Az állatorvos válaszol


Ha kérdése lenne kedvencével kapcsolatban, szakértő állatorvosaink készséggel állnak rendelkezésére.
Rendelőnket 2002. februárjában nyitottuk meg Dr. Majthényi Imre és Dr. Komlóssy Zsuzsanna vezetésével. 2004-ben csatlakozott hozzánk Dr. Kránitz Andrea; 2005-ben asszisztensnőnk Szűcs Adél; 2008-ban pedig nyegyedik állatorvos kolléganőnk Dr. Nagy Szabina.
Rendelőnkben állatorvosaink szakosodnak a gyógyászat egyes területeire. Komlóssy doktornő szakterülete a szemészet, ízületi műtétek, kardiológia; Kránitz doktornő érdeklődése a belgyógyászat, bőrgyógyászat, azon belül is az allergiavizsgálatok elvégzése; Nagy doktornő figyelme pedig az egzotikus kisállatok és az Ultrahang vizsgálatok felé irányul. Majthényi doktor végez lágy- és csontsebészeti műtéteket; röntgenvizsgálatokat, valamint galamb-egészségügyi specialista állatorvosként foglalkozik a különféle madarak gyógyításával.
Az állatorvos válaszol


Kérdés: Imréné Tarcsa Andrea (NAgyecsed)

Tisztelt Doktor úr! Van egy Beagle szuka kutyánk, aki folyamatosan átszökik a kerítésen a szomszédba. Ezt szeretném megakadályozni, és azt javasolták vágjam le a körmeit. Ő csak az udvaron van így nem tudom, le lehet-e neki vágni nem okozok-e ezzel problémát? Válaszát köszönöm!
Válasz:

Kedves Andrea!

A körömvágással nem okoz neki kárt,de nagy valószínűséggel semmit sem fog segíteni a problémán.


Üdvözlettel

 

Dr. Majthényi Imre

Kérdés: nagy ilona (Budapest)

TISZTELT DOKTOR ÚR!!! Van egy közepes nőstény Uszkárom pontosan nem tudom hány éves de az állatorvos szerint 10-12 éves lehet. 5 hónapja észre vetem egy daganatot az egyik mellénél.Az orvos el küldött ultrahangra ,el is vittük ,és meg álapítotak ,UTERUS MYN MEGVASTAGODOTT,5-8mm, ECHODENZ,LUMENBEN TARTALOM NINCS,NAGYOBB PETEFÉSZKEK ,és műtétet ajánlottak.És most egy nagyon őszinte választ kérek, itt nem a PÉNZ SZÁMÍT vagyis az nem érdekel,ha nem az hogy ha rosszindulatú a daganat akkor milyen hamar újulhat ki a rák benne ,vagyis hogy tudnám ÉLETBEN TARTANI MINÉL TÖBBET.Ö a mindenem és a világon mindent meg teszek érte. Szívből kérném őszinte véleményét műtét vagy nem. Előre is köszönöm válaszát.
Válasz:

Kedves Ilona!


Nehéz egyértelmű választ adni a kutyus kora miatt.
Ha fiatalabb lenne, egyértelműen a műtétet javasolnám, de mivel a fajta átlagéletkora 12-14 év , egy jól elvégzett műtét sem valószínű, hogy érdemben meghosszabbítja a kutyus életét.
Én a daganatból egy aspirációs citológiai mintavételt javasolnék, amiből a szövettannal foglalkozó laborok identifikálhatják a daganatot. Amennyiben kifejezetten rosszindulatú, a műtét mellett döntenék.


