Az állatorvos válaszol


Ha kérdése lenne kedvencével kapcsolatban, szakértő állatorvosaink készséggel állnak rendelkezésére.
Rendelőnket 2002. februárjában nyitottuk meg Dr. Majthényi Imre és Dr. Komlóssy Zsuzsanna vezetésével. 2004-ben csatlakozott hozzánk Dr. Kránitz Andrea; 2005-ben asszisztensnőnk Szűcs Adél; 2008-ban pedig nyegyedik állatorvos kolléganőnk Dr. Nagy Szabina.
Rendelőnkben állatorvosaink szakosodnak a gyógyászat egyes területeire. Komlóssy doktornő szakterülete a szemészet, ízületi műtétek, kardiológia; Kránitz doktornő érdeklődése a belgyógyászat, bőrgyógyászat, azon belül is az allergiavizsgálatok elvégzése; Nagy doktornő figyelme pedig az egzotikus kisállatok és az Ultrahang vizsgálatok felé irányul. Majthényi doktor végez lágy- és csontsebészeti műtéteket; röntgenvizsgálatokat, valamint galamb-egészségügyi specialista állatorvosként foglalkozik a különféle madarak gyógyításával.
Az állatorvos válaszol


Kérdés: ()

Válasz:

Kedves Dani!

Velünk élő állatainktól különböző bakteriális, vírusos, parazitás fertőzéseket kaphatunk el.
Ezeket hívjuk közös néven "Zoonózisoknak"-állatról-emberre terjedő betegségeknek. Még mielőtt megijednél, ezek közül azért nagyon nehéz bármelyiket is elkapni...
A legjobb védekezési módszer, az alapvető higiénia betartása, a parazitás fertőzések ellen pedig a kutyus három havonta történő féregtelenítése.

Kérdés: ()

Válasz:

Kedves Zsanett!

Cicájának ivartalanítása 9 hónaposan már időszerű lenne. A műtét maga altatásban történik, amihez célszerű az Ön állatorvosával időpontot egyeztetni. A cicát éhgyomorra kell a beavatkozásra elvinni, ami körülbelül 12 órás koplaltatást jelent. Maga az operáció viszonylag rövid ideig-15-20 percig tart, ezután a páciens már haza szállítható. Úgy egy-másfél órán át még nem pislog, addig a szemhéjait nyitni-zárni kell (5-10 percenként) a szemgolyó nedvesen tartása végett. 2-3 órával a műtét után a cica már akár ehet, ihat (előtte a félrenyelés kockázata miatt kerüljük ezt). A cicát átlagosan 24 órára viseli meg, utána tér vissza a "régi kerékvágásba" minden. Ezalatt az egy nap alatt, bágyadtabb, étvágytalanabb. Kontroll, varratszedés nincsen.

Kérdés: M. Melinda (Budapest)

Válasz:

Kedves Melinda!
A nyúl coccidiosis általában fiatal állatok (1-2 hónapos kor) betegsége, melyet protozoonok (Eimeria fajok) okoznak. Általában csak erős, masszív fertőzést követően, illetve hajlamosító tényezők (takarmányozási, tartási hibák) hatására jelentkeznek tünetek.Ilyenkor különböző súlyosságú és típusú (hurutos, vérzéses) hasmenés, illetve bélgyulladás alakul ki. Bélsárból kimutatható a kórokozó. Egyéb, emberre veszélyes kórokozó is előfordulhat nyusziknál, ilyen például a Giardia fertőzés. Ez szintén fiatal állatokban okoz inkább tüneteket (étvágytalanság, nyálkás hasmenés). Gyakori a tünetmentes hordozás. Megbizonyosodni a fertőzésről szintén bélsár vizsgálattal lehet (szakaszos ürítés miatt ismételni érdemes). Előfordulhat még többek között galandféreg, fonákféreg fertőzés is. Mindezek ellen féreghajtót érdemes adni a nyuszinak (egyes macskák számára készült féreghajtók alkalmasak a célra, illetve kaphatóak speciálisan nyulaknak készített féreghajtók is).

Az általános higiéniai szabályokat betartva (kézmosás alomtakarítás után, evés előtt..stb) és a kis nyuszi rendszeres féregtelenítésével az ilyen jellegű betegségektől nem kell tartani.
Remélem tudtam segíteni!

Kérdés: ()

Válasz:

Kedves Kinga!

Az semmiképpen nem okozna bajt, ha Karácsonykor a lakásban lenne a nyuszi, itt inkább az utána való kiszoktatásra kellene odafigyelni. Én azt tanácsolnám, hogy keresni kellene valamilyen átmeneti szálláshelyet a nyuszinak, melynek hőmérséklete a lakás és a kert közötti nagy hőmérséklet közötti különbséget áthidalja, gondolok itt például garázsra, vagy bármiféle fűtetlen helységre. Ha a kertbe való kimenetele előtt eltölt itt pár napot a nyuszi, akkor véleményem szerint nem lesz baj.

