Az állatorvos válaszol


Ha kérdése lenne kedvencével kapcsolatban, szakértő állatorvosaink készséggel állnak rendelkezésére.
Rendelőnket 2002. februárjában nyitottuk meg Dr. Majthényi Imre és Dr. Komlóssy Zsuzsanna vezetésével. 2004-ben csatlakozott hozzánk Dr. Kránitz Andrea; 2005-ben asszisztensnőnk Szűcs Adél; 2008-ban pedig nyegyedik állatorvos kolléganőnk Dr. Nagy Szabina.
Rendelőnkben állatorvosaink szakosodnak a gyógyászat egyes területeire. Komlóssy doktornő szakterülete a szemészet, ízületi műtétek, kardiológia; Kránitz doktornő érdeklődése a belgyógyászat, bőrgyógyászat, azon belül is az allergiavizsgálatok elvégzése; Nagy doktornő figyelme pedig az egzotikus kisállatok és az Ultrahang vizsgálatok felé irányul. Majthényi doktor végez lágy- és csontsebészeti műtéteket; röntgenvizsgálatokat, valamint galamb-egészségügyi specialista állatorvosként foglalkozik a különféle madarak gyógyításával.
Az állatorvos válaszol


« első ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 »

Kérdés: Bogdán Lilian (Csákvár)

T. dr. Úr! 3 éves keverék kutyusom sokszor kapkod a méhek után. Lehet-e állat is allergiás a méhcsípésre? Ha igen mi történik és mit lehet ellene tenni? A kutyámat 6 hónaposan találtam. Sántított, az állatorvos megröntgenezte és megállapította, hogy kopása van a csípőcsontjánál, ezért időnként kiugrik a csont a helyéről. Ennek karbantartására van valamilyen speciális étrend? Jelenleg csirkefarháttal, pulykaszívvel és pulykamájjal etetjük, amit megfőzünk, majd belekeverünk rizst, vagy valamilyen száraz tápot. Ez megfelelő étrend számára? És persze szoktam venni különböző vitaminokat is. Válaszát előre is köszönöm.
Válasz:

Kedves Lilian!

A kutyák ugyan úgy lehetnek allergiásak a különféle rovarcsípésekre mint az emberek. Ha az Ön kutyája kapkod a méhek után, elképzelhető, hogy előbb-utóbb valamelyik megcsípi a száját. Lehet, hogy az esetleges ijedelmen kívül nem történik semmi gond, de az is lehet, hogy a környező (arcorri) területek megduzzadnak. Ezekben az esetekben a házi patikában megtalálható Calcimusc injekciót, illetve valamilyen kalcium pezsgőtablettát itatva védekezhetünk a tünetek súlyosbodása ellen. Amennyiben a duzzanat a toroktájékra is átterjed, sürgősen keresse fel állatorvosát.

Ízületi porckopásokra számtalan megfelelő gyógyszer, étrend kiegészítő, sőt állatorvosi gyógytáp is rendelkezésre áll. Közös jellemzőjük hogy a porcok felépüléséhez szükséges glükózaminoglikánokat, kondroitin-szulfátot tartalmaznak. Adagolásuk az elváltozások súlyosságától függően lehet kúraszerű, de akár folyamatos is.

A megfelelő készítmény kiválasztásához keresse fel állatorvosát, esetleg egy közeli állatpatikát. A kutyus állapotának időről-időre történő kontrollálása javasolt.
Kedvencének táplálása az elmondottak alapján megfelelőnek tűnik, mégis törekedjen lehetőleg minél változatosabb étrendre.

Kérdés: György Ildikó (Budaörs)

Tisztelt Doktor Úr! 19 éves sziámi cicánk van. Egyre jobban foglalkoztat a kérdés, hogy mennyire szokványos ez a hosszú életkor? Hány évig van rá még esély, hogy velünk lehet? Hosszú évek óta előfordul, hogy hány, a körmeit egy-két éve nem tudja vissza húzni, a színe világosodik, a fogai viszont szépek. A viselkedése nem változott régóta, sokat alszik, korán ébreszt, maradék idejében ölbe bújik, élvezi a simogatást. :)
Válasz:

Kedves Ildikó!

Örömmel olvastam szép korú sziámi cicájáról!
A macskák átlag életkora 12-14 év, bár rendelőnkben sem ritkaság a 16-18 éves cicák.
19 évesen mindenképpen kifejezetten idősnek számít, hátralevő életét nehéz megsaccolni.

Ilyen korú cicáknál évente javasolt egy átfogó vérvizsgálat elvégzése, amellyel sok, még klinikai tünetekkel nem járó, de már vérből kimutatható időskori, a szervek "elhasználódásból" adódó betegség kiszűrhető és még eredménnyel kezelhető. Ezáltal a kedvenc életkora is meghosszabbítható.
Különös figyelmet kell szentelni a megfelelő, vitamindús időskori táplálásra.
Még sok boldog együtt töltött évet kívánok!

