Az állatorvos válaszol


Ha kérdése lenne kedvencével kapcsolatban, szakértő állatorvosaink készséggel állnak rendelkezésére.
Rendelőnket 2002. februárjában nyitottuk meg Dr. Majthényi Imre és Dr. Komlóssy Zsuzsanna vezetésével. 2004-ben csatlakozott hozzánk Dr. Kránitz Andrea; 2005-ben asszisztensnőnk Szűcs Adél; 2008-ban pedig nyegyedik állatorvos kolléganőnk Dr. Nagy Szabina.
Rendelőnkben állatorvosaink szakosodnak a gyógyászat egyes területeire. Komlóssy doktornő szakterülete a szemészet, ízületi műtétek, kardiológia; Kránitz doktornő érdeklődése a belgyógyászat, bőrgyógyászat, azon belül is az allergiavizsgálatok elvégzése; Nagy doktornő figyelme pedig az egzotikus kisállatok és az Ultrahang vizsgálatok felé irányul. Majthényi doktor végez lágy- és csontsebészeti műtéteket; röntgenvizsgálatokat, valamint galamb-egészségügyi specialista állatorvosként foglalkozik a különféle madarak gyógyításával.
Az állatorvos válaszol


Kérdés: Nagy Judit (Derecske)

Tisztelt Doktornő! Két és fél éves kandúr cicánknak egy ideje nagyon rossz szagú a szája, ez akkor érzik leginkább, amikor mosakszik, vagy ásít. Mi lehet ennek a hátterében, és lehet-e valamit tenni ellene. Általában cica szalámival és száraz eledellel táplálkozik. Válaszát előre is köszönöm.
Válasz:

Kedves Judit!


A rossz szájszag hátterében rengeteg probléma állhat a legegyszerűbbtől a legkomolyabbig, csak párat említenék: okozhatja túl magas fehérjetartalmú eledel etetése, a végbéltájék nyalogatása, vagy a bélsár megevése, a száj-és garatüreg betegségei, mint például fogkövesség, fogínygyulladás, de tápanyagfelszívódási zavar, és akár vesebetegség is jelentkezhet ilyen tünetekkel.
Állatorvosi vizsgálat fényt deríthet rá, hogy az Ön cicájánál mi okozza ezt a kellemetlenséget és ha megvan a baj oka, remélhetőleg könnyen orvosolható lesz!
Jobbulást kívánunk!

Kérdés: Hansági-Rott Brunó (Lövő)

Tisztelt Dr úr. Van egy 1-éves rottweiler kanom, és mennyi idősen ajánlatos vele elösször fedeztetni? És hány éves korára fejlődik ki teljesen egy rottweiler?
Válasz:

Kedves Brúnó!

A rottweilerek teljes magasságukat körülbelül egy éves korukra érik el. Csontjaik növekedése ekkortájt fejeződik be. Az izmoltság teljes kifejlődése, a másodlagos nemi jelleg, pedig 2 éves korra alakul ki. Tehát a teljes fejlődésük 24 hónapos korig tart.
Fedeztetést másfél éves kortól ajánlok.

Kérdés: Sherylah (Győr)

Tisztelt Doktor Úr! Berni pásztor kiskutyám 4 hónapos és 20 napos. 1 hete álltunk át az Acana nagytestű kölyöknek való tápra. Azt olvastam, a tápban megvan minden szükséges tápanyag, csonterősítőt sem kell adni mellette. De a tápon kívül maradék ételt is kap néha, így napi 1 szem LAVET csonterősítő tablettát adok neki. Olvastam, hogy az izületekkel lehet gond a berninél. Szükséges-e valamit szednie, hogy ne legyen semmi baja a növekedés során? (pl. kagylópor) A szőrét naponta-két naponta kefélem, úgy látom, mintha korpás lenne - fehér színű "pöttyök" vannak a bundáján. Többször előfordul, hogy vakarózik, rágja magát - pedig bolha ellen kapott cseppeket. Szeretném a legjobbat a kiskutyámnak, ezért szeretném a tanácsát kérni! Köszönettel: Sherylah
Válasz:

Kedves Sherylah!

