Az állatorvos válaszol


Ha kérdése lenne kedvencével kapcsolatban, szakértő állatorvosaink készséggel állnak rendelkezésére.
Rendelőnket 2002. februárjában nyitottuk meg Dr. Majthényi Imre és Dr. Komlóssy Zsuzsanna vezetésével. 2004-ben csatlakozott hozzánk Dr. Kránitz Andrea; 2005-ben asszisztensnőnk Szűcs Adél; 2008-ban pedig nyegyedik állatorvos kolléganőnk Dr. Nagy Szabina.
Rendelőnkben állatorvosaink szakosodnak a gyógyászat egyes területeire. Komlóssy doktornő szakterülete a szemészet, ízületi műtétek, kardiológia; Kránitz doktornő érdeklődése a belgyógyászat, bőrgyógyászat, azon belül is az allergiavizsgálatok elvégzése; Nagy doktornő figyelme pedig az egzotikus kisállatok és az Ultrahang vizsgálatok felé irányul. Majthényi doktor végez lágy- és csontsebészeti műtéteket; röntgenvizsgálatokat, valamint galamb-egészségügyi specialista állatorvosként foglalkozik a különféle madarak gyógyításával.
Az állatorvos válaszol


Kérdés: Schlakker Eszter (Forró)

A hörcsögömmel kapcsolatban azt vettem észre, hogy amikor felkel, akkor egy darabig olyan furcsán viselkedik. Mintha csuklana, enyhén "rángatózna". Nem tudom, hogy ez normális-e. Aztán egy idő után elmúlik. Amikor játszunk, akkor semmi baja nincs. Kérem írja meg, hogy emiatt el kellene-e vinni állatorvoshoz!
Válasz:

Elnézést a késői válaszért a levelet most kaptam meg. Nem tapasztaltam még hasonlót hörcsögnél. pontosan nem tudom milyen módon zajlik ez a "rángatózás" elképzelhető esetleg hogy ébredés után egyfajta ásítás, megrázkódás, mosakodás egyvelegéből adódik ez? Valószínűleg ha másért nem egy személyes vizsgálat miatt érdemes lehet állatorvoshoz menni, de ha egyéb tüneteket nem észlel nem gondolom hogy nagyon aggódni kellene.

Kérdés: K.Krisztina (Székesfehérvár)

Tisztelt Doktor Úr! Van egy két éves brit cica-hercegnőnk, akinek tavaly novemberben születtek kiscicái. A kiscicák már új otthonukba kerültek és a mi kis drágaságunk azonnak el kezdett ivarzani. Konzultáltam az állatorvosunkal, aki javasolta, hogy kezdjem el neki adni a proverát 1 szemet majd ha nem hat 2-3 nap alatt akkor még egy szemet és utána a heti egy szemet, amig ugye nem akarunk kiscicákat. Most szeretném ha pihenne a cicánk egy kicsit (fél évet) mert 5 kiscicája volt és nagyon lefogyott, szeretném ha összeszedné magát egy kicsit, és egyébként sem szeretnék csak évente egy almot. A kérdésem az lenne, hogy mennyi idő alatt fog hatni a Provera, mert szegénykém nagyon szenved az ivarzással és vele együtt szenvedünk mi is éjszakánként. Azt szeretném még tudni, hogy nem teszek e kárt a cicában a fogamzásgátlóval? Évente körülbelül 4-6 hónapig szedi. Köszönöm megtisztelő válaszát. Üdvözlettel: Kovács Krisztina
Válasz:

Kedves Krisztina!
A Provera egy humán gyógyszer, melynek állatokon történő használatával kapcsolatban nem rendelkezem információkkal. Javaslom inkább a kifejezetten állatgyógyászati célokra kifejlesztett Ovarid tablettát.
A hormontartalmú készítmények mindegyikére igaz, hogy hosszú távú adagolása mellékhatásokkal jár (méhgyulladások, petefészek cisztás elváltozása...), így amennyiben megoldható kerüljük alkalmazásukat.

Kérdés: Pető Anett (Budapest)

Tisztelt Doktor úr! Van egy 3 hónapos kiscicám, aki mostanában gyakorta tüsszög. Nincs más egyéb baja, nem folyik az orra, az étvágya olyan mint eddig, játékos, eleven. Mi lehet a probléma? Allergia vagy egy kis megfázás?
Válasz:

Kedves Anett!

