Az állatorvos válaszol


Ha kérdése lenne kedvencével kapcsolatban, szakértő állatorvosaink készséggel állnak rendelkezésére.
Rendelőnket 2002. februárjában nyitottuk meg Dr. Majthényi Imre és Dr. Komlóssy Zsuzsanna vezetésével. 2004-ben csatlakozott hozzánk Dr. Kránitz Andrea; 2005-ben asszisztensnőnk Szűcs Adél; 2008-ban pedig nyegyedik állatorvos kolléganőnk Dr. Nagy Szabina.
Rendelőnkben állatorvosaink szakosodnak a gyógyászat egyes területeire. Komlóssy doktornő szakterülete a szemészet, ízületi műtétek, kardiológia; Kránitz doktornő érdeklődése a belgyógyászat, bőrgyógyászat, azon belül is az allergiavizsgálatok elvégzése; Nagy doktornő figyelme pedig az egzotikus kisállatok és az Ultrahang vizsgálatok felé irányul. Majthényi doktor végez lágy- és csontsebészeti műtéteket; röntgenvizsgálatokat, valamint galamb-egészségügyi specialista állatorvosként foglalkozik a különféle madarak gyógyításával.
Az állatorvos válaszol


Kérdés: Császár Cecília (Budapest)

Tisztelt Doktor Úr! 8 hónapos maine coon cicám betegségét szeretném kideríteni. Már minden vizsgálaton, műtéten túl van de nem tudni mi a baja. Tünetei: szapora légzés, nehezített légzés, fekvő helyzetben /nem alszik/ remegés, pulzus szám magas 200-240. Vizsgàlatok amin túl van: vér vizsgálat: semmi eltérés; röntgen: tüdő beszűrődés látszik, uh: semmi; Szívuh: normális; endoszkóp: hörgőgyulladás látszik/ ez volt kezelve antibiotikummal de nem javult, ill. Szteroiddal de erre sem javult/.Ezután ct vizsgálat: középső tüdőlebenyen foltok. Ezt követte műtét, eltávolítottàk azt a részt! Atelectasias volt a terület! Sajna ezután sincs javulás! Az atelectasiat valami kiváltotta de nem tudni mi! Endoszkópnál vettek mintát: semmi nem volt benne, se baktérium sr gomba! A cica amúgy eszik, játszik, de amikor fekszik látom a nehéz légzést! Mi lehet ez?? Tanácstalan vagyok!
Válasz:

Kedves Cecília!


A leírtak alapján a cicáját a legmesszebbmenőkig gondosan kivizsgálták, hozzáértő kollégák. Nekem csak egy viszonylag ritka betegség jut eszembe a tünetek alapján, a thymus daganat... nem tudom ez irányban történtek-e vizsgálatok.


Üdvözlettel:

 

Dr. Majthényi Imre

Kérdés: Evelin (Kishegyes/Délvidék)

Tisztelt doktor úr! 10 hónapos nőstény maine coon cicámnak első párzása után (nem akartam még kiscicát, nem volt kandúrral) minden emlőjén kis csomók jelentek meg. A legtöbb magától elmúlt, de a hátsó két emlőjén drasztikusan megnőttek, nagyobb diónyi méretűre. Elvittem állatorvoshoz, azt mondta, hogy ezek ciszták hormonális alapon, ezért kivette a méhét, és a petefészkeit, és azt mondta, hogy ettől talán maguktól elmúlnak a csomók, de ha nem, akkor újra megműti, és eltávolítja őket. Ez két hete történt, az egyik azóta szépen összement, de a másik minha még nagyobb lenne.. Azt szeretném kérdezni, hogy van e esetleg valamilyen gyógyszeres kezelés, ami zsugoritaná a csomókat? Féltem a cicust még egy nagy műtéttől... És még azt, hogy ez valójában mennyire rosszindulatú betegség, mi lehet a kimente, mire számitsak, akár el is pusztulhat a cica? Válaszát előre is köszönöm!
Válasz:

Kedves Evelin!


A cicájánál tapasztalt emlő elváltozások,valószínűleg jó indulatúak.
Két hét még nem hosszú idő, én valószínűleg javasolnék még két hét türelmet.
Amennyiben akkor sincsen pozitív irányú változás, nem műtéttel, hanem egy vékony tű szúrással történő mintavétellel (aspirációs citológia) folytatnám, amiből a szövettannal foglalkozó kollégák diagnosztizálni tudják az elváltozás mibenlétét, súlyosságát és tudnak javaslatot tenni a célzott gyógykezelésre.


