották,mert hogy nagyon rizikós. Nem szeretnénk ha tovább kínoznák a bolhák,ezért szeretném kérni a tanácsát,mit csináljunk vele?Nem szeret fésülködni,nagyon hiperaktív.
Válasz:

Kedves Csilla!


Én első körben egy Neostomosan-os fürdetést javasolnék, majd 48 óra elteltével egy Ex-spot spot-ont cseppentenék rá.
Garantált a siker és nem rizikós.

 

Dr. Majthényi Imre

Kérdés: Kovács Viktória Klaudia (Miskolc)

Üdvözlöm! Nekem van egy 2 és fél éves ivartalanított hím cicám. Másfél évesen lett ivartalanítva, azóta egyre agresszívabban viselkedik. Van mellette egy fél éves nőstény akivel eddig nagyon jól megvoltak most viszont 1 hónapja folyamatosan morog rá és rátámad. Velem nagyon jó volt a kapcsolata nagyon ragaszkodott hozzám és sose morgott vagy fújtatott rám. Most viszont már meg is harapott. Eleinte csak morgott utána már karmolt is és most hogy már harap igazán aggódok érte. A kérdésem az lenne hogy mi lehet ennek az oka és mit lehet tenni ellene. Válaszát előre is köszönöm.
Válasz:

Kedves Viktória!


Sajnos a leírt probléma nem állatorvosi jellegű, így tanácsot nem tudok ebben azesetben adni.

Célszerű lenne valamely állatok viselkedésével foglalkozó személyt megkeresni panaszával.
 

 

Dr. Majthényi Imre

Kérdés: Körmendi János (Mogyoród)

Kedves doktor úr! Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz,hogy van egy 16 hónapos fajta tiszta német juhász kan kutyám, tenyésztőtől vettem és még mindig nem áll fel a füle és a korához képest is nagyon el van maradva a fejlődésben. Kalciumot is adtam már neki, de semmi változás nincs. Mit tudnék tenni ez esetben? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Körmendi János
Válasz:

Kedves János!


Amennyiben 16 hónapos korára nem áll fel a kutyus füle, már magától nem is fog.

Ilyen esetekben esetleg plasztikai műtéti megoldások merülnek fel.
 

 

 
Ha kérdése lenne kedvencével kapcsolatban, szakértő állatorvosaink készséggel állnak rendelkezésére.
Mit szeretnél legjobban még látni az oldalon?
Állatos olvasnivalókat
Üzenőfalat
Szépségversenyt
Linkgyűjteményt
Születésnapos állatok
Legtöbben kedvencnek jelölték
Legjobb értékelést kaptak
Legújabb jutalmazások
Simogatás   Goldenhill's Carbon [Guszti] 2021.04.15. 09:07
Simogatás   Csézy 2020.06.28. 13:23
Simogatás   Alvin 2019.06.19. 11:45
Gombolyag   Alvin 2019.06.19. 11:45
Gombolyag   Alvin 2018.09.22. 16:24
Simogatás   Alvin 2018.09.22. 16:24
Simogatás   Babacica 2017.11.25. 23:22
Simogatás   Izabelle Donterto [Izi] 2017.09.17. 14:38
Csont   Kira 2017.08.08. 11:49
Simogatás   Kira 2017.08.08. 11:49