A kiskutyák növekedése szempontjából a legfontosabb az egy éves korig terjedő időszak. Ekkor alapozhatja meg a gazdi, hogy milyen szép, fejlett , egészséges kutyus lesz kedvencéből. Mindenképpen ajánlott a kutyus korának, fajtájának vagy testméretének megfelelő minőségi táp etetése.
Nagytestű, főleg hirtelen növő egyedeknél, javallott a megfelelő arányú kalcium és foszfortartalmú, ún.csonterősítő tabletták adása még minőségi takarmányok mellett is.
Az esetlegesen feleslegesen szervezetbe vitt hányad, gond nélkül kiürül....
Hirtelen növés esetén ajánlott, alacsonyabb fehérjetartalmú tápra való áttérés.
Porcvédő, -képző készítmények (zöldkagyló kivonat, glükózaminoglikánok, kondroitin-szulfát-tartalmú készítmények) adása, esetleges mozgásszervi problémák jelentkezése esetén indokolt, de ha megteheti adását, biztosan csak erősíti a vázrendszert.
Fekete berni kölykön a természetesen is hámló bőrpikkelyek is meglátszanak, mértékük alapján lehet egy esetleges bőrfertőzésre következtetni.
A vakaródzás, rágcsálás, szintén lehet egy bizonyos fokig normális, végül is kutyáról van szó. A természetesnél fokozottabb vakaródzás két leggyakoribb oka a bolhásság illetve a bűzmirigy feltelése. Mindkét probléma diagnosztizálása talán állatorvos által a leghatékonyabb. Bármilyen külső élősködők elleni készítményt használ is, tudni kell róluk, hogy egyik sem 100%-os. Érdemes több készítményt is kipróbálni, hogy az adott kutyusnál melyik bizonyul a leghatékonyabbnak.

Kérdés: korcsek barbara (Sülysáp-Tápiósüly)

Kedves Andrea. Nekem egy bullterrier szuka kutyám van,lassan már egy éves és pici kora óta rengeteg vizet iszik. A rengeteg az annyit jelent,hogy akár mennyit is adok neki megissza. Idejében van féregtelenítve is,tehát az nem lehet, hogy férges. Gondoltam már a vese betegségre is.... Amúgy a közérzete is jó. Segítségét előre is köszönöm: Barbara
Válasz:

Kedves Barbara!


Először arról lenne érdemes meggyőződni, hogy az “akármennyit is meginna” valójában mennyit is jelent: mérje le, hogy hány deciliter vizet iszik meg kedvence 24 óra alatt. Ezzel az adattal, és a kutyustól gyűjtött minél frissebb vizeletmintával “felszerelkezve” mielőbb keresse fel állatorvosát, hogy a kutya alapos megvizsgálásával (részletes fizikális vizsgálat, szükség esetén vérvétel – többek között a vércukorszint, vese-és májparaméterek, stb. ellenőrzésére, vizeletvizsgálat, ultrahang) az állatorvos megállapíthassa, van-e baj és ha van, az hogyan orvosolható.
A fokozott vízfogyasztás hátterében (főleg ha ez együtt jár a vizeletürítés mennyiségének fokozódásával is, amit azonban udvaron tartott kutyánál nehézkes nyomonkövetni) számos probléma állhat: a túl sós táplálék fogyasztásától kezdve komoly betegségekig (gennyes méhgyulladás, vese- és májbetegségek, cukorbetegség és egyéb hormonális megbetegedések, anyagforgalmi rendellenességek, stb.).
Önmagában fokozott szomjúságot emésztőszervi betegségek is kiválthatnak.
Jó egészséget kívánunk!

Kérdés: Bozsó Dorottya (Magyarnándor)

Üdvözlöm! Két kérdésem lenne Önhöz! Az egyik: 11 hónapos himalája perzsa kandúr cicám még nem mutat semmi ivarérettségre mutató jeleket, csupán a farka zsírosodik amit megfelelően kezelünk. Van nőstény cicánk is aki rendszeresen ivarzik de semmiféle érdeklődést nem mutat iránta. Nem baj az hogy 11 hónaposan még nem ivarérett? Mikorra várható hogy az lesz vagy esetleg már lehet hogy most az csak nem lehet észrevenni sehogy? Második kérdésem: Ugyanezzel a cicával kapcsolatban, ma érdekesen véleményem szerint fájlalta a hátsó lábait. Nem szívesen ment sehová, és nem ugrik fel a helyére, viszont nem is esik le ha felugrik. Egész nap csak alszik, viszont ha enni hívom akkor jön. Nem látszik rajta külsős szemmel hogy bármi baja lenne, mert nem húzza magát csak nekem tűnik, olyan másnak a mozgása. Eszik-iszik, és alomra is jár rendesen, de aggódom miatta. Előfordulhat hogy azért fájnak a lábai mert nől, vagy mert időjárás változás van? Az mindig megviseli őt, hisz olyankor mindig levertebb. Összefüggésben lehet ez esetleg azzal, hogy nyers csirkemájat etettem vele. Ezt csak most tudtam meg, hogy nem szabadna, mert hasmenést okozhat. Elnézést ha kicsit túlreagáltam a dolgokat, de nagyon aggódom érte. Esetleg milyen vitaminokat adjak neki? (Minőségi tápot eszik). Előre is köszönöm segítségét!
Válasz:

Kedves Dorottya!

A cicák ivarérettségüket általában 7-8 hónapos korban érik el, de természetesen, ahogy minden élőlénynél, ettől pozitív és negatív irányban is lehetnek eltérések. Együtt tartott különböző ivarú állatoknál gyakran előfordulhat, hogy egymáshoz annyira szoros szálakkal kötődnek, hogy nemi érdeklődést nem mutatnak társuk iránt.
Az is elképzelhető, hogy ivarérettségét már ténylegesen el is érte, csak nemi viselkedésében nem láthatóak erre utaló jelek (spriccelés....)
Ha heréi leszálltak (ezt is érdemes lenne ellenőrizni!!), legkésőbb tavasszal ivarzani fog.


Második kérdésével kapcsolatban annyit tudok mondani, hogy a gazda észrevételei a legfontosabbak az állatorvos számára is. Ő az aki kedvence minden rezdülését észreveszi és sokszor még a betegségek bujkáló, lappangó fázisában meg tudja mutatni szakembernek.
Általános tanácsom az szokott lenni, hogy inkább vigye el a gazdi 3-szor "feleslegesen" állatorvoshoz kedvencét, semmint egyszer későn érjen oda.
Amennyiben a hátsó végtagi fájdalmon kívül egyéb tüneteket nem mutat a cica, nagy gond biztosan nincsen. Ha a mai napig nem változott ez az állapot, keresse fel azért állatorvosát.
Növekedéstől 11 hónaposan már nem valószínű, hogy fájhat a cica lába, mert ilyenkorra az intenzív növekedés döntő hányada lezajlott. Fronthatásokat sem szabadna egy alapvetően egészséges fiatal állatnak megéreznie. Nyers csirkemáj véleményem szerint nem okoz az Ön által leírt tüneteket, hasmenést viszont igen, ahogy hallotta is. A nyers csirkemájjal számtalan olyan baktériumot tudunk a cica emésztőrendszerébe vinni, ami hasmenéses tüneteket okoz. Megelőzése alapos hőkezeléssel (főzéssel) történik. Amennyiben minőségi tápokat, konzerveket eszik a cica, külön vitamin kiegészítésre nincsen szükség, de ajánlatos a tápok ízesítésének, márkájának időről időre történő váltogatása, hogy minél változatosabb legyen az étrend.

