Az állatorvos válaszol


Ha kérdése lenne kedvencével kapcsolatban, szakértő állatorvosaink készséggel állnak rendelkezésére.
Rendelőnket 2002. februárjában nyitottuk meg Dr. Majthényi Imre és Dr. Komlóssy Zsuzsanna vezetésével. 2004-ben csatlakozott hozzánk Dr. Kránitz Andrea; 2005-ben asszisztensnőnk Szűcs Adél; 2008-ban pedig nyegyedik állatorvos kolléganőnk Dr. Nagy Szabina.
Rendelőnkben állatorvosaink szakosodnak a gyógyászat egyes területeire. Komlóssy doktornő szakterülete a szemészet, ízületi műtétek, kardiológia; Kránitz doktornő érdeklődése a belgyógyászat, bőrgyógyászat, azon belül is az allergiavizsgálatok elvégzése; Nagy doktornő figyelme pedig az egzotikus kisállatok és az Ultrahang vizsgálatok felé irányul. Majthényi doktor végez lágy- és csontsebészeti műtéteket; röntgenvizsgálatokat, valamint galamb-egészségügyi specialista állatorvosként foglalkozik a különféle madarak gyógyításával.
Az állatorvos válaszol


Kérdés: Fényiné Stadler Zsanett (Debrecen)

Tisztelt Doktor úr! A cicámnak egy-két napja folyik az orra,és néha trüszköl is. Érdekelne hogy vigyem-e el mindenképp orvoshoz, vagy tehetek érte itthon is valamit hogy elmúljanak a panaszai!
Válasz:

Kedves Zsanett!

Mindenképpen azt tanácsolom, hogy mutassa meg állatorvosnak. Legjobb esetben mindannyiunkat megnyugtat, hogy különösebb kezelést nem igényel a cica!

Kérdés: Tóth János (Vértesszőlős)

Tiszteletem! Azt szeretném kérdezni, hogy 16-hetes kutyám miért kezdett el félni ha sétáltatom az utcán. Eddig nem foglalkozott semmivel, most egyyik napról a másikra huzódózik minden zajtól és menekülne. Előre köszönöm, üdv. Tóth János.
Válasz:

Kedves János!

A kiváltó okot megmondani nem tudom. Biztosan érte valami kellemetlen behatás, ami miatt ez a félelem kialakult.
Tanácsom: nyugodtan, türelmesen, lehetőleg egy másik felnőtt kutyussal együtt sétáltatni, amíg a stressz nem oldódik.

Kérdés: Lillafüredi-Nagy Kinga (Szigetszentmiklós)

Tisztelt Állatorvos! :) A kérdésem az lenne hogy 4 éve télen is kint volt a nyuszim,5 évesen télre bejöhetett a házba,de most elköltöztünk és ott már nem fér el a házban. Én persze behoznám akkor is hogy ha a ketrecen kívül nem maradna arra sem hely hogy az ablakhoz jussunk. :D Szóval azt olvastam hogy mínusz 1-2 fokot még kibírnak,de mivan ha éjszaka mínusz 10-20 C fok lesz. Tudom hogy 4 télen is kint volt, de akkor is. Szertettem volna megkérdezni! :)
Válasz:

Kedves Kinga!

Mint ahogy te is írtad, kint is teljesen jól átteleltethetők a nyuszik.
Fontos hogy az alacsony hőmérséklethez fokozatosan szoktassátok hozzá, illetve, hogy megfelelően szigeteljétek ,takargassátok le a kinti ólját.

Kérdés: Bodor F. Lászlóné (Budapest)

Tisztelt Doktornő! Volt 2 kutyánk és 2 cicánk, kertes házban lakunk. Sajnos a környéken nagy a cicahalandóság, folyamatosan mérgezik őket. Nekem most a 3. cicám halt már meg. Amelyik életben maradt, szerencsére erősebb alkat volt, talán ez segitett neki. De amióta lefogyott Ő is, mint a másik - a mérgezés után - amikor visszafordult a folyamat, elkezdett mértéktelenül enni, mindent, válogatás nélkül és igen agresszivan követelőzni. Napi 40 dkg konzervet, 2 dl tejet, natur kenyeret, főtt burgonyát, nápolyit, mindent ami van. Nem tud betelni, szerintem ez rendellenes. A cica 1 éves múlt, kertben van, rettenetesen élénk, semmi baj nincs tulajdonképpen vele, csak ez a mértéktelen habzsolás. Attól tartok, az egészsége rovására megy. Van-e összefüggés a mérgezés és a megváltozott táplálkozás között, és ha igen akkor mit kell tennem? Válaszát előre is köszönöm: Bodorné Judit
Válasz:

Kedves Judit!