Üdvözlettel:

 

Dr. Majthényi Imre

Kérdés: Langmár Kitti (Székesfehérvár)

Kedves Doktornő! Pár hónapja vettem észre, hogy a cicánknak korpás a bundája, bár inkább csak a hátán. Nem vakaródzik sűrűn és erősen, tehát nem venni észre hogy zavarná őt. Sokszor megfésülgetem, és a fésűben is látszanak a kis bőrdarabok. Utána néztem interneten, és ijesztő dolgokat olvastam. Cukorbetegség, gomba, parazitafertőzés.. De mindegyiknél tünetként írták az erős, sűrű vakaródzást. Ön szerint mi állhat a háttérben? Érdemes ezzel állatorvoshoz vinni a cicát, vagy keressük valami olyan cicasampont ami direkt erre jó? A cica egyébként szobacica, nem sokszor fürdött még, utoljára tavaly nyáron fürdettük meg, nem gondolnám hogy megfázott volna, és ettől korpásodik. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Langmár Kitti
Válasz:

Kedves Kitti!

 

A leírt tünetek alapján először egy állatgyógyászati gyógysamponnal való fürdetést javasolnék (SEBA-HEX sampon).
A mennyiben az erős korpázás visszatér javaslom keresse fel állatorvosát egy bőrkaparék mintavételhez, amivel egyértelműsíthető az elváltozás oka.

 

Üdvözlettel:

 

Dr. Majthényi Imre

Kérdés: Bordás Noémi (Szeged)

Tisztelt Doktornő! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy mitől lehet a nyuszimnak nagyon sötét szinte véres vizelete? 2 db 9 hetes kislány törpenyuszim van, 4 napja voltak oltva(talán)myxomatiozis ellen( nyúltenyésztőtől vettem, aki 10 éve foglalkozik nyuszikkal és ő mondta, hogy ő évente egyszer oltja be egy oltóanyaggal a nyulait és semmi bajuk nincsen, az én nyulaimat is ő oltotta) Tegnap adtam nekik szárított/fonnyasztott reteklevelet,meg egy nagyon kevés sárgarépát, de szénát és nyúltápot kapnak többnyire. Teljesen aktívak, étvágyuk is van, vígan ugrándoznak. A legfurcsább, hogy az egyik nyuszi rápisilt a szőnyegemre és teljesen normális színe volt, majd félórára rá rozsdabarnává változott a vizeletfolt színe...volt már korábban is nyuszim,de ilyet még nem igen tapasztaltam és nagyon aggódom mi bajuk lehet.Nagyon odafigyelek rájuk és nem szeretném hogy elpusztuljanak. Mit javasolna? Vagy egyáltalán mi lehet a bajuk? Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Válasz:

Tisztelt Bordás Noémi!

 

A nyuszik vizeletének színe nagyban függ az általuk fogyasztott tápláléktól. A levegőn pedig kémiai folyamatok zajlanak a vizeletben,amelyek során szintén változhat a színe. Ameddig a nyuszik kedve és étvágya jó, aggodalomra semmi ok.

Üdvözlettel

 

Dr. Sztankó-Berényi Olga

Kérdés: Nagy Nikoletta (répcelak)

Tisztelt Doktor Úr! Van egy 1 éves Bichon Havanese kiskutyám és már sok cseppet kipróbáltunk sajnos nem jártunk sikerrel ugyan úgy voltak benne bolhák.Aztán ajánlásra vettünk egy nyakörvet kiltix ez nagyon jó és eddig még nem volt benne bolha szerencsére,de sajnos a nyaka kisebesedett.Érdeklődnék ,hogy tudnának-e ajánlani valami hatásos cseppet. Köszönettel:Niki
Válasz:

Kedves Niki!

 

Az állatpatikákban és állatorvosoknál elérhető bolhaellenes készítményekből, olyat érdemes vásárolni, amely nem csak távol tart de "ö" is.
Alapvetően mindegyik jó, itt elsősorban a felrakás körülményei amik ronthatnak a hatásosságon.... Mikor volt fürdetve, hogyan helyezték fel a spot ont....