Kérdés: Varga Edina (Gödöllő)

Kedves Szabina! Van egy dzsungi hörcsögöm, kb. 1 éves. Kb. fél éve elkezdett nőni (megpróbálom körülírni:) egy szemölcs-féleség, ami olyan mint az embereknek az a csúnya csöngő szemölcs, csak a hörié rózsaszín. Kb. 4-5mm-es nagyságú a nyakán van. A közérzete nagyon jó, vidám, amint meglát ugrik a kezembe, nagyon játékos. El kell vinnem ezzel állatorvoshoz?
Válasz:

Kedves Edina!

A leírtak alapján valóban egy képződött bőrredőnek (szemölcs) tűnik. De azért több kérdés is felvetődik: Mekkora ennek a "szemölcsnek" a vastagsága (esetleg felmerül a ciszta, tályog lehetősége), Mivel a nyaktájékon helyeződik, elképzelhető, hogy zavarja, akadályozza a kis hörcsögöt. Ez esetben valószínűleg rágcsálja, vakarja ezt a területet.
Fennáll-e még a növekedés? Írta, hogy kedélyállapota, étvágya kitűnő, ami feltétlenül pozitív. Véleményem szerint érdemes lenne megmutatni az állatorvosnak, jó esetben valóban szemölcsről van szó. Ám ez esetben is mindenképpen javaslom a folyamatos kontrollt (méretét, alakját illetően).
Remélem tudtam segíteni, kívánom, hogy még nagyon sok öröme teljen e kedves kis állatban!

Kérdés: Ungvári Szilvia (Dunakeszi)

Tisztelt Doktor Úr! Az lenne a kérdésem, van egy bolognese 6 éves kan kutyusom, még nem volt pároztatva ez problémát jelenthet vagy nem? Előre is köszönöm válaszát!
Válasz:

Kedves Szilvia!

Kan kutyusoknál az semmiféle problémát nem okozhat, ha élete végéig nem "találkozik" szukával.

Kérdés: Kiss Judit (Kazincbarcika)

Kedves doktor úr! 5 hónapos boxer kan kutyusomnak több, mint 2 hete nyírták fel a fülét de még mindig nem áll fel neki. A hegye visszafele rálapul a fejére. Azt szeretném kérdezni, hogy ez normális e, mikor fog ez neki szépen felállni vagy nem e kellene felkötni neki? Válaszát előre is köszönöm! Üdv.: Judit.
Válasz:

Kedves Judit!


A különféle kutyusok a fül méretét, illetve a vágás utáni utókezelést tekintve két csoportba oszthatók.
Első csoport a rövid fülű, különösebb utókezelést nem igénylő fajták, például: staffordshire terrier, kaukázusi juhász.... Ezeknél a kupírozást követően csak a varratszedés van... a fül áll magától!
A második csoportba tartozó ebeknél, hosszabbra hagyják a fülcsonkot.Ilyenek a doberman, boxer... Ezen kutyáknál a műtét után a fület egy sablonra, merevítőre ragasztják fel, hogy alakját megtartsa. Ennek a merevítésnek is számtalan módja létezik, amiket így levélen keresztül nehéz lenne taglalni. Javasolnám, hogy keresse fel állatorvosát vagy egy tapasztalt tenyésztőt, aki Önnek ebben gyakorlati tanácsokat ad.
Különféle csont-és porcerősítők, kiegészítő adása mindenféleképpen javasolt és nagymértékben segíthet a gyorsabb siker elérésében.

Kérdés: Kertész Györgyi (Budapest)

Előző kérdésem volt:15 hónapos fiú, sziámi cicám van, 8 hónapos korában lett ivartalanítva, de már 7 hónapos kortól Royal Canin young male vagy obesíty száraztápot kap, szigorúan kimérve, mert akkor már 4,5 kg. volt a súlya. Most 6 kg. Kérem, ha van ötlete, hogy mi baja lehet a cicámnak válaszoljon. Köszönöm Tisztelt Doktor úr/nő! Nagyon szépen köszönöm a választ. Ha lehetne tovább kérdeznék. A cica lakásban van tartva. Voltam már állatorvosnál, az egyik fogyókúrával próbálkozik, ezért eszi a cica 7 hónapos kortól a Royal Canin termékeket. A másik állatorvos azt mondta, hogy Ő még ilyennel nem találkozott, nem nagyon van ötlete. Állítása szerint 3kg-3,5kg között kellene lennie a cicának, akin vastag hájréteg van, dereka nincs, járáskor himbálózik a hasán a háj, gerince homorú. 8 hetesen kaptam ajándékba. Kicsi korától habzsolva eszik, mivel nincs egyedül, gyorsan megette a saját eledelét és szaladt a másiktól elvenni. 7 hónapos kortól teljesen elzárva esznek a cicák, hogy ez ne forduljon elő. Kicsinek még játékos volt, majd a súlyának gyarapodásával egyre kevesebbet mozgott. Szinte egész nap fekszik, néha-néha fut egy kört a másik cicám unszolására. Vízfogyasztása és vizeletürítése, mivel nem egyedüli cica, és én napközben dolgozom nem igazán felmérhető. Nem tudom, hogy lehet-e köze a dologhoz, de rejtett heréje volt. Megköszönöm, ha tudnak budapesti állatorvost, aki komolyan foglalkozna a problémával, és felkereshető. Tisztelettel: Györgyi
Válasz:

Kedves Györgyi!


Mindenképpen alapos, részletes és hozzáértő belgyógyászati kivizsgálást javasolnék, laborokkal, ultrahanggal. Nem árt, ha olyan helyre mennek, ahol van endokrinológiai szakrendelés is. Sajnos nem tudom, hogy melyik pesti rendelőben foglalkoznak kimondottan fogyókúrás szaktanácsadással és egyedre szabott fogyókúrás programokkal is, megpróbálok utánajárni.
Arra mindenképpen jobb, ha felkészül, hogy idő-, türelem- és pénzigényes lesz, ha egyszer belevágnak, de biztos vagyok benne, hogy megéri!
Jelentkezem még, ha sikerült megtudnom valamit!

Kérdés: Kertész Györgyi (Budapest)

Tisztelt Doktor úr/nő! 15 hónapos fiú, sziámi cicám van, 8 hónapos korában lett ivartalanítva, de már 7 hónapos kortól Royal Canin young male vagy obesíty száraztápot kap, szigorúan kimérve, mert akkor már 4,5 kg. volt a súlya. Most 6 kg. Kérem, ha van ötlete, hogy mi baja lehet a cicámnak válaszoljon. Köszönöm
Válasz:

Kedves Györgyi!

A legtöbb macskafajta egyedeinek ideális testsúlya 3,5-5 kg. Azt, hogy az Ön cicája a maga 6 kg-jával valóban elhízottnak számít-e, önmagában a testtömeg alapján nem lehet kijelenteni. Az állatok kondíciójának felmérésére több módszer kínálkozik, a megtekintéssel, tapintással (a bordák zsírszövettel való fedettségének mértéke) történő egyszerű becslés otthon, a gazdi által is könnyen kivitelezhető, az állatorvosok minden egyes vizit alkalmával elvégzik és szívesen megmutatják a gazdiknak. Az állatok gazdik általi rendszeres, otthoni kondíciókontrolljával könnyen fény derülhet a kezdődő túlsúlyra és megelőzhetünk számos, ennek következtében kialakuló vagy súlyosbodó megbetegedést (többek között a macskák alsó húgyúti megbetegedése!, szív-és érrendszeri betegségek, légzőszervi betegségek, ízületi és gerincbántalmak, hormonális elváltozások, mint a cukorbetegség, Cushing-szindróma).


Levelében nem tér ki arra, hogy a megnövekedett testsúly mellett egyéb panaszokat észlel-e cicájánál: ezek leggyakrabban a fokozott étvágy, csökkent mozgáskedv, fokozott vízfogyasztás és/vagy vizeletürítés.
Amennyiben egyéb panasz is van, mindenképpen javasolt a részletes klinikai vizsgálat mellett vér- és vizeletvizsgálat, hasi ultrahang, esetleg röntgen elvégzése, a háttérben gyanítható alapbetegség (pl. cukorbetegség, pajzsmirigy-alulműködés, mellékvesekéreg-túlműködés, vagy akár ízületi -és gerincbajok) felderítése végett. Ilyenkor az elhízás “csak” következmény, és az alapbetegség rendezésével mérséklődik vagy normalizálódik a testsúly is.


