Az állatorvos válaszol


Ha kérdése lenne kedvencével kapcsolatban, szakértő állatorvosaink készséggel állnak rendelkezésére.
Rendelőnket 2002. februárjában nyitottuk meg Dr. Majthényi Imre és Dr. Komlóssy Zsuzsanna vezetésével. 2004-ben csatlakozott hozzánk Dr. Kránitz Andrea; 2005-ben asszisztensnőnk Szűcs Adél; 2008-ban pedig nyegyedik állatorvos kolléganőnk Dr. Nagy Szabina.
Rendelőnkben állatorvosaink szakosodnak a gyógyászat egyes területeire. Komlóssy doktornő szakterülete a szemészet, ízületi műtétek, kardiológia; Kránitz doktornő érdeklődése a belgyógyászat, bőrgyógyászat, azon belül is az allergiavizsgálatok elvégzése; Nagy doktornő figyelme pedig az egzotikus kisállatok és az Ultrahang vizsgálatok felé irányul. Majthényi doktor végez lágy- és csontsebészeti műtéteket; röntgenvizsgálatokat, valamint galamb-egészségügyi specialista állatorvosként foglalkozik a különféle madarak gyógyításával.
Az állatorvos válaszol


Kérdés: B.Renata (Budapest)

Tisztelt Doktor Úr! Közel 1 éves Mini Yorki kan kutyusom van, azt szeretném megkérdezni, hogy honnan lehet tudni azt,hogy a kutyus mind2 heréje ép és leszállt? Az egyik here kisebb lehet a másiknál? Valamint mi történik akkor ha csak egy herét látok? Nagyon aggódom ,hogy mi lehet vele a gond. Én úgy látom persze ez lehet a nem hozzáértő szemléletem is, hogy a kutyusnak egy hagy here van és mellette egy jóval kisebb de nem nagyon tapintható. Nehéz így leírni sajnos. Várom mielőbbi válaszát! Köszönettel, Balogh Renáta Budapest
Válasz:

Kedves Renáta!


Nehéz a levele alapján eldönteni, mi lehet a helyzet a kutyus heréivel.
1 éves korra mind a két herének le kell szállnia a herezacskóba. Mint minden páros szerv "ők" sem feltétlen egyformák és szimmetrikusak, de egészséges állaton nagy méretbeli eltérés nem lehet.
Javaslom keresse fel állatorvosát, aki egy egyszerű tapintásos - megtekintéses vizsgálattal tisztázni tudja a tényállást. Találgatni, ijesztgetni látatlanban nem akarok, elég sokféle elváltozás okozhat az Ön által leírthoz hasonló tüneteket.

Kérdés: Dalos Judit (Miskolc)

Tisztelt Doktor Úr! Egy 10 hetes border collie kiskutyám van, akit imádok. Az utóbbi időben azt veszem észre, hogy a fülei nem olyan lekonyulóak mint a kezdetekben, lehetséges, hogy álló fülű lesz? Igazából azt szeretném megkérdezni, hogy igaz-e az, hogy van erre egy olyan megoldás, amit porcpuhító krémnek hívnak? Úgy szeretem ahogy van, mert ő már hozzánk tartozik, de érdekelne, hogy ez megoldás lehet-e még kiskorban a fül végleges állásának kialakulásához. Várom válaszát. Üdvözlettel: Frida
Válasz:

Kedves Judit!

A fülek lekonyulóvá tételére nem ismerek krémeket. Ha állni akar a fül, elég sokféle módszerrel lehet próbálkozni a porc "megtörésére". Legkevésbé invazív, ha a kívánt állásban dörzsölgetjük, masszírozgatjuk a kutyus fülét, a porcon levő hajtásnál.
Szoktak apróbb súlyokat ragasztani a fülcimpa végére, ami így a kívánt helyzetben megtörik.
És mint mindenre, ha egyszerűbben nem jön össze vannak különféle korrekciós, plasztikai műtétek.

Kérdés: Balogh Józsefné (budapest)

JOanpot kivánok doktornö csa kszeretném meg kérdezni hogy mit csináljak a nyuszimmal.Nem mivan vele de észre vettük hogy furán tartja lábát . És mikor meg néztük akkorvettük észre hogy az egyik lábán letört a köröm és szinte csak az ér vagy in tartja neki ott. Nem tudom mit csináljak vele .Mert vannak neki fájdalmai az bizti . És medig tudok vele várni vagyis medig lehet igy várni vele mert csakanyagi keretem honap vége fele lesz adig meg nem szeretném ha szenvedne szegény . Mit tanácsol fájdalomra milyen orvosságot adhatok neki és hogy köszönöm válaszát ,ö amugy egy éves
Válasz:

Kedves Nyuszigazdi!