Nem gondolnék arra, hogy a mérgezés és a habzsolás között közvetlen összefüggés lenne.
Amennyiben azonban cicája a fokozott étvágy mellett továbbra is veszít a súlyából, (vagy egyéb panaszt is tapasztalnak - hányást, hasmenést, fokozott szomjúságot, stb.,) akkor komoly bajok (melyek nem feltétlenül a mérgezés “utóhatásai”) is lehetnek a háttérben és az állat mielőbbi kivizsgálásra szorul. De a lényeg a habzsolás melletti fogyás!
Ha cicája kondíciója jó (sem nem sovány, sem nem elhízott), akkor fokozott tápanyagigényének hátterében csak a nagy aktivitás áll.
Azért a kertben tartott állatoknál ne feledkezzenek meg a rendszeres féregtelenítésről és külső élősködők elleni védekezésről sem!

Kérdés: Bozsó Dorottya (Magyarnándor)

Köszönöm szépen válaszát, a cica csak akkor egy napig fájlalta a lábát, azóta semmi baja sincs és feltűnően vidám hangulata van Az lenne még a kérdésem, hogy a következő oltások közül melyek a macskanátha valamint a fertőző-gyomor és bélgyulladás elleni oltások, vagy lehet, hogy mág meg sem kapta. Feligen CRP vakcina, Nobivac Forcat, Felocell CVR vakcina. Ezeket kapta már meg és kiállításra szeretnénk őt vinni, de nemtudom, hogy mit kell még megkapnia, vagy megkapta-e már ezeket, mert az állatorvosunk névre nem szokta mondani az oltásokat.
Válasz:

Kedves Dorottya!

Örülök, hogy a cica ilyen gyorsan rendbe jött.
A macskáknak gyártott kombinált oltások mindegyike (a felsoroltak is) tartalmazzák a fertőző nátha és a fertőző gyomor-bélgyulladás komponenseket.
Kiállítás előtt érdemes megérdeklődni az ottani elvárásokat (ez helyenként változhat) és ez alapján felkészíteni a cicát.
Sok sikert a megmérettetéshez!

Kérdés: Krisztina (Székesfehérvár)

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Van egy csodaszép brit nőstény cicám, aki az egész családunk kedvence és vele kapcsolatban szeretnék néhány kérdésemre választ kapni. A cica áprilisban volt egy éves. Tavasszal tapasztaltam, hogy jobban hullik a szőre mint addig, de nincs semmilyen bőrelváltozása (látta állatorvos több alkalommal is), nem foltokban hullik neki, csak mintha jobban hullana mint előtte. Azt gondoltam ez a tavaszi vedlés, de mivel azóta is folyamatosan hullik a szőre már nem tudom mitől lehet. A cicát lakásban tartjuk és csak minőségi tápokkal etetjük. Nemrég volt nálunk fedezés céljából egy kandúr cica és azt tapasztaltam, hogy az ő szőre nem hullik annyira, bár nem is olyan selymes. A másik kérdésem a születednő kiscicákkal kapcsolatos. Születésük után mennyi ideig kell gondoskodni egyenletes 24-26 fokos hőmérsékletről? Köszönöm megtisztelő válaszát. Krisztina
Válasz:

Kedves Krisztina!