Kérdés: Sherylah (Abda)

Válasz:

Kedves Sherylah!

A kutyák nagyon könnyen hányó állatok. Gyakorlatilag a heti egyszeri hányás teljesen fiziológiásnak tekinthető e fajnál.
Amennyiben egészben eszik meg egy tollas jószágot a kedvencünk, még könnyebben kialakul hányás.
Ha az étvágya, kedélyállapota természetes a kutyusnak ne aggódjál, nem lesz semmi gond.

Kérdés: V Tibor (Bp.)

Válasz:

Kedves Tibor!

Nagyon helyesen fogalmazott mikor azt írta, hogy a madara rendellenesen viselkedik. Sokszor tényleg csak a megszokottól eltérő viselkedést lehet felfedezni egy-egy betegség kísérő jelenségeként. Összecsuklás, egyensúlyzavarok: ha a madár tántorog, a ketrec alján fekszik azt jelzik, hogy nagyon le van gyengülve, vagy esetleg komoly idegrendszeri betegsége van. Ez a legrosszabb lehetőség. Tanácsom az lenne, hogy madarát lehetőleg meleg, sötét és csendes szállítóeszközben vigye "madárértő" állatorvoshoz.

Ha megengedi azért pár tanácsom, javaslatom lenne. A jákók kifejezetten hajlamosak a stresszre, többségük rosszul tűri az idegen tárgyak megjelenését. érdemes megvizsgálni történt-e ilyen jellegű változás madara közelében vagy sem. Ezen idegrendszeri problémák csökkenthetők rendszeres vitaminellátással (ezen belül is főként B12 vitamin). Ezen fajták viszonylag gyakran szenvednek kalciumhiányban. Vérvizsgálattal a kalciumszint ellenőrizhető, szükség esetén kalciumpótlókkal rendezhető.

Nem tudom mennyire teljes az a táplálás amit leírt, de ehhez kapcsolódóan is lenne pár tanácsom. A napraforgómag, dió, mogyoró nagyon jó, de mindemellett adjon a madárnak gyümölcsöket is. A papagájok minden édes gyümölcsöt szeretnek. Az alma alaptakarmánynak számít. Adhat meghámozva narancsot, citromot, banánt is. Zöldeleségnek sárgarépát (mint ahogy ezt adja is), salátát, rügyeket, uborkát, spenótot, tyúkhúrt adhat. ezeken kívül meg lehet kínálni sült tökkel, főtt céklával, főtt burgonyával is. Gyümölcsöt, zöldségféléket csak alaposan átmosva adja a madárnak.

Fontos az ásványi anyag bevitel, ehhez használhatja a szépiát vagy műszépiát. ez mindig legyen a madár előtt. Ez főleg meszet tartalmaz, az egyéb ásványi anyagok beviteléhez javaslom a kereskedelmi forgalomban kapható készítményeket. Fontos a megfelelő fehérje-bevitel is, ehhez a fehérjepótló táplálék-kiegészítő premixek használata is javasolt. Ezek direkt madaraknak készülnek és olyan fehérjéket tartalmaznak, melyeket a madár tökéletesen le tud bontani, nem terhelik meg a májat. Kiemelkedő jelentősége van a helyes táplálásnak. Az elhízás sok betegség, többek között zsírmáj kialakulásához vezethet jákópapagájok esetében, melynek többek között tünete lehet a levertség is. Ennek kizárása miatt is javaslom hogy forduljon állatorvoshoz a madárral.

Remélem azért észrevételeimmel én is tudtam segíteni!

Kérdés: ()

Válasz:

Kedves Ágnes!

Sajnos nem sok segítséget tudok nyújtani viselkedési problémákban.
Ajánlom, hogy keressen fel egy viselkedésterapeuta szakembert.
A kandúr macskák herélés után általában pont az Ön által tapasztaltakkal ellentétesen szoktak változni.
Kitartást a nevelésben.

Kérdés: (Debrecen)

Válasz:

Kedves Zsanett!


Valamiféle köztes megoldást kellene keresni a bőrbiopszia és a kamillatea között, már csak amiatt is, mivel a kamillateának van gyulladáscsökkentő hatása, de számos bőrgyulladásnál nem elegendő a gyógyuláshoz, könnyen felülfertőződhet egyéb kórokozókkal, nem is beszélve arról, hogy mennyire kellemetlen, fájdalmas lehet az állatnak. Bizonyos bőr-kórokozók pedig magát az embert is megbetegíthetik. (Kamillatea helyett jómagam inkább vagyok híve akár csak a hígított (1:10, vagy akár 1:5 hígítási arányban) betadine-oldatos napi 2-szeri öblögetésnek, lemosásnak, ezzel ártani nem nagyon lehet, de ez sem elegendő minden esetben. És minél régebbi egy folyamat, annál nehezebb helyrehozni!)