Üdvözlettel:

 

Dr. Majthényi Imre

Kérdés: V. E. (Kerepes)

Kedves Doktor Úr! 7 hónapos cicánk 1 hete tüzel, de tegnap óta gyanús dolgok történnek. Nagyon sokáig gubbaszt a macskaalomban. Először azt hittük, hogy szorulása van, de most már látjuk, hogy ide-oda pisil és vérpöttyöket hagy. Előfordulhat, hogy felfázott? Nem tudom, cicáknál ez hogy működik, de a másik macskánk nem vérzett tüzelésnél. Válaszát előre is nagyon köszönöm, Emese
Válasz:

Kedves Emese!


A leírt tünetek alapján valószínű, hogy a cicájának hólyaggyulladása van.
Keresse fel állatorvosát!


Üdvözlettel:

 

Dr. Majthényi Imre

Kérdés: Ládi Szilvia (Nagymegyer Szlovákia)

Tisztelt Doktor úr! A kutyáink a tél folyamán a kertben is tartózkodtak, így gyakran oda is piszkítottak. Mivel közeledik a tavasz ,rendbe tesszük a kertet , összegereblyézzük a kutyapiszkot,de sajnos maradéktalanul nem sikerül mindent eltávolítani. Szeretném megkérdezni ,hogy jelent-e veszélyt a minimális mennyiségben ottmaradó , ill. már a földbe szívódott ürülék a zöldség ,gyümölcs számára? Válaszát előre is köszönöm! Ládi Szilvia
Válasz:

Kedves Szilvia!

 

Az ürülék a zöldségek,gyümölcsök számára nem jelent semmiféle veszélyt.


Üdvözlettel:

 

Dr. Majthényi Imre

Kérdés: Nagy Anna (Pápa)

Kedves Doktor úr! Február 28-án (csütörtökön) ivartalanitattam 8 hónapos kandúr szobacicám,(az ivartalanítás rövid ideig tartott, és ébreszto injekciót is kapott) azóta egyre kevesebbet evett, hétfőn és kedden már szinte hozzá sem nyúlt az ételhez. Pedig előtte sosem volt baj az étvágyával. Szerdán reggel vittem el az orvoshoz megnézett rajta mindent, lázát, száját, sebét, nyirokcsomóit, szemét. Nem talált rajta semmit. Kapott 2 injekciót szteroidot és szeduxent. Ezután az orvos utasítása szerint éheztetni kellett estig, hogy ezen injekciók hatására elkezdjen enni, de este alig evett pár falatot, ezért csütörtök reggel visszzavittük az orvoshoz, mert féltünk, hogy kiszáradhat. Ekkor az orvos vért vett tőle, és kapott infúziót amiben étvágygerjesztő, kálium, vízhajtó, d vitamin, b vitamin és még nem tudom mi lehetett. Ekkor a cica nekiált enni, mikor hazaértünk, bár nem annyit amennyit szokott. Másnap reggel ismét visszakellett vinni infúzióra. Harmadnap ismét visszamentünk, ekkor lett meg a véreredmény és kikerült a lábából a kanül. A véreredmény a doki szerint jó, és a cicám egészséges. Egy érték lett magasabb, de az azért mert már a véréből lehetett látni, egy kisfokú kiszáradást még infúzió előtt. Csak az a baj, hogy ma megint nem eszik. Megszagolja az ételt, nyalja a száját, aztán elfordul tőle. Pedig jó kajákat kap, és mindennel próbálkozom ez történik. Mi lehet a baja? Most megint infúziót kell majd adni neki? Milyen betegsége lehet amire nem jöttek rá? (és nem derült ki vérvételből) A cicam minden oltast megkapott. Előre is nagyon köszönöm a válaszát, Ancsa
Válasz:

Kedves Ancsa!


A leírt vizsgálatok teljesen korrektnek tűnnek, lehetséges, hogy a cicának tényleg nincsen semmi betegsége. Emberben állatban egyaránt előfordulhatnak étvágytalan időszakok.