Kérdés: Tóth János (Vértesszőlős)

Tiszteletem! 11-hetes kiskutyámnak nem pigmentálodott teljessen az orra. Szeretném megkérdezni, van esély még, hogy befeketedik? Előre köszönöm. Tóth János
Válasz:

Kedves János!


A kutyák orrtükrének színe alapvetően genetikailag meghatározott, és összefügg a szőrzet, a bőr, valamint a szivárványhártya színével. A szőrzet és a szőrtelen bőrfelületek (orrtükör, száj-és szemhéjszélek, talppárnák) színe a kölykök növekedése során (szűk korlátok között) még valamelyest változhat.

Fehérje-, vitamin- és ásványianyag-hiány is állhat a csökkent pigmenttermelődés hátterében, bár ritkán fordul elő, hogy a hiányállapotnak egyéb jelei ne lennének. Érdemes mindenképp megbízható minőségű száraztápot adni és 4-6 hetes vitamin-és ásványianyag-kiegészítő kúrát tartani. Rengeteg különböző készítmény van forgalomban, állatorvosa segíthet eligazodni közöttük és az Ön kutyájának legmegfelelőbbet kiválasztani.

Hiányállapot akár féregfertőzöttség következtében is kialakulhat, ezért ha nem régóta van Önnél a kölyök és még nem került sor rá, a féregtelenítést is tanácsos elvégezni, vagy megismételni.

Felnőttkorban az orrtükör pigmenttartalmának csökkenése és az orr átmeneti kivilágosodása előfordulhat szezonálisan, a csökkenő fényhatás következtében, a téli időszakban, ivarzással, vemhességgel kapcsolatban is, ezek nem kóros folyamatok, beavatkozást nem igényelnek.

A korábban pigmentált orrtükör foltokban történő kivilágosodása azonban akár komolyabb megbetegedések jele is lehet, ezért mindenképp érdemes felfigyelni rá.

Nem tudom, hogy társnak vagy tenyésztésre vette-e a kutyust, és a fajta tenyésztésének követelményeit nem ismerem, de szerencsére ez az elváltozás nem veszélyezteti az állat egészségét és a kutyus halványabb orral is ugyanolyan teljes értékű életet élhet és jóbarátja lehet Önnek, mint szénfekete orral!

Örömteli ismerkedést és hosszú, boldog közös életet kívánunk!

Kérdés: Nagyné Gabriella (Mezőcsát)

Tisztelt Dr Úr! 1 hónapja műtötték a kutyusomat gyomorcsavarodással, és ott kiderült hogy a mája nincs valami túl jó állapotban. Most naponta 3-4-szer eszik főtt zöldségeket, tésztával és táppal összekeverve pépesen, és Silegon drazsét is kap napi 2szer 1-et. Szeretnék neki jó minőségű tápot venni, de amiket találok magas a fehérje tartalmuk, és úgy tudom fehérje szegény tápot kellene ennie. Tudna ajánlani valamilyen tápot ami jó a májára és veséjére?
Válasz:

Kedves Gabriella!

Kérdéséből nem derült ki számomra egészen világosan, hogy a műtét során történt-e vérvétel a kutyusból, vagy csak a műtét során az állatorvos a máj kinézete alapján mondta, hogy valószínűleg nem működik megfelelően.

Mindenképpen javasolnék egy átfogó vérvizsgálatot, különös tekintettel a májparaméterekre, esetleg egy májfunkciós vizsgálatot (szintén vérből). Az értékekből lehet következtetni az elváltozás súlyosságára, illetve ebből lehet megmondani a helyes terápiát is.
A máj egy viszonylag jól regenerálódó szerv, amely megfelelő kezelés, diéta mellett könnyen gyógyulhat.
Állatorvosoknál, állatpatikákban lehet kimondottan májbetegségekre való diétás tápokat kapni.
Rendelőnknek nagyon jó tapasztalatai vannak a Royal Canin Hepatic tápjával.

Bátran ajánlom.... de a vizsgálatok legyenek az elsők!

« első ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 »
 
Ha kérdése lenne kedvencével kapcsolatban, szakértő állatorvosaink készséggel állnak rendelkezésére.
Mit szeretnél legjobban még látni az oldalon?
Állatos olvasnivalókat
25.7%

Üzenőfalat
13%

Szépségversenyt
48.3%

Linkgyűjteményt
13%

Születésnapos állatok
Legtöbben kedvencnek jelölték
Legjobb értékelést kaptak
Legújabb jutalmazások
Simogatás   Goldenhill's Carbon [Guszti] 2021.04.15. 09:07
Simogatás   Csézy 2020.06.28. 13:23
Simogatás   Alvin 2019.06.19. 11:45
Gombolyag   Alvin 2019.06.19. 11:45
Gombolyag   Alvin 2018.09.22. 16:24
Simogatás   Alvin 2018.09.22. 16:24
Simogatás   Babacica 2017.11.25. 23:22
Simogatás   Izabelle Donterto [Izi] 2017.09.17. 14:38
Csont   Kira 2017.08.08. 11:49
Simogatás   Kira 2017.08.08. 11:49