Az állatorvos válaszol


Ha kérdése lenne kedvencével kapcsolatban, szakértő állatorvosaink készséggel állnak rendelkezésére.
Rendelőnket 2002. februárjában nyitottuk meg Dr. Majthényi Imre és Dr. Komlóssy Zsuzsanna vezetésével. 2004-ben csatlakozott hozzánk Dr. Kránitz Andrea; 2005-ben asszisztensnőnk Szűcs Adél; 2008-ban pedig nyegyedik állatorvos kolléganőnk Dr. Nagy Szabina.
Rendelőnkben állatorvosaink szakosodnak a gyógyászat egyes területeire. Komlóssy doktornő szakterülete a szemészet, ízületi műtétek, kardiológia; Kránitz doktornő érdeklődése a belgyógyászat, bőrgyógyászat, azon belül is az allergiavizsgálatok elvégzése; Nagy doktornő figyelme pedig az egzotikus kisállatok és az Ultrahang vizsgálatok felé irányul. Majthényi doktor végez lágy- és csontsebészeti műtéteket; röntgenvizsgálatokat, valamint galamb-egészségügyi specialista állatorvosként foglalkozik a különféle madarak gyógyításával.
Az állatorvos válaszol


Kérdés: ()

Válasz:

Kedves Eszter!

Nagyon helyes hogy állatorvoshoz fordult a nyuszival. Sajnos több dolog is szóba jöhet. Így látatlanban gondolhatok a fogproblémákra (érdemes megnézetni az elülső hátulsó fogakat is), esetleg valamilyen szennyezett takarmány jöhet szóba (permetezett saláta, alma...stb.), stressz tényezőként akár helyváltoztatás, időjárás változás..stb. Sajnos ezek a kis állatok nagyon érzékenyek, és ha egy napig nem esznek már felborulhat a bélflórájuk egyensúlya, ami étvágytalanságot gyomor-bélrendszeri tüneteket eredményez. Nagyon oda kell figyelni. Javasolnám ha még nem kapott a probiotikum kiegészítést (főleg az antibiotikum mellé), esetleg ha étvágya nem tér vissza az infúziót (ha nem iszik akkor főleg). Otthon mindenképpen legyen előtte széna (ha azt elkezdi enni már nagyon jó!), almával is lehet kínálni, esetleg megpróbálkozhat a gyümölcs-zöldség ízesítésű bébiétellel (bár ezt óvatosan, mert hasmenést okozhