Az állatorvos válaszol


Ha kérdése lenne kedvencével kapcsolatban, szakértő állatorvosaink készséggel állnak rendelkezésére.
Rendelőnket 2002. februárjában nyitottuk meg Dr. Majthényi Imre és Dr. Komlóssy Zsuzsanna vezetésével. 2004-ben csatlakozott hozzánk Dr. Kránitz Andrea; 2005-ben asszisztensnőnk Szűcs Adél; 2008-ban pedig nyegyedik állatorvos kolléganőnk Dr. Nagy Szabina.
Rendelőnkben állatorvosaink szakosodnak a gyógyászat egyes területeire. Komlóssy doktornő szakterülete a szemészet, ízületi műtétek, kardiológia; Kránitz doktornő érdeklődése a belgyógyászat, bőrgyógyászat, azon belül is az allergiavizsgálatok elvégzése; Nagy doktornő figyelme pedig az egzotikus kisállatok és az Ultrahang vizsgálatok felé irányul. Majthényi doktor végez lágy- és csontsebészeti műtéteket; röntgenvizsgálatokat, valamint galamb-egészségügyi specialista állatorvosként foglalkozik a különféle madarak gyógyításával.
Az állatorvos válaszol


Kérdés: Toldi Éva (Rijswijk, Hollandia)

Tisztelt Doktorúr! Van egy 5 hónapos Westie kiskutyám, ő az első kutyusom :) Tegnap történt egy kis baleset (inkább nagy). Beleöntöttem a lefolyótisztítót a lefolyóba és persze ő rögtön besurrant a fürdőbe és... Már csak azt láttam hogy rohan kifelé és prüszköl meg rángatózik... Mindenre fel voltam készülve de erre aztán nem. A baj az volt hogy nem láttam hogy csak beleszippantott vagy meg is ette (most sem tudom) Internet, állatkórház, én nem tudtam hogy ez ilyen nagy bajt tud okozni, mármint a fertőtlenítő... A lényeg hogy a doki azt mondta a telefonban hogy várni kell hogy jelentkezik-e nála bármilyen tünet ami mérgezés jele hányás, hasmenés.... (mivel egy félórába került mire találtam egy 24 órás kórházat) A kérdésem az lenne hogy meddig jelentkezhetnek ezek a tünetek? Mert ezt idegességemben persze nem kérdeztem) Már lassan 24 óra telt el. A kutyu teljesen jól van nem látom semmi jelét hogy baj lenne, egész éjjel néztem... Eszik, vidám minden teljesen normális... Még mindig félek nem merem egyedül hagyni :) De már holnap dolgoznom kellene... Válaszát előre is köszönöm, Éva
Válasz:

Kedves Éva!


Ha 24 órán belül nem jelentkeztek tünetek,akkor megnyugodhat,már nem is fognak!!

 

Üdvözlettel:

 

Dr. Majthényi Imre

Kérdés: Bea (Budapest)

Jó napot! a kutyuskám heréjén van egy fekete folt. nem nő,nem fáj neki de mi lehet? a másik kérdésem a légcsőszűkületre van gyógyszer? v. ha nincs mit tegyek ha fullad? válaszát köszönöm!
Válasz:

Kedves Bea!


A fekete folt valószínűleg egy pigment folt, nincs más teendő, mint figyelni.
Légcsőszűkületre oki gyógyszer nem igen van, glükózaminoglikán, kondroitin-szulfát tartalmú porcerősítőket, vagy erőteljes tünetek esetén, szteroid tartalmú gyulladáscsökkentőket, vízhajtókat szoktunk használni.
 