Sajnos előfordul nyuszikkal, hogy ugrándozásaik közben letörik a karmuk. Nem írta hogy elülső vagy hátulsó lábon történt ez a baleset, de kezelés szempontjából lényegében nem számít. Valóban nem lehet neki ez jó érzés, körülbelül ahhoz tudnám hasonlítani, mint mikor nekünk szakad be a körmünk. Nem kellemes, de külön fájdalomcsillapítást nem igényel általában. Attól kifejezetten óvom, hogy otthon bármiféle fájdalomcsillapítót adjon a kis nyuszinak. Ezzel az állatorvost kellene megvárni. Addig is célszerű lenne a "fityegő" karmot valamilyen módon eltávolítani, a sérült területet pedig Betadine oldattal lefertőtleníteni. Ezt napjában többször is meg kellene csinálni. Nyilván a láb, talpi rész nem steril terület, de igyekezni kell minél tisztábban tartani. Ezáltal figyelni is tudja a lábat, karmot, követhető a gyógyulás. Ha forgácsot használnak alomanyagként akkor ez időre érdemes lehet azt lecserélni, pl. csak szénát, vagy esetleg vastag, puha ruhát almolni a nyuszi alá, így elkerülhető hogy az alom beleragadjon a kezelt területbe. Ugyanakkor érdemes ellenőrizni a többi karmot is, ha túl hosszú, vissza kell vágni nehogy elakadjon!
Sok sikert a kezeléshez!

Kérdés: Andi (Dunaújváros)

Tisztelt Doktor Úr! 5 hónapos most a Mopsz kiskutyám -szuka-. És az lenne a kérdésem (mivel ő az első kutyám) hogy miből fogom észrevenni hogy a kutyus tüzel? Van valami előjele a vérzésen kivűl? És kb. mikor kezdődik az első tüzelés és mennyi ideig tart? A kutyus viselkedése megváltozik e, óvintézkedés? Köszönöm előre is válaszát! Tisztelettel Andi
Válasz:

Kedves Andi!

A kérdéseket is úgy tette fel, mint aki már a válaszokat is tudja! :)
A szuka kutyusok valamikor 8-12 hónapos koruk körül tüzelnek először. Az első tüzelés, gyakran elég jellegtelen, sokszor akár észrevétlen is marad.
Pérájuk, megduzzad, apró vércseppeket hagyhatnak maguk után, gyakran nyalogatják nemi szervüket.... ezek a leggyakoribb jelek.
Viselkedésük "kedvesebb" lesz, a kan kutyák élénken érdeklődnek utánuk. A tüzelés kezdetétől számított 9-12 nap környékén "meg is állnak" a kan kutyusoknak.
Első tüzelésre nem ajánlott almot tervezni, úgyhogy kerülni kell a kanokkal történő érintkezést az ivarzás ideje alatt (14-21 nap).

Kérdés: Fürjes Tamás (farkaslyuk)

Tisztelt Doktor Úr ! Ezen a héten kedden műtötték emlődaganatra 10 éves roti keverék szukámat! Teljesen eltávolitották az egyik oldalon az emlőit. Sajnos azóta leginkább fekszik, alszik. Ha nehezen fel is kell pár méter megtétele után leül, majd lefekszik. Étvágya jónak mondható, iszik is. Járása erősen imbolygó. Sebét szerencsére nem nyalogatja, de hasa alatt a seb környékén piros a bőre. Nagyon aggódom, nem kellene már jobb állapotban lennie? Tisztelettel: Fürjes Tamás
Válasz:

Kedves Tamás!


Egy teljes emlőléc kiirtás nagyon nagy műtét. Egy ember hasonló műtét után legalább két hétig az ágyat nyomná. A kutyusok ugyanakkor csodálatos lények, ahogy írja is már eszik-iszik 2 nappal a műtét után.
Természetesen egy tíz éves kutya gyógyulási, regenerációs folyamatai is lassabbak, mint egy fiatalabb állaté.
Legyen türelmes napról-napra nyeri vissza régi önmagát kedvence.
Véleményem szerint a 4-5-dik nap tájára szinte minden vissza fog térni a régi kerékvágásba!

Kérdés: Szabó Eszter (Pécs)

Jó napot kívánok! Ma reggel a nyuszim úgy ugrott le az ágyról,hogy pont a küszöbre érkezett,és letört a körme,vérzett is neki. Elvittem az orvoshoz,lefújta a lábát egy zöld szerrel és adott neki antibiotikumot a vérfertőzés megelőzése érdekében. A gyógyszer neve gentamicin. Kérdeztem tőle,hogy figyeljem e hogy belázasodik vagy valami. Azt mondta nem kell, nem lesz semmi baja a nyuszinak. Persze azért figyelni fogom. A kérdésem az lenne,hogy számíthatok e valami bajra és hogy az orvos megfelelően látta el a nyuszimat? Előre is köszönöm! Tisztelettel: Egy aggodó nyuszi tulajdonos!
Válasz:

Kedves Eszter!

Nagyon jól tette hogy elvitte a kis nyuszit az állatorvoshoz, a kolléga helyesen járt el, helyileg kezelte a területet és még szisztémásan is védelmet biztosított a kis állat számára. Nem gondolom hogy bármi komplikáció lépne fel. A karom igen érzékeny terület, fájdalmas lehet vérzik, de körülbelül annyira várható szövődmény, mint nálunk embereknél ha beszakad a köröm.
Azt hiszem Ön mindent megtett a nyusziért, amit csak lehetett. Amire esetleg figyelni érdemes a későbbiek folyamán, hogy soha nem szabad hagyni túlnőni a karmokat, nehogy beakadjon bármibe is. De persze balesetek mindig vannak...
Remélem sikerült kicsit megnyugtatnom és már minden rendben van a nyuszival.