Üdvözlettel:

 

Dr. Majthényi Imre

Kérdés: erdei jánosné (tiszavasvári)

Tisztelt Doktor Ur! 3 és fél éves tacskónk télen bent a lakásban alszik. Ahogy tavasszal javul az idő egyre több időt tölt kint a kerben, késő ősszel igényli először, hogy ujból bent aludhasson a lakásban.Nagyon nyugodt, jó természetü kutyus, a család kedvence. A kérdésem a következő lenne, tavasszal, ahogy megjelennek a kertben a békák , elkezdi őket piszkálni az orrával addig, mig azok le nem pisilik. Ekkor elkezdi rázni a fejét, és a szája kis mértékben habzik. Ilyenkor /persze,ha otthon vagyunk/ vizzel szoktam megmosni a szemeit, és a száját. Nagyon féltjük, hogy valamilyen betegséget kaphat, vagy mérgezést a béka vizeletétől. Tud-e Doktor Ur valamilyen módszerről, hogyan tudnánk leszokatni a kutyánkat, erről a rossz szokásáról. Tisztelettel: Éva
Válasz:

Kedves Erdeiné!


A békáktól semmilyen mérgezést, betegséget nem kaphat el a kutyusuk.
Leszoktatni a rossz viselkedéséről neveléssel lehet...
 

Üdvözlettel:

 

Dr. Majthényi Imre

Kérdés: Cs. Ádám (Pécs)

Tisztelt Doktor Úr! A négy éves kandúrom valószínűleg macskanáthában szenved néhány napja. Levert, gubbaszt. Minimális folyadékot és táplálékot vesz magához. Orra erősen, szeme enyhén váladékozik, tüsszög, nehezen lélegzik. Lefogyott és csapzott a szőre. Azt a tanácsot kaptam, hogy forduljak állatorvoshoz, de sajnos nem engedhetem meg magamnak a drága kezelés költségeit. Mit tudnék tenni a macska érdekében, házilag? Mivel erősíthetném az immunrendszerét? Már főztem neki kamillateát. Humán gyógyszereket nem mertem neki adni, mert úgy hallottam toxikus hatással vannak az állatokra. Megtisztelő figyelmét és segítségét előre is köszönöm! Üdvözlettel: Csányi Ádám
Válasz:

Kedves Ádám!


A macskanátha egy vírusos fertőző betegség, melynek oktanában, súlyosbodásában gyakran egyéb másodlagos bakteriális fertőzések is szerepet játszanak.
Gyógyítása "házilag", illetve a házi patikában megtalálható készítményekkel nem igazán lehet, tényleg az állatorvos felkeresése a megfelelő tanács.

Az állat tartásával felelősséget is vállalunk, amelyben az is benne van, ha megbetegszik gyógykezeltetjük...


Üdvözlettel:

 

Dr. Majthényi Imre

Kérdés: Oros Zsolt (Kisújszállás)

T. Doktor Úr! Másfél éves keverék kutyánk van. Kb fél éve vettem észre, hogy epilepszia rohamok jönnek rá. Van mikor többször akár naponta is, de van úgy, hogy havonta egyszer (persze mikor észreveszem). Azt szeretném kérdezni, hogy mi várható?, gyógyszeres kezelés van-e?, roham alatt fájdalmai vannak-e?, mert elég csúnya látványt mutat. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel Oros Zs.
Válasz:

Kedves Zsolt!


Kutyusának epilepsziájára léteznek megfelelő gyógyszerek. Jól beállított adagokkal, abszolút tünetmentessé tehető betegsége.
Javaslom keresse fel állatorvosát és konzultáljon vele a terápiáról.


Üdvözlettel:

 

Dr. Majthényi Imre

Kérdés: Tasi Renáta (Szeged)