Az elmondott kevéske tünet alapján bármelyik betegség szóba jöhet. Az allergiás eredet esélye azért kisebb, mert cicáknál a különféle allergiák elsősorban szőr-bőrtünetek formájában jelentkeznek. Amennyiben cicád oltatlan, legnagyobb esélye talán egy enyhe tüneteket okozó fertőző macskanáthának van.
Javaslom, hogy kövesd figyelemmel a tünetek alakulását, étvágyat,kedélyállapotot és amennyiben romlást tapasztalsz, keressed fel állatorvosodat.

Kérdés: Szabó Andrea (Budapest)

Kedves Doktornő, van egy 2 éves hörcsögöm, nagyon furcsa tüneteket produkál, nagyon imbolyog és félre is lép, keveset eszik, olyan mintha szédülve, vagy belemenne rúgva, tudom hogy idős, ha az internetről jól tájékozódom az idegrendszerrel van baj, mi a teendő? nagyon szeretem holnap vasárnap de ma az állatorvosin mindig azt mondták majd félóra múlva lesz időpont, Lehel utcaiban meg kutyusos macskás ügyeletes van. Hova vigyem vasárnap? Előre is köszönöm
Válasz:

Kedves Andrea!

Mindenképpen fel kellene keresni egy állatorvost a kis állattal, minden várakozás dacára én azért az Állatorvos-tudományi Egyetem rendelőjét javasolnám, ott létezik Egzotikus Osztály, megbízható, hozzáértő kollégákkal. A tünetek alapján valóban szóba jöhet az idegrendszer érintettsége, de mindemellett számos egyéb probléma is felvetődik, részletes kikérdezés és vizsgálat után a kollégák biztosan fényt tudnak deríteni a probléma okára. Remélem válaszom még időben elért Önhöz!

Kérdés: Vivien (Szigetszentmiklós)

Szeretném pároztatni a vadászgörimet (hím) de nem találok neki párt! És 4 hóban lesz 1 éves és még nem jelöl (örülök neki) már leszáltak a heréi, mikor lenne a legalkalmasabb?
Válasz:

Kedves Vivien!

Vadászgörénynél az ivarérettség 8-10 hónapos kor körül van, úgyhogy kis kedvence éppen a legalkalmasabb korban van. A tenyész-szezon ideje, és így a pároztatás legalkalmasabb ideje március-augusztus. Sok sikert kívánok a párkereséshez!

Kérdés: Vivien (Szigetszentmiklós)

Szia! Van egy hím görényem áprilisban lesz 1 éves és nem tudok vele játszani a labdákat és minden mást elvisz!(ágy alá) nem hozza vissza meg semmi ez normális? A kaját is eldugja!
Válasz:

Kedves Vivien!

A problémád a görénnyel sajnos nem egészségügyi, hanem nevelési illetve viselkedési.
Több türelemmel, sok foglalkozással, tanítással biztosan tudnál rajta változtatni.

Kérdés: Varga Katalin (Győr)

Kedves Doktornő! Nekem 1 éves törpenyuszim van, amit kb egy hete ivartalanítottunk, de egyenlőre csak a vizeletspriccelésről szokott le, a párzási ingere még mindig megmaradt és az agresszivitása is csak némileg csökkent!A kérdésem az lenne, hogy ezek már meg se fognak szűnni? Ha viszont időbe telik míg a tesztoszteron szintje csökken, arra meddig kell várni? Válaszát előre is köszönöm!
Válasz:

Kedves Katalin!

Helyesen tudja, bizony ahhoz, hogy a tesztoszteron szintje csökkenjen a vérben, idő kell. Körülbelül 6-8 hetet lehet számolni az ivartalanítástól! Nagy valószínűséggel ezek után a leírt problémák megszűnnek. Addig is kitartást kívánok!

Kérdés: Deák Viktória (Isaszeg)

Azt szeretném megkérdezni, hogy lehet e fürdetni a kutyust. Ha nem, akkor milyen más tisztántartási alternatívát javasol, hogy ne legyen a szőre koszos és a szőr alatt a bőre koszmós? A szeméről a váladékot mivel lehet lemosni"törölni".
Válasz:

Kedves Viktória!