Kérdés: Tóth Andrea (Budapest)

Kedves Doktornő! Ha az ivaros lány nyuszit nem pároztatom soha, akkor okoz ez valamilyen viselkedésbeli vagy akár egészségügyi problémát nála? Csak mert azt hallottam, hogy élete során legalább egyszer össze kell hozni egy bakkal..de én nem szeretném, hogy vemhes legyen a nyuszim, mert a kis jövevényeket nagyon nehéz eladni vagy ajándékozni. Köszönöm a válaszát!
Válasz:

Kedves Andrea!

A nyuszik szaporodásukat tekintve ún. indukált ovulátorok, tehát az ovulációhoz valamilyen külső inger (párzás) szükséges. ha kis nyuszija soha nem találkozik bak nyúllal, nem származik belőle semmiféle hátránya. Ha nem szeretné nem szükséges pároztatni, ennek egészségügyi kockázata nincs. Az utódok elhelyezése miatti aggodalma pedig igazán figyelemre méltó, többek között ez is a felelős állattartás lényege.

Kérdés: Tóth Andrea (Budapest)

Üdvözlöm! Biztosan elég banális kérdést teszek fel, az érdekelne, hogyha az ivaros lány nyuszim esetleg az élete során sose lesz bakkal, okoz-e valami problémát nála? Akár viselkedésbeli akár egészségügyi gondot..? Előre is köszönöm!
Válasz:

Kedves Andrea!

A nyuszijának ettől nem lesz semmi baja, de ha nem is szeretnének tőle fiókákat, akkor mindenféleképpen javasolt a leány ivartalanítása. Ezzel a műtéttel számos idős kori női betegség (méhelváltozások, emlődaganatok...) előzhetők meg.

Kérdés: Piti Erika (Szentes)

Két felnőtt macskát fogok befogadni. Gazdájuk babaprojekt miatt adja őket, és ragaszkodott, hogy együtt jöhessenek. Én új gazdaként mire számíthatok, mennyi idő alatt és hogyan fognak elfogadni engem a cicák? Kicsi koruktól vannak a mostani gazdinál. Hogyan tehetem nekik könnyebbé zökkenőmentesebbé a gazdaváltást? Már volt macskám de még felnőtt macskát nem fogadtam örökbe. Üdv. Erika
Válasz:

Kedves Erika!


A cicák új helyükön körülbelül 2 hét alatt szoknak meg. Ettől természetesen lehet plusz,mínusz eltérés egyes egyedeknél.
Biztos sokat segít, hogy két eddig is együtt élő cica kerül Önhöz.
Bevált recept nincsen, de ami meggyorsíthatja a beilleszkedést, hogy minél több dolgot vegyünk át előző gazdáiktól: étrend, napirend, megszokott kosár, búvóhely, megszokott cicavécé....
Ami még pluszban biztos sokat fog segíteni, a türelem és a szeretet.

Kérdés: Tamás Erika (Pécs)

Tisztel Doktor úr! A napokban megtudtam,hogy kutyáknál is van combsérv,nem csak embereknél. A kérdésem az lenne,hogy ez fajta sérv csak műtéti úton orvosolható? Egyáltalán mindenképpen műteni kell,akkor is ha nem okoz gondot a kutyának,nem fáj neki? Embereknél állítólag vissza lehet tolni. Kutyáknál is? Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Válasz:

Kedves Erika!

A kutyáknál is előforduló combcsatorna-sérvet, minden esetben műteni kell. Más úton sajnos nem gyógykezelhető. Alap esetben, ügyes kézzel, tartalma a hasüregbe visszatolható.
Műteni a kizáródás veszélye miatt kell, mert ez sokkal komolyabb gondot, akár a kedvenc halálát is okozhatja.

 
Ha kérdése lenne kedvencével kapcsolatban, szakértő állatorvosaink készséggel állnak rendelkezésére.
Mit szeretnél legjobban még látni az oldalon?
Állatos olvasnivalókat
Üzenőfalat
Szépségversenyt
Linkgyűjteményt
Születésnapos állatok
Legtöbben kedvencnek jelölték
Legjobb értékelést kaptak
Legújabb jutalmazások
Simogatás   Goldenhill's Carbon [Guszti] 2021.04.15. 09:07
Simogatás   Csézy 2020.06.28. 13:23
Simogatás   Alvin 2019.06.19. 11:45
Gombolyag   Alvin 2019.06.19. 11:45
Gombolyag   Alvin 2018.09.22. 16:24
Simogatás   Alvin 2018.09.22. 16:24
Simogatás   Babacica 2017.11.25. 23:22
Simogatás   Izabelle Donterto [Izi] 2017.09.17. 14:38
Csont   Kira 2017.08.08. 11:49
Simogatás   Kira 2017.08.08. 11:49