A bőrgyulladások hátterében számtalan dolog állhat (bolhanyál-allergia, bakteriális, gombás fertőzések, stb.), melyek elkülönítése állatorvosi feladat, és mivel főleg régebb óta fennálló panaszok esetén ezek “szabad szemmel” való diagnosztizálása nem egyszerű. Kiegészítő vizsgálatok elvégzése, pl. bőrkaparék mikroszkópos, bakteriológiai és gombára történő vizsgálata sokszor elkerülhetetlen és az állat mielőbbi gyógyulását szolgálja. Ez általában azért közel sem ró ennyire nagy költséget a gazdira.

Szóval nem mondhatok olyan “csodaszert”, ami látatlanban, vizsgálat nélkül is a segítségére lehet, célzott és szakszerű kezelést csak a pontos diagnózis ismeretében kaphat a cica!

Kérdés: ()

Válasz:

Kedves Ágnes!

Sajnos nem sok jó hírem van a problémájával kapcsolatban. A ketrec-rágás alapvetően egy rossz szokás, ami sajnos rögzülhet az állatban. Több apró ötlet, jótanács van, ami esetleg sikert hozhat a leszoktatással kapcsolatban, de sajnos előfordulhat, hogy mindezek ellenére nincs változás. A siker érdekében azért mindent leírok ami célravezető lehet:
Alapvető, és amint írta is ez megvan, hogy elegendő teret adjunk a kis nyuszinak (szabadon játszás, foglalkozás..stb.). Célszerű ezt az esti órákra időzíteni. Nagyon helyesen biztosítanak neki "rágnivalót" (gyümölcsfa-ág, széna, fogkoptató). Léteznek olyan keserű, kellemetlen ízű spray-k, melyekkel bekenve a rácsot távoltartható tőle az állat. Ezek természetesen a kis nyuszi egészségére nem károsak és állatpatikában beszerezhetők. Egyszerű házi praktikaként első lépésként akár citrom levével, vagy fokhagymával is lehet próbálkozni.

Fontos a kis kedvenc életében is egyfajta rendszeresség. Törekedni kell arra, hogy kialakítsunk nála egy napi rutint. Mindig azonos időben etetni, azonos időben szabadon engedni, játszani vele.... Ez utóbbi lehetőség szerint az esti órákban történjen, ők ugyanis alapvetően nappal alvó, este aktív állatok. Írta, hogy az utóbbi időben a ketrecrágás intenzívebbé vált. Nem tudom a nyuszi nemét, de esetleg gondolni lehet ennek kapcsán az ivarérettség elérésére is, mely esetben akár egy ivartalanítás (persze csak ha nem tervezett később pároztatás) is megoldást nyújthat.

Kívánok sok sikert, türelmet a leszoktatáshoz, és persze sok szép együtt töltött időt!

Kérdés: (Debrecen)

Válasz:

Kedves Zsanett!

Mindenképpen azt tanácsolom, hogy mutassa meg állatorvosnak. Legjobb esetben mindannyiunkat megnyugtat, hogy különösebb kezelést nem igényel a cica!

 
Ossza meg ismerőseivel:
Ha kérdése lenne kedvencével kapcsolatban, szakértő állatorvosaink készséggel állnak rendelkezésére.
Mit szeretnél legjobban még látni az oldalon?
Állatos olvasnivalókat
27.8%

Üzenőfalat
13.8%

Szépségversenyt
52.4%

Linkgyűjteményt
6.1%

állat apróhirdetés
  • Kedvencek száma: 1883
    Legújabb kedvenc: Zara
  • Tagok száma: 1778
    Legújabb tag:
  • Klubok száma: 172
    Legújabb klub: Majmok
  • Galéria képek száma: 2569
Születésnapos állatok
Legtöbben kedvencnek jelölték
Legjobb értékelést kaptak
Legújabb jutalmazások
Simogatás   Goldenhill's Carbon [Guszti] 2021.04.15. 09:07
Simogatás   2020.06.28. 13:23
Simogatás   Alvin 2019.06.19. 11:45
Gombolyag   Alvin 2019.06.19. 11:45
Gombolyag   Alvin 2018.09.22. 16:24
Simogatás   Alvin 2018.09.22. 16:24
Simogatás   Babacica 2017.11.25. 23:22
Simogatás   Izabelle Donterto [Izi] 2017.09.17. 14:38
Csont   Kira 2017.08.08. 11:49
Simogatás   Kira 2017.08.08. 11:49