A kutyákat szabad fürdetni.
Általános szabályok, hogy csak és kizárólag kutyasamponnal (ebből nagyon sokféle kapható, különféle bőrtípusra, szőrzetre) és lehetőleg havi egyszerinél ne sűrűbben történjen.Természetesen, ha valamilyen "baleset" éri a kutyust az kivételt jelent.
Hűvös időben feltétlenül szárítsd meg és 3-4 órán át tartsd melegen kedvencedet.
Használhatóak még különféle száraz samponok is, kinek (gazdinak-kutyusnak) melyik megoldás a szimpatikus.
Szemváladék eltávolítása történhet a kutyás boltokban kapható szemkörnyék tisztítóval vagy akár langyos vizes vattával, kozmetikai vattatamponnal.

Kérdés: Ihász Ilona (Töltéstava)

Tisztelt Doktor úr! 2 éves a Bolognese fiú kutyánk. Mozgékony, kedves, egészséges. A gond az, hogy már 2. alkalommal állapított meg az orvos idegbecsípődést nála. Remegett, púpos volt a háta, szomorúnak látszott. Kapott injekciót, és jobban lett. Ön mit tanácsol? Hogyan lehetne megelőzni illetve kivizsgálni a bajt? Esetleg vitamint vagy valami egyebet javasolna-e? Royal Canin szárazeledelt eszik, egy-két falat emberi étellel kiegészítve.Győr közelében élünk. Köszönöm a válaszát. Ihász Ilona
Válasz:

Kedves Ilona!

Az Ön által leírt tünetek elég sok fájdalommal járó kórképre jellemzőek. Ezek diagnosztizálása a tünetek megjelenésekor lehet fizikális-, neurológiai- és mozgásszervi vizsgálatokkal (szükség esetén röntgen, illetve kontrasztos röntgen felvételekkel.)
A kolléga diagnózisa valószínűleg azonban megállja a helyét.
Idegbecsípődés megakadályozása, megelőzése kutyusoknál szinte lehetetlen, így tenni nem sokat tudnak.
Javaslatom, ha esetleg újra jelentkeznek tünetek, érdemes egy átfogó kivizsgálásba belekezdeni.

Kérdés: M. Melinda (Budapest)

Tisztelt Doktornő! Észrevettem hogy a nyuszim széklete (a bogyói) nem egyforma méretűek. Kemények, és nem látok bennük semmi különöset, csak néha kicsit sötétebb, máskor világosabb és változó a méretük. Amúgy nincs baj a nyuszival, jó az étvágya, érdeklődő, mozgékony, vidám. Valahol azt olvastam hogy a nem egy forma bogyók emésztési gondokra utalhatnak. Lehet hogy beteg a nyuszó, vagy csak túlaggódom? Köszönöm a választ.
Válasz:

Kedves Melinda!

Előfordul, hogy főleg az elfogyasztott táplálék függvényében a bogyók különböző színűek és méretűek. Ilyenkor sok esetben a vizelet színe, akár mennyisége is különböző lehet, mely szintén az előzőleg elfogyasztott táplálék alapján módosul. Ha mindemellett a kis nyuszinak étvágya, kedélye kielégítő, lágy bélsarat nem látni a helyén (melyet nem fogyasztott el), akkor aggodalomra semmi ok.

 
Ha kérdése lenne kedvencével kapcsolatban, szakértő állatorvosaink készséggel állnak rendelkezésére.
Mit szeretnél legjobban még látni az oldalon?
Állatos olvasnivalókat
Üzenőfalat
Szépségversenyt
Linkgyűjteményt
Születésnapos állatok
Legtöbben kedvencnek jelölték
Legjobb értékelést kaptak
Legújabb jutalmazások
Simogatás   Goldenhill's Carbon [Guszti] 2021.04.15. 09:07
Simogatás   Csézy 2020.06.28. 13:23
Simogatás   Alvin 2019.06.19. 11:45
Gombolyag   Alvin 2019.06.19. 11:45
Gombolyag   Alvin 2018.09.22. 16:24
Simogatás   Alvin 2018.09.22. 16:24
Simogatás   Babacica 2017.11.25. 23:22
Simogatás   Izabelle Donterto [Izi] 2017.09.17. 14:38
Csont   Kira 2017.08.08. 11:49
Simogatás   Kira 2017.08.08. 11:49