Üdvözlettel:

 

Dr. Majthényi Imre

Kérdés: Tóth Kata (Szombathely)

Tisztelt Dr. Szankó-Berényi Olga! Szerencsétlen baleset során eltört a nyuszim lába /egy házinyúlról van szó aki húsvéti ajándék volt ,de nem akarták megtartani ezért magamhoz vettem/.A baleset után egy egyenes törése volt az emberekben sing- és orsócsontnak megfelelő területen.Elvittem orvoshoz és bebandázsolták. A csontok megfelelő pozíciója utáni helyreállított láb befáslizása történt, amire került egy vattaréteg és egy sínekből álló kötés.Hat hét múlva visszavittem és elszörnyülködve láttam hogy a lába teljesen elcsökevényesedett az orvos azt mondta hogy nincs benne vér.Két lehetőségem volt elaltatás vagy amputáció.Gyorsan kellett döntenem és nem volt lelkem elaltattatni. De nagyon fel voltam háborodva mert a törés nem volt szilánkos és úgy gondolom megelőzhető lett volna ez a szörnyű dolog.Persze a baleset miatt magam hibáztattatom de úgy gondolom meg lehetett volna menteni a lábacskáját.Láttam a röntgenképet és tényleg nem volt szilánkos még egy lehetőség lett volna hogy platinát raknak bele, de mivel nem állt fenn a veszélye ennek legalábbis az orvos nem mondta úgy gondoltam szépen beforrad.Most egy lehetőséget látok hogy valahogy protézist szerezzek neki amivel könnyíthetek a szenvedéseimen tudom hogy nyulaknak nem igazán készítenek és hogy előbb-utóbb megszokja mégis ha létezik a tudomása szerint ilyen lehetőség kérem írjon.A mellső bal lábról van szó vállig történt az operáció és ahogy látom egy kis csonk maradt a láb helyén.Előre is köszönöm válaszát! Elnézést ha egy kicsit elfogult vagyok de három éves kis állat már nekem többet jelent mint csak egy háziállatot.
Válasz:

 Kedves Kata!


Megértem, hogy sajnálja a nyusziját, de sajnos nem tudok segíteni abban, hogy hol tudna protézist készíttetni a részére.
Ami viszont egy próbát megér: várni egy kis ideig, hátha hozzá tud szokni a nyuszi az új helyzethez és megtanul három lábon közlekedni. (Kutyáknál működik a dolog)


Üdvözlettel

Dr. Sztankó-Berényi Olga

Kérdés: Hoffmann Tamás (Harka)

Tisztelt Doktor Úr! 5 éves ivartalanított kandúromnak a vizelete tele van struvit kristállyal. Most 3 hónapig kizárólag Hill's s/d, illetve Royal Canin s/o HD. tápot kap, majd c/d-t, ill. s/o-t. Kérdésem az lenne, ártok a cicának azzal, hogy naponta kap a száraztáp mellé az imádott alutasakosából - ami nem gyógy - egy evőkanálnyit? Ez gátolhatja a kristályok feloldását, a cica gyógyulását, vagy ennyi megengedhető? Válaszát előre is köszönöm!
Válasz:

Kedves Tamás!


Véleményem szerint ennyi megengedhető.


Üdvözlettel:

 

Dr. Majthényi Imre

Kérdés: Varga Zoltánné (Budapest)

Tisztelt Doktor Úr! Van egy több mint 10 éves hullámos papagájunk, eddig jó egészségnek örvendett. Néhány hete folyékonyabb lett a széklete, egyébként jókedvű volt. Teát és mákot adtunk neki, a hasmenése rendeződött. Néhány napja azonban úgy látom nehezére esik a kapaszkodás is a kalitkában (repülni már nem tud) és hangosan zihál, nyekereg. Étvágya jó. Kérdésem, hogy lehet-e rajta segíteni, vagy ez már az öregség miatt van? Köszönettel: Varga Zoltánné
Válasz:

Kedves Vargáné!


10 éves hullámos papagáj, öregnek számít. Ennyi idős korban már számtalan, a szervezet elöregedéséből származó betegség előfordulhat, ugyan úgy mint egy 80-90 éves embernél.
Sajnos a kis méretű papagájok vizsgálata, illetve gyógykezelése méretüknél fogva behatárolt, ennek ellenére, javaslom mutassa meg valamelyik Önhöz közeli egzotikus állatokkal, madarakkal foglalkozó állatorvos kollégának kedvencét.
Lehet, hogy csak egy könnyen kezelhető problémáról van szó mindenesetre ehhez elengedhetetlen a madár vizsgálata.