Szőrhullást egészséges szőrzet és bőr mellett, leggyakrabban különféle vitaminok illetve telítetlen zsírsavaknak hiánya okozhat. Érdemes lenne az ezekből kapható készítmények valamelyikéből legalább egy hónapos kúrát tartani. Készítményneveket nem szeretnék itt leírni, de állatgyógyszertárban vagy állatorvosi rendelőben biztos szívesen ajánlanak ezek közül.
Kiscicáknak, mivel tartalék tápanyagaik nincsenek (...amiből fűtenék a kis testecskét), minél hosszabb ideig próbáljon optimális hőmérsékletet biztosítani. (minimum 2-3 héten át)

Kérdés: Major Mónika (Polgárdi)

Tisztelt Dr. Úr! A kutyámat néhány hónapja műtötték meg, sajnos eltört a lába. Fémet helyeztek be neki és mivel még elég fiatal volt a kutya (akkor múlt el kb fél éves) ezért azt mondták, hogy a fém bent maradhat, mert ilyen fiatalon becsontosodik és nem lesz tőle baja a kutyának. A kérdésem az lenne, hogy a Dr. Úr szerint se probléma ha bent marad? Várom válaszát! Köszönettel: Major Mónika
Válasz:

Kedves Mónika!


Sajnos a korrekt válaszhoz tudnom kellene milyen jellegű törése volt a kutyusnak illetve, hogy milyen implantátumot helyeztek be a műtét során.
Általánosságban elmondható, hogy az implantátumokat csak abban az esetben kell kivenni, ha azok valamilyen jellegű mozgásszervi problémát, fájdalmat okoznak.
Az Ön kutyusának esete azért kérdéses, mert még fiatal korban (1 éves kor alatt számít a csontműtétek során annak) került sor a műtétre, ilyenkor azokban az esetekben kell kivenni a beültetett fém rögzítőelemeket, ha lemezes megoldással a csont növekedési zónája áthidalásra került. Nyilván az operációt végző kolléga mérlegelte a helyzetet és ez alapján mondta, hogy maradhat a lábában az implantátum.

Kérdés: M. Melinda (Budapest)

Tisztelt Doktornő! Azt szeretném kérdezni hogy egyedül tartott nőstény nyuszi ivartalanítása mennyire ajánlott? Úgy olvastam hogy meghosszabíthatja az élettartamukat.
Válasz:

Kedves Nyuszigazdi!


Azt, hogy életet hosszabbít az ivartalanítás, azt nem jelenteném ki. Azonban az ivartalanítás következtében számos olyan betegség nem jön többé szóba, amely egyébként életveszélyt okozna a kis állatnak Gondolok itt például a petefészek ciszta, a gennyes méhgyulladás, vagy akár a daganatos elváltozások kialakulására. Ugyanakkor mérlegelni kell azt is, hogy a nőstény nyuszik ivartalanítása egy hasűri műtét,amely sok helyen rutin műtétnek számít ugyan, de az altatás külön odafigyelést igényel.
Tudni kell, hogy a nyuszik meglehetősen stresszérzékenyek (ebben sok az egyedi különbség, de mindenképpen szót érdemel). Megfelelő hozzáállás mellet (műtét előtti fizikális vizsgálat, esetleg vérvétel, gépi altatás lehetősége) azonban a műtéti kockázat kellően csökkenthető, és így kis kedvencét legalább az estleges jövőbeli méhhel, petefészkekkel, vagy ezek hormonjaival! kapcsolatba hozható betegségektől meg tudja óvni.

Kérdés: Rebeka (Csongrád)

Van egy cicám és a pofája gennyes és amikor begyógyul utána míndig újra és újra ez történik vele.És etetjük folyamatosan de hiába mert nem hízik.Kérem segítsen!Köszönöm.
Válasz:

Kedves Rebeka!


Igazából akkor tudnék segíteni, ha megvizsgálnám az állatot, mert vizsgálat nélkül elég nehéz lenne többek között azt is megmondani, hogy cicája sovány-e, vagy éppen megfelelő a kondíciója. Ha jó étvágya ellenére is sovány, annak számos probléma állhat a hátterében, ezért mindenképpen keressen fel egy állatorvost, aki alaposan megvizsgálja cicáját és az Ön kérdéseire is válaszolhat!
A pofája kívül, vagy belül, a szájüreg felől gennyesedik? Vissza-visszatérő bőrelváltozásokat vagy szájüregi panaszokat is temérdek dolog válthat ki, melyekre a vizsgálat fényt derít és így orvosolhatók lesznek!
Jobbulást kívánunk!

