Az állatorvos válaszol


Ha kérdése lenne kedvencével kapcsolatban, szakértő állatorvosaink készséggel állnak rendelkezésére.
Rendelőnket 2002. februárjában nyitottuk meg Dr. Majthényi Imre és Dr. Komlóssy Zsuzsanna vezetésével. 2004-ben csatlakozott hozzánk Dr. Kránitz Andrea; 2005-ben asszisztensnőnk Szűcs Adél; 2008-ban pedig nyegyedik állatorvos kolléganőnk Dr. Nagy Szabina.
Rendelőnkben állatorvosaink szakosodnak a gyógyászat egyes területeire. Komlóssy doktornő szakterülete a szemészet, ízületi műtétek, kardiológia; Kránitz doktornő érdeklődése a belgyógyászat, bőrgyógyászat, azon belül is az allergiavizsgálatok elvégzése; Nagy doktornő figyelme pedig az egzotikus kisállatok és az Ultrahang vizsgálatok felé irányul. Majthényi doktor végez lágy- és csontsebészeti műtéteket; röntgenvizsgálatokat, valamint galamb-egészségügyi specialista állatorvosként foglalkozik a különféle madarak gyógyításával.
Az állatorvos válaszol


Kérdés: ()

Válasz:

Kedves János!

A kiváltó okot megmondani nem tudom. Biztosan érte valami kellemetlen behatás, ami miatt ez a félelem kialakult.
Tanácsom: nyugodtan, türelmesen, lehetőleg egy másik felnőtt kutyussal együtt sétáltatni, amíg a stressz nem oldódik.

Kérdés: ()

Válasz:

Kedves Kinga!

Mint ahogy te is írtad, kint is teljesen jól átteleltethetők a nyuszik.
Fontos hogy az alacsony hőmérséklethez fokozatosan szoktassátok hozzá, illetve, hogy megfelelően szigeteljétek ,takargassátok le a kinti ólját.

Kérdés: (Budapest)

Válasz:

Kedves Judit!


Nem gondolnék arra, hogy a mérgezés és a habzsolás között közvetlen összefüggés lenne.
Amennyiben azonban cicája a fokozott étvágy mellett továbbra is veszít a súlyából, (vagy egyéb panaszt is tapasztalnak - hányást, hasmenést, fokozott szomjúságot, stb.,) akkor komoly bajok (melyek nem feltétlenül a mérgezés “utóhatásai”) is lehetnek a háttérben és az állat mielőbbi kivizsgálásra szorul. De a lényeg a habzsolás melletti fogyás!
Ha cicája kondíciója jó (sem nem sovány, sem nem elhízott), akkor fokozott tápanyagigényének hátterében csak a nagy aktivitás áll.
Azért a kertben tartott állatoknál ne feledkezzenek meg a rendszeres féregtelenítésről és külső élősködők elleni védekezésről sem!

Kérdés: ()

Válasz:

Kedves Dorottya!

Örülök, hogy a cica ilyen gyorsan rendbe jött.
A macskáknak gyártott kombinált oltások mindegyike (a felsoroltak is) tartalmazzák a fertőző nátha és a fertőző gyomor-bélgyulladás komponenseket.
Kiállítás előtt érdemes megérdeklődni az ottani elvárásokat (ez helyenként változhat) és ez alapján felkészíteni a cicát.
Sok sikert a megmérettetéshez!

Kérdés: Krisztina ()

Válasz:

Kedves Krisztina!


Szőrhullást egészséges szőrzet és bőr mellett, leggyakrabban különféle vitaminok illetve telítetlen zsírsavaknak hiánya okozhat. Érdemes lenne az ezekből kapható készítmények valamelyikéből legalább egy hónapos kúrát tartani. Készítményneveket nem szeretnék itt leírni, de állatgyógyszertárban vagy állatorvosi rendelőben biztos szívesen ajánlanak ezek közül.
Kiscicáknak, mivel tartalék tápanyagaik nincsenek (...amiből fűtenék a kis testecskét), minél hosszabb ideig próbáljon optimális hőmérsékletet biztosítani. (minimum 2-3 héten át)

Kérdés: ()

Válasz:

Kedves Mónika!


Sajnos a korrekt válaszhoz tudnom kellene milyen jellegű törése volt a kutyusnak illetve, hogy milyen implantátumot helyeztek be a műtét során.
Általánosságban elmondható, hogy az implantátumokat csak abban az esetben kell kivenni, ha azok valamilyen jellegű mozgásszervi problémát, fájdalmat okoznak.
Az Ön kutyusának esete azért kérdéses, mert még fiatal korban (1 éves kor alatt számít a csontműtétek során annak) került sor a műtétre, ilyenkor azokban az esetekben kell kivenni a beültetett fém rögzítőelemeket, ha lemezes megoldással a csont növekedési zónája áthidalásra került. Nyilván az operációt végző kolléga mérlegelte a helyzetet és ez alapján mondta, hogy maradhat a lábában az implantátum.

Kérdés: M. Melinda (Budapest)

Válasz:

Kedves Nyuszigazdi!