Üdvözlettel:

 

Dr. Majthényi Imre

Kérdés: Fehér Andrásné (Karcag)

Tisztelt doktor úr.Érdeklődni szeretnék hogy a kutyák vemhességét csak ultrahanggal lehetséges megállapítani vagy van más mód is?Válaszát előre is köszönöm.
Válasz:

Kedves Fehérné!


Számos egyéb módon is megállapítható a vemhesség, de ez a legkevésbé invazív és legkevésbé költséges.
Képalkotó eljárások jönnek szóba: Ultrahang, röntgen, CT, MRI ....
Valamint vérből hormonszint méréssel is lehetséges.


Üdvözlettel

 

Dr. Majthényi Imre

Kérdés: Földvári Aliz (Szigetmonostor)

Tisztelt Doktor úr! A problémám a következő lenne: A tél folyamán "örökbe fogadott" minket egy cica, akiről most kiderült: nőstény, ráadásul cicababákat vár. Mivel van egy kinti cicánk, és mivel ez a hölgyike igen rossz bőrben volt, nem kergettük el, mikor falatozott Vincénk táljából. Mivel igen félénk, nem tudtunk másként gondoskodni róla. Eddig. Lassan kezd engem megszokni, remélem, előbb-utóbb teljesen kézhez szoktathatom. A "terhességével" sincs gond, mert lányaiknak eleve beígértünk tavaszra egy-egy kölyökcicát. A többinek is biztosan fogok tudni gondos gazdit találni. De: Több kiscicát nem szeretnénk, ezért gondoskodnom kell Vincéné ivartalanításáról. Mivel még eléggé fél tőlünk, a gyógyszeres fogamzásgátlásra gondoltam, míg nem szelidítem meg teljesen (Akkor minenképp megműttetem + beoltattatom) A fő kérdésem: Ha a cicababák megszülettek, mikortól lehet adni neki a tablettát? Egyáltalán lehet-e? Nem okoz kárt a babákban? Alkérdések: Adhatok-e neki féreghajtót? (kb félidős terhesnek gondolom) Kaphat-e bolhaírtó cseppeket? (Persze ha engedi...) Még miként tudnám biztosítani, hogy egészséges legyen ő is, és a kölykök is? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Földvári Aliz
Válasz:

Kedves Alíz!


Fogamzásgátló tablettát, akkor kellene elkezdeni adni "Vincénének", amikor kb 5-6 hetesek a kismacskák. Kárt a szaporulatban nem okoz.

Féreghajtó mindenképpen ajánlott, külső élősködők elleni cseppek közül nem mindegyik adható vemhes állatnak, így az állatpatikában jelezze a vásárlás előtt!
Az egyetlen amit még tud tenni a kiscicák és a mama érdekében, a minél bővebb, jobb minőségű ételekkel történő táplálás..... :)


Üdvözlettel:

 

Dr. Majthényi Imre

Kérdés: Törzsök Petra (Székesfehérvár)

Tisztelt Doktor nő! Tegnap vettem egy másfél hónapos aranyhörcsögöt. Házban volt és ma reggel hoztam haza. Dobozba volt rá volt hajtva a teteje és körülbelül 2 percet tartózkodott a hidegben! Teljesen új környezetbe került és kicsit prüszköl. Mitől lehet??
Válasz:

Tisztelt Törzsök Petra!


A tüsszögést okozhatja a megszokottól eltérő alom, de megfázás is állhat a hátterében.
Úgy gondolom, amíg a hörcsög étvágya és kedve jó, nincs ok az aggodalomra.