Üdvözlettel:
 

 

Dr. Majthényi Imre

Kérdés: Kálmán Alexandra (Szabadbattyán)

Tisztelt Doktor Úr! Van egy 7hónapos szoba tiszta himalája perzsa macskánk. Az összes kötelező oltást megkapta, és nem jár ki az udvarra, a lakásban van, nagyon vigyázunk rá. Az utóbbi időben az állandó fésülés ellenére nagyon összecsomósodik a szőre,és csomókba hullik neki ki. Az lenne a kérdésem hogy mi lehet a probléma, beteg vagy csak vedlik esetleg? Vigyem orvoshoz, érdemes kozmetikusnál megnyiratni? Nagyon félek hogy valami komoly baja van. Rendesen eszik, iszik, azzal nincs gond. Köszönöm a Segítségét. Alexandra
Válasz:

Kedves Alexandra!


Bár a pontos diagnózishoz látnom kellene a cicát, ha bőrtünete nincsen nagy valószínűséggel csak a fésülés nem elegendő neki. Rendszeres fésüléssel nem csomósodik(-hat)be a cica szőre, illetve jóval kevesebb kihulló szőrt is észlelünk.


Üdvözlettel:

 

Dr. Majthényi Imre

Kérdés: Kis Barbara (Budapest)

Tisztelt Doktor Úr! Beköltözött a kertünkbe egy kölyök cica, először csak enni járt ide, de most már az ideje nagy részét a kertben tölti. Már kezd barátkozni, de felemelni, megfogni még nem tudjuk. Ha sikerül majd befogni, akkor szeretnénk elvinni ivartalaníttatni és védőoltást beadatni neki. Vettünk neki féreghajtót melyet sikerült is beadni neki (összetörtük és az ételébe tettük). Két hét múlva meg fogjuk ismételni. Illetve kap majd Advantage spot-on készítményt, de ezt még nem tudtuk sajnos rátenni. Azonban van két kutyánk itthon, ők a lakásban élnek, de járnak ki a kertbe is, be vannak oltva veszettség ellen és kombinált oltást is kaptak. A kérdésem az lenne, hogy a cicától kaphatnak-e el valamilyen fertőző betegséget? Előre is köszönöm a válaszát! Barbara
Válasz:

Kedves Barbara!


Szinte az egyetlen fertőzés amit elkaphatnak a kutyái a kertben lakó cicáktól a különféle parazitózisok (külső,belső).
Javasolt a kutyusok és a cicák 3 havonta egyszerre történő féreghajtása, illetve a külső élősködők elleni védekezés valamely formája.


Üdvözlettel:
 

 

Dr. Majthényi Imre

Kérdés: Maya2001 (Budapest)

Tisztelt Doktor úr 12 éves Bolognesem van,pár napja megduzzadt az egyik cicije. Érintésre érzékeny,puha,de duzzadt. Évente egyszer szokott tüzelni 8-10 havonta,egyszer voltak kölykei 9 éve. Most 8 hónapja tüzelt utoljára. Étvágya van,a helyéről nem igen jön ki,bágyadt. Sosem volt eddig beteg.Lehet-e a tüzelés előjele mivel idősebb kutya.Eddig ilyen tünete nem volt. Vagy esetleg másra kell gondolni? Válaszát előre is köszönöm.Egy aggódó gazdi.
Válasz:

Kedves Maya!


Véleményem szerint nem a tüzelés jele.
Én mindenképpen ajánlom, hogy keresse fel kezelő állatorvosát!
Inkább mondja, hogy feleslegesen aggódott, minthogy vár amíg súlyosbodnak a tünetek és nehezebb lesz a gyógyulás.