Azt, hogy életet hosszabbít az ivartalanítás, azt nem jelenteném ki. Azonban az ivartalanítás következtében számos olyan betegség nem jön többé szóba, amely egyébként életveszélyt okozna a kis állatnak Gondolok itt például a petefészek ciszta, a gennyes méhgyulladás, vagy akár a daganatos elváltozások kialakulására. Ugyanakkor mérlegelni kell azt is, hogy a nőstény nyuszik ivartalanítása egy hasűri műtét,amely sok helyen rutin műtétnek számít ugyan, de az altatás külön odafigyelést igényel.
Tudni kell, hogy a nyuszik meglehetősen stresszérzékenyek (ebben sok az egyedi különbség, de mindenképpen szót érdemel). Megfelelő hozzáállás mellet (műtét előtti fizikális vizsgálat, esetleg vérvétel, gépi altatás lehetősége) azonban a műtéti kockázat kellően csökkenthető, és így kis kedvencét legalább az estleges jövőbeli méhhel, petefészkekkel, vagy ezek hormonjaival! kapcsolatba hozható betegségektől meg tudja óvni.

Kérdés: Rebeka ()

Válasz:

Kedves Rebeka!


Igazából akkor tudnék segíteni, ha megvizsgálnám az állatot, mert vizsgálat nélkül elég nehéz lenne többek között azt is megmondani, hogy cicája sovány-e, vagy éppen megfelelő a kondíciója. Ha jó étvágya ellenére is sovány, annak számos probléma állhat a hátterében, ezért mindenképpen keressen fel egy állatorvost, aki alaposan megvizsgálja cicáját és az Ön kérdéseire is válaszolhat!
A pofája kívül, vagy belül, a szájüreg felől gennyesedik? Vissza-visszatérő bőrelváltozásokat vagy szájüregi panaszokat is temérdek dolog válthat ki, melyekre a vizsgálat fényt derít és így orvosolhatók lesznek!
Jobbulást kívánunk!

Kérdés: ()

Válasz:

Kedves Zsuzsa!


Mindenképpen mielőbbi belgyógyászati rendelésre kellene elvinni Morzsit.
Alapos, részletes fizikális és részletes neurológiai vizsgálatot, valamint már csak a kutyus életkorából adódóan is (nem beszélve a csökkent étvágyról!) vér- és vizeletvizsgálatot javasolnék. (Indokolt esetben akár EEG- és CT-vizsgálatra is van mód.)
A vizsgálatok során fény derülhet rá, melyik szervrendszer megbetegedése válthatja ki a panaszokat.
A valódi tudat- és viselkedészavarok hátterében az agykéreg és/vagy az agyvelő károsodása áll, melyet sok tényező (köztük akár időskori agyi oxigénhiányos állapot, időskori sorvadás, de korábbi vagy éppen zajló fertőzés, korábbi trauma, nem ritkán daganatos folyamat, anyagforgalmi rendellenességek, stb.) okozhat.
A leírt panaszok akár epilepsziás kisrohamra is utalhatnak.

A vizsgálatot végző kollégának hasznos többletinformációt jelenthet, ha egy “naplóban” feljegyzik a “fura” viselkedéseket: jellegüket, gyakoriságukat, időtartamukat, körülményeit, és akár videóra is rögzítik.
Az, hogy a panaszok mérsékelhetők, karbantarthatók-e, nagyban függ a diagnózistól, csakúgy, mint a kezelés módja, a lehetséges gyógyszerezés (“célzott” gyógyszerek és/vagy táplálékkiegészítők) is.

Jobbulást kívánunk!

Kérdés: Nagy Judit (Derecske)

Válasz:

Kedves Judit!


A rossz szájszag hátterében rengeteg probléma állhat a legegyszerűbbtől a legkomolyabbig, csak párat említenék: okozhatja túl magas fehérjetartalmú eledel etetése, a végbéltájék nyalogatása, vagy a bélsár megevése, a száj-és garatüreg betegségei, mint például fogkövesség, fogínygyulladás, de tápanyagfelszívódási zavar, és akár vesebetegség is jelentkezhet ilyen tünetekkel.
Állatorvosi vizsgálat fényt deríthet rá, hogy az Ön cicájánál mi okozza ezt a kellemetlenséget és ha megvan a baj oka, remélhetőleg könnyen orvosolható lesz!
Jobbulást kívánunk!

 
Ossza meg ismerőseivel:
Ha kérdése lenne kedvencével kapcsolatban, szakértő állatorvosaink készséggel állnak rendelkezésére.
Mit szeretnél legjobban még látni az oldalon?
Állatos olvasnivalókat
Üzenőfalat
Szépségversenyt
Linkgyűjteményt
állat apróhirdetés
Születésnapos állatok
Legtöbben kedvencnek jelölték
Legjobb értékelést kaptak
(5)
Unique (5)
Yoda (5)
Blacky (5)
ubul (5)
Ali (5)
Maya (5)
Legújabb jutalmazások
Simogatás   Goldenhill's Carbon [Guszti] 2021.04.15. 09:07
Simogatás   2020.06.28. 13:23
Simogatás   Alvin 2019.06.19. 11:45
Gombolyag   Alvin 2019.06.19. 11:45
Gombolyag   Alvin 2018.09.22. 16:24
Simogatás   Alvin 2018.09.22. 16:24
Simogatás   Babacica 2017.11.25. 23:22
Simogatás   Izabelle Donterto [Izi] 2017.09.17. 14:38
Csont   Kira 2017.08.08. 11:49
Simogatás   Kira 2017.08.08. 11:49