Kérdés: Buschiné Szentirmai Erika Zsuzsanna (Budaörs)

Tisztelt Doktornő! Gondolom a dolog belgyógyászati vagy idegrendszeri probléma lehet. A szóban forgó kedvenc egy tacsi keverék szuka kutyus, aki 9 évvel ezelőtt lett befogadva, ezért a pontos kora nem ismert. Akkor kb. 4-5 éves lehetett. Tavaly télen voltak gerinc problémái, de kapott kezeléseket és szépen rendbe jött. Most egy újabb fura tünetet produkál: olyan mintha nem ismerne meg családtagokat. Ilyenkor megijed, nem akar ölben maradni. Figyeltük, hogy a látásával nincs probléma. Talán a szaglása romlott? Az étvágya sem a régi. Ráijesztett a családra az is, hogy feküdt az oldalán, mint aki meghalt és nem reagált a környezeti mozgásra, de nem aludt. Pár perc múlva már csóválta a farkát. Tegnap este pedig eldőlt, de nem remegett vagy rángatózott, viszont olyan volt, mint aki nincs magánál. Lehet ez valamilyen időskori tünet? Agyi keringési zavar, mint az embereknél? Milyen szakrendelésre kellene vinni? Milyen kezelés lehetséges ilyen esetben? A választ előre is köszönöm Morzsika nevében!
Válasz:

Kedves Zsuzsa!


Mindenképpen mielőbbi belgyógyászati rendelésre kellene elvinni Morzsit.
Alapos, részletes fizikális és részletes neurológiai vizsgálatot, valamint már csak a kutyus életkorából adódóan is (nem beszélve a csökkent étvágyról!) vér- és vizeletvizsgálatot javasolnék. (Indokolt esetben akár EEG- és CT-vizsgálatra is van mód.)
A vizsgálatok során fény derülhet rá, melyik szervrendszer megbetegedése válthatja ki a panaszokat.
A valódi tudat- és viselkedészavarok hátterében az agykéreg és/vagy az agyvelő károsodása áll, melyet sok tényező (köztük akár időskori agyi oxigénhiányos állapot, időskori sorvadás, de korábbi vagy éppen zajló fertőzés, korábbi trauma, nem ritkán daganatos folyamat, anyagforgalmi rendellenességek, stb.) okozhat.
A leírt panaszok akár epilepsziás kisrohamra is utalhatnak.

A vizsgálatot végző kollégának hasznos többletinformációt jelenthet, ha egy “naplóban” feljegyzik a “fura” viselkedéseket: jellegüket, gyakoriságukat, időtartamukat, körülményeit, és akár videóra is rögzítik.
Az, hogy a panaszok mérsékelhetők, karbantarthatók-e, nagyban függ a diagnózistól, csakúgy, mint a kezelés módja, a lehetséges gyógyszerezés (“célzott” gyógyszerek és/vagy táplálékkiegészítők) is.

Jobbulást kívánunk!

 
Ha kérdése lenne kedvencével kapcsolatban, szakértő állatorvosaink készséggel állnak rendelkezésére.
Mit szeretnél legjobban még látni az oldalon?
Állatos olvasnivalókat
Üzenőfalat
Szépségversenyt
Linkgyűjteményt
Születésnapos állatok
Legtöbben kedvencnek jelölték
Legjobb értékelést kaptak
Legújabb jutalmazások
Simogatás   Goldenhill's Carbon [Guszti] 2021.04.15. 09:07
Simogatás   Csézy 2020.06.28. 13:23
Simogatás   Alvin 2019.06.19. 11:45
Gombolyag   Alvin 2019.06.19. 11:45
Gombolyag   Alvin 2018.09.22. 16:24
Simogatás   Alvin 2018.09.22. 16:24
Simogatás   Babacica 2017.11.25. 23:22
Simogatás   Izabelle Donterto [Izi] 2017.09.17. 14:38
Csont   Kira 2017.08.08. 11:49
Simogatás   Kira 2017.08.08. 11:49