Üdvözlettel

 

Dr. Sztankó-Berényi Olga

Kérdés: Bábáné M. Tímea (Mezőhegyes)

Tisztelt Doktor Úr! A 4 hónapos Berni pásztor kiskutyámnak izületi problémái vannak.Az állatorvos azt mondta vegyem vissza a táp (dog chow puppy) adagját így most 300 gr-om kap/nap (most rendeltem neki Royal canin Giant puppy tápot) mellette pet phos csonterősítőt kap 6 szemet este és reggel.Próbáltam utánna nézni de sajnos mindenkinek más a véleménye.A prémium tápok mellett kell csonterősítő tablettát kapnia? Lehet túladagolni a kálciumot? Karácsonykor kellett elaltani a 8 éves Berni pásztorunkat (másfél évesen fogadtuk örökbe),mert gondok voltak a gerincével,az orvos szerint kölyök korában nem kapta meg a megfelelő tápot és csonterősítőt.Nem szeretném ha a kiskutyánk is így járna.Nagyon féltem őt és szeretném a legjobbat megadni neki mindenből.De azt sem szeretném ha ezzel ártanék neki. Kérem segítsen,mert már nem igazán tudom mit csináljak,mi lenne neki a legjobb!!! Előre is köszönöm a válaszát!
Válasz:

Kedves Tímea!


Kicsit kevés a problémáról a leírt információ.
Amennyiben a sántaság a kutyus elő lábain jelentkezik (lehet váltakozó,hol egyik, hol a másik lábon), akkor az nagy valószínűséggel a hirtelen növekedés miatt van.
Ebben az esetben célszerű alacsonyabb fehérje tartalmú tápok etetése (ilyen a Giant puppy is).
Csonterősítő készítmények adagolása nagy testű kutyáknál a táp mellett is ajánlott. Túladagolni nem lehet, a felesleg kiürül a szervezetből.


Üdvözettel:

 

Dr. Majthényi Imre

Kérdés: Sz. Zsu (Feked)

Tisztelt Dortor úr! Nagyon aggódom, problémám a következő: Négy éves magyar vizsla kutyám pár napja hányt párszor, minimális habos nyálat, gondolom gyomorsavat, néha epét! Először arra gondoltam, az új táptól lehet, mivel nagyon érzékeny a gyomra kölyök kora óta. Abbahagytam a táp adását, el is múlt a hányás. Ma reggel viszont ismét arra ébredtem hogy öklendezik, ismét hányt, habos gyomorsavat, benne egy darab kb 2cm es műanyag darab!! Olyan mintha egylabda darabja lenne! Nem tudom honnan szedte, nincs műanyag játéka! Vigyem dokihoz? Vagy várjak, remélve, hogy nincs több műanyag a gyomrába? Amúgy a közérzete, étvágya jó, semmi nem látszik rajta! Előre is köszönöm a választ! Tisztelettel Sz.Zs.
Válasz:

Kedves Zsu!


Szerintem várhat az állatorvos felkeresésével, amennyiben kedvence kedélyállapota, étvágya a szokásos.
Bélelzáródások leggyakoribb jele a profúz (csillapíthatatlan) hányás-legtöbbször még a víz is kijön- illetve széklet hiánya.


Üdvözlettel:

 

Dr. Majthényi Imre
 
Ha kérdése lenne kedvencével kapcsolatban, szakértő állatorvosaink készséggel állnak rendelkezésére.
Mit szeretnél legjobban még látni az oldalon?
Állatos olvasnivalókat
Üzenőfalat
Szépségversenyt
Linkgyűjteményt
Legtöbben kedvencnek jelölték
Legjobb értékelést kaptak
Legújabb jutalmazások
Simogatás   Goldenhill's Carbon [Guszti] 2021.04.15. 09:07
Simogatás   Csézy 2020.06.28. 13:23
Simogatás   Alvin 2019.06.19. 11:45
Gombolyag   Alvin 2019.06.19. 11:45
Gombolyag   Alvin 2018.09.22. 16:24
Simogatás   Alvin 2018.09.22. 16:24
Simogatás   Babacica 2017.11.25. 23:22
Simogatás   Izabelle Donterto [Izi] 2017.09.17. 14:38
Csont   Kira 2017.08.08. 11:49
Simogatás   Kira 2017.08.08. 11:49