Kedves Doktor! Van egy Zwetna Bolonka (Bichon) fajtájú kiskutyám. A kutyus kan, 1 év 10 hónapos, 3,6 kg, 2012. július 1-én volt ivartalanítva és Svájcból származik. 5 hónapos koráig a svájci tenyésztőtől kapott kutyatápot ette. Miután ez elfogyott, én a Royal Canin Mini tápot vettem neki. Olyan tünetei voltak/vannak, hogy időnként, evés után kihánnya a tápot és rettentő büdös a szája (fogköve nincs), ezért állatorvoshoz fordultam. Az állatorvos megállapította, hogy a kutyus refluxos és light ételt kell ennie, mert sok a gyomorsava. Ekkor elkezdtem a Royal Canin light táppal etetni. A büdös szájszag megmaradt, de a hányások már csak havi 1-2 alkalomra csökkentek. Azt mondta az állatorvos, hogy ez már természetes, de engem nem hagyott nyugodni, így ha állatokhoz értő emberekkel találkoztam, mindig érdeklődtem, hogy mivel etessem a kutyusomat. 50 %-ban indenki mást ajánlott, 50 %-ban azt mondták, hogy ha valami bevált, ne váltsak. Kb. 2 hónappal ezelőtt egy kutyaiskolát üzemeltető szakember azt mondta, hogy veszélyes hulladékkal etetem a kutyámat és javasolta az általa forgalmazott Belcando kutyatápot. Azt mondta, hogy csak természetes anyagokat tartalmaz és nem csak a tünetek fognak elmúlni, hanem a betegség is meg fog szűnni. A javaslatára minden evés előtt 30 perccel leáztattam a tápot és sajnos azzal szembesültem, hogy havonta1-2 napig ugyanúgy kihánnya a tápot evés után, a szája ugyanolyan büdös és ha sétálunk, mindig füvet eszik. Remélem találkozott már hasonló esettel és talán segít megoldani a problémámat. Köszönettel: Tasi Renáta, egy aggogó gazdi
Válasz:

Kedves Renáta!


A kutyák könnyen hányó állatok, náluk a HETI 1X-i hányás is teljesen fiziológiás, normális.
Szájszaguk eleve van, hisz nem igen mosnak fogat. Füvet minden kutya "legel".
A leírt tünetek véleményem szerint egy teljesen egészséges kutyát tükröznek, csak Ön aggódik túlontúl.
Bevált étrenden nem érdemes változtatni, bár fő a változatosság.
A Royal Canin egy prémium kategóriás táp, a Belcando meg "csak" egy jó minőségű táp, itt szerintem a kiképző Úrnak kicsit maga felé hajlott a keze.


Üdvözlettel:

 

Dr. Majthényi Imre

Kérdés: Fónai Sándor (Debrecen)

Tisztelt Dr. Majthényi Imre! Egy olyan problémám van a kis ebemmel hogy most tölti az 5. hónapját és nagyjából lefogzott elől és alul de viszont az alsó tépőfoga mellett belül kibújt még egy kis fog ami szerintem a maradandó lesz de kicsit aggaszt hogy nem hullott ki az a tejfog szabályosan mind a két oldalt ugyan azon a helyen! Ez normális? Nem zavarja az a tejfog? Valamint ennek a fogzásnak megvan a maga sorrendje? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel Fónai Sándor
Válasz:

Kedves Sándor!


Ezt a jelenséget hívják maradandó (perzisztáló) tejfognak. Javasolt a sok rágás, rongyozás... ezek még meglazíthatják a tejfogakat, úgy hogy kihulljanak. Ha nem esnek ki, nincsen más hátra, mint állatorvossal altatásban kihúzatni.


Üdvözlettel:

 

Dr. Majthényi Imre
 
Ha kérdése lenne kedvencével kapcsolatban, szakértő állatorvosaink készséggel állnak rendelkezésére.
Mit szeretnél legjobban még látni az oldalon?
Állatos olvasnivalókat
Üzenőfalat
Szépségversenyt
Linkgyűjteményt
Születésnapos állatok
Legtöbben kedvencnek jelölték
Legjobb értékelést kaptak
Legújabb jutalmazások
Simogatás   Goldenhill's Carbon [Guszti] 2021.04.15. 09:07
Simogatás   Csézy 2020.06.28. 13:23
Simogatás   Alvin 2019.06.19. 11:45
Gombolyag   Alvin 2019.06.19. 11:45
Gombolyag   Alvin 2018.09.22. 16:24
Simogatás   Alvin 2018.09.22. 16:24
Simogatás   Babacica 2017.11.25. 23:22
Simogatás   Izabelle Donterto [Izi] 2017.09.17. 14:38
Csont   Kira 2017.08.08. 11:49
Simogatás   Kira 2017.08.08. 11:49