A lakásban tartott cicáknál azonban, főleg ha sokat vannak egyedül (nincs társállat, gazdi sokat van távol otthonról), a mozgásszegény életmód és/vagy a létfenntartó szükségletet tartósan meghaladó táplálékbevitel, esetleg ráadásként nassoltatás gyakran elhízáshoz vezet. Itt jegyezném meg, hogy a sokak által okolt ivartalanítás önmagában nem vezet túlsúlyhoz!

Ha a túlsúly hátterében nem áll szervi betegség, akkor megkezdhető a testsúlycsökkentő diéta. Ez mindig állatorvosi irányítással és kontroll mellett kell, hogy történjen, hiszen a nem megfelelő (egyoldalú, vagy drasztikus) diétának és a túl gyors testtömegcsökkenésnek drámai következményei lehetnek: az elhízott macskák rövidebb-hosszabb ideig tartó táplálékvisszautasítása akár nehezen/nem gyógyítható “zsírmájbetegség”-hez is vezethet.
A tessúlycsökkentő kúra alatt a “gazdi-kedvenc-állatorvos” hármas szoros és nem mindig zökkenőmentes együttműködésére, és főleg a gazdi kitartására és állhatatosságára van szükség.

Nagyjából így zajlik egy testtömegcsökkentő-”kúra”:
A kúra kezdetén és a kúra alatt (kb. 2 hetes időközökben) pontosan mérjük az állat súlyát, becsüljük és számozzuk kondícióját, figyeljük állapotát (részletes klinikai vizsgálat és vérvizsgálat, különös tekintettel a májparaméterekre), meghatározzuk a napi táplálékmennyiséget és az adott állatnak megfelelő összetételű diétát írunk elő (ez lehet gyári száraztáp, konzerv, vagy akár házikoszt is, bár ez utóbbinál nehezebb a megfelelő minőséget és kalóriamennyiséget garantálni). Macskáknál a kezdő testsúlyhoz viszonyítva ideálisan heti 1% a testsúlycsökkenés. Érdemes fotókat készíteni az állatról a kúra megkezdése előtt, motivációnak.

Amennyiben aggodalma jogosnak bizonyul és a cica valóban túlsúlyos, a fentebb említett következmények miatt és mivel az elhízás az immunrendszer gyengítése révén fogékonyabbá tesz a fertőzésekkel szemben, jelentősen rontja az életminőséget és csökkenti a várható élettartamot, mindenképpen azt javaslom, hogy keresse fel állatorvosát és beszéljék végig a cica állapotát és étrendjét, valamint a pontos táplálékmennyiségeket!
Sok sikert, kitartást és jó egészséget kívánunk!

 
Ha kérdése lenne kedvencével kapcsolatban, szakértő állatorvosaink készséggel állnak rendelkezésére.
Mit szeretnél legjobban még látni az oldalon?
Állatos olvasnivalókat
Üzenőfalat
Szépségversenyt
Linkgyűjteményt
Születésnapos állatok
Legtöbben kedvencnek jelölték
Legjobb értékelést kaptak
Legújabb jutalmazások
Simogatás   Goldenhill's Carbon [Guszti] 2021.04.15. 09:07
Simogatás   Csézy 2020.06.28. 13:23
Simogatás   Alvin 2019.06.19. 11:45
Gombolyag   Alvin 2019.06.19. 11:45
Gombolyag   Alvin 2018.09.22. 16:24
Simogatás   Alvin 2018.09.22. 16:24
Simogatás   Babacica 2017.11.25. 23:22
Simogatás   Izabelle Donterto [Izi] 2017.09.17. 14:38
Csont   Kira 2017.08.08. 11:49
Simogatás   Kira 2017.08.08. 11:49