Az állatorvos válaszol


Ha kérdése lenne kedvencével kapcsolatban, szakértő állatorvosaink készséggel állnak rendelkezésére.
Rendelőnket 2002. februárjában nyitottuk meg Dr. Majthényi Imre és Dr. Komlóssy Zsuzsanna vezetésével. 2004-ben csatlakozott hozzánk Dr. Kránitz Andrea; 2005-ben asszisztensnőnk Szűcs Adél; 2008-ban pedig nyegyedik állatorvos kolléganőnk Dr. Nagy Szabina.
Rendelőnkben állatorvosaink szakosodnak a gyógyászat egyes területeire. Komlóssy doktornő szakterülete a szemészet, ízületi műtétek, kardiológia; Kránitz doktornő érdeklődése a belgyógyászat, bőrgyógyászat, azon belül is az allergiavizsgálatok elvégzése; Nagy doktornő figyelme pedig az egzotikus kisállatok és az Ultrahang vizsgálatok felé irányul. Majthényi doktor végez lágy- és csontsebészeti műtéteket; röntgenvizsgálatokat, valamint galamb-egészségügyi specialista állatorvosként foglalkozik a különféle madarak gyógyításával.
Az állatorvos válaszol


« első ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 »

Kérdés: ()

Válasz:

Kedves Ildikó!

Örömmel olvastam szép korú sziámi cicájáról!
A macskák átlag életkora 12-14 év, bár rendelőnkben sem ritkaság a 16-18 éves cicák.
19 évesen mindenképpen kifejezetten idősnek számít, hátralevő életét nehéz megsaccolni.

Ilyen korú cicáknál évente javasolt egy átfogó vérvizsgálat elvégzése, amellyel sok, még klinikai tünetekkel nem járó, de már vérből kimutatható időskori, a szervek "elhasználódásból" adódó betegség kiszűrhető és még eredménnyel kezelhető. Ezáltal a kedvenc életkora is meghosszabbítható.
Különös figyelmet kell szentelni a megfelelő, vitamindús időskori táplálásra.
Még sok boldog együtt töltött évet kívánok!

Kérdés: ()

Válasz:

Kedves János!


A kutyák orrtükrének színe alapvetően genetikailag meghatározott, és összefügg a szőrzet, a bőr, valamint a szivárványhártya színével. A szőrzet és a szőrtelen bőrfelületek (orrtükör, száj-és szemhéjszélek, talppárnák) színe a kölykök növekedése során (szűk korlátok között) még valamelyest változhat.

Fehérje-, vitamin- és ásványianyag-hiány is állhat a csökkent pigmenttermelődés hátterében, bár ritkán fordul elő, hogy a hiányállapotnak egyéb jelei ne lennének. Érdemes mindenképp megbízható minőségű száraztápot adni és 4-6 hetes vitamin-és ásványianyag-kiegészítő kúrát tartani. Rengeteg különböző készítmény van forgalomban, állatorvosa segíthet eligazodni közöttük és az Ön kutyájának legmegfelelőbbet kiválasztani.

Hiányállapot akár féregfertőzöttség következtében is kialakulhat, ezért ha nem régóta van Önnél a kölyök és még nem került sor rá, a féregtelenítést is tanácsos elvégezni, vagy megismételni.

Felnőttkorban az orrtükör pigmenttartalmának csökkenése és az orr átmeneti kivilágosodása előfordulhat szezonálisan, a csökkenő fényhatás következtében, a téli időszakban, ivarzással, vemhességgel kapcsolatban is, ezek nem kóros folyamatok, beavatkozást nem igényelnek.

A korábban pigmentált orrtükör foltokban történő kivilágosodása azonban akár komolyabb megbetegedések jele is lehet, ezért mindenképp érdemes felfigyelni rá.

Nem tudom, hogy társnak vagy tenyésztésre vette-e a kutyust, és a fajta tenyésztésének követelményeit nem ismerem, de szerencsére ez az elváltozás nem veszélyezteti az állat egészségét és a kutyus halványabb orral is ugyanolyan teljes értékű életet élhet és jóbarátja lehet Önnek, mint szénfekete orral!

Örömteli ismerkedést és hosszú, boldog közös életet kívánunk!

Kérdés: ()

Válasz:

Kedves Gabriella!

Kérdéséből nem derült ki számomra egészen világosan, hogy a műtét során történt-e vérvétel a kutyusból, vagy csak a műtét során az állatorvos a máj kinézete alapján mondta, hogy valószínűleg nem működik megfelelően.

Mindenképpen javasolnék egy átfogó vérvizsgálatot, különös tekintettel a májparaméterekre, esetleg egy májfunkciós vizsgálatot (szintén vérből). Az értékekből lehet következtetni az elváltozás súlyosságára, illetve ebből lehet megmondani a helyes terápiát is.
A máj egy viszonylag jól regenerálódó szerv, amely megfelelő kezelés, diéta mellett könnyen gyógyulhat.
Állatorvosoknál, állatpatikákban lehet kimondottan májbetegségekre való diétás tápokat kapni.
Rendelőnknek nagyon jó tapasztalatai vannak a Royal Canin Hepatic tápjával.

Bátran ajánlom.... de a vizsgálatok legyenek az elsők!

« első ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 »
 
Ossza meg ismerőseivel:
Ha kérdése lenne kedvencével kapcsolatban, szakértő állatorvosaink készséggel állnak rendelkezésére.
Mit szeretnél legjobban még látni az oldalon?
Állatos olvasnivalókat
Üzenőfalat
Szépségversenyt
Linkgyűjteményt
állat apróhirdetés
Születésnapos állatok
Legtöbben kedvencnek jelölték
Legjobb értékelést kaptak
(5)
Unique (5)
Yoda (5)
Blacky (5)
ubul (5)
Ali (5)
Maya (5)
Legújabb jutalmazások
Simogatás   Goldenhill's Carbon [Guszti] 2021.04.15. 09:07
Simogatás   2020.06.28. 13:23
Simogatás   Alvin 2019.06.19. 11:45
Gombolyag   Alvin 2019.06.19. 11:45
Gombolyag   Alvin 2018.09.22. 16:24
Simogatás   Alvin 2018.09.22. 16:24
Simogatás   Babacica 2017.11.25. 23:22
Simogatás   Izabelle Donterto [Izi] 2017.09.17. 14:38
Csont   Kira 2017.08.08. 11:49
Simogatás   Kira 2017.08.08. 11:49