Üdvözlettel:
 

 

Dr. Majthényi Imre

Kérdés: Szuhanyik Balázs (Budapest)

Tisztelt Doktor úr! Van egy 10 éves shar-pei/labrador szuka kutyusom, akinek többször is volt már shar-pei láza felnőtt korában is. Pénteken előjöttek a szokásos tünetek: bágyadtság, étvágytalanság, a két hátsó láb gyengesége (ráállni is nagyon nehezen tud), bár nem volt bedagadva számottevően. Láza nem volt és az orrocskája is hideg és nedves. Szombaton voltunk állatorvosnál oltás és chip miatt, de nagyon nehezen közlekedett oda és visszafelé is, az orvos a már említett lázat hozta fel okként, de már eltelt 72 óra, és még mindig ramaty állapotban van a kutyus. Azt tudni kell róla, hogy egy nagyon eleven és húzós kutya, csak 28 kg, de néha igazán erőlködnöm kell séta közben, szóval nem hinném, hogy az öregség érte utol cirka 1-2 hét alatt.
Válasz:

Kedves Balázs!


Sajnos az elmondottakból nem lehet egyértelmű diagnózist felállítani..... nyilván a kollégának sem sikerült a rendelőben elvégzett fizikális vizsgálat során.
Ebben az esetben, továbblépési lehetőséget jelentene egy vérvétel és ebből egy öregkori profil "nézése".
Saját pácienseinknek 10 éves kor felett mindenképpen ajánlani szoktam az évenként egyszeri általános vérkép vizsgálatot, mert kedvencük már idősnek számít és egészséges kutyájuknál is sok betegség (amely akár klinikai tünetek formájában nem is jelentkezik) időben diagnosztizálható.


Üdvözlettel:
 

 

Dr. Majthényi Imre

Kérdés: Gabor Peter (Szlovakia Szomotor)

odvozlom . segitseget szeretnem kerni van egy 1eves rottweiler kutyam Brutus :) utobbi egy hetben azt vettem eszre rajta hogy nehezkesen jar alig mozog furan jar furan mozgatja a ket hatso labat es mikor egyhelyben all csusznak szet a labai. az egyik allatorvos ismerosom azt monta hogy lehet szorulasa azert viselkedik igy. utanna adtam neki olajostonhalat tejjel mert ezt ajanlották sokan,hogy hasmenes kell neki es jobban lesz.meg is volt az eredmenye ment a hasa de a tunetek nem szuntek meg,tovabra is nehezen mozog a labaiba nincs ero es mikor ugatna ugatas kozben bevonyit mint ha fajna valami neki belul. Egy eves koraig sajnos 2szer bele ment a kullancs de felepult.de egy ismerosom azt mondja hogy lehet a kullancs utani szovodmenyek jonnek most ki rajta,nem tudom . Dr ur kerem segitsen mi lehet a baja ,mert nem szeretnem elvesziteni nagyon a szivemhez not .valaszat elore is koszonom
Válasz:

Kedves Péter!


Levelében leírtakból nehéz egyértelmű diagnózist felállítani.
Bizton állítható,hogy nem a szorulás okozza az említett tüneteket.
Azt is ki merem jelenteni,hogy nagy valószínűséggel semmi köze a korábbi kullancs fertőzésekhez.

Legvalószínűbb hogy valamilyen gerincbetegség (porckorongsérv....) okozza a lábszétcsúszást, fájdalmat....
Javaslom kutyájának neurológiai és mozgásszervi vizsgálatát.

Üdvözlettel:

Dr. Majthényi Imre
 
Ha kérdése lenne kedvencével kapcsolatban, szakértő állatorvosaink készséggel állnak rendelkezésére.
Mit szeretnél legjobban még látni az oldalon?
Állatos olvasnivalókat
Üzenőfalat
Szépségversenyt
Linkgyűjteményt
Legtöbben kedvencnek jelölték
Legjobb értékelést kaptak
Legújabb jutalmazások
Simogatás   Goldenhill's Carbon [Guszti] 2021.04.15. 09:07
Simogatás   Csézy 2020.06.28. 13:23
Simogatás   Alvin 2019.06.19. 11:45
Gombolyag   Alvin 2019.06.19. 11:45
Gombolyag   Alvin 2018.09.22. 16:24
Simogatás   Alvin 2018.09.22. 16:24
Simogatás   Babacica 2017.11.25. 23:22
Simogatás   Izabelle Donterto [Izi] 2017.09.17. 14:38
Csont   Kira 2017.08.08. 11:49
Simogatás   Kira 2017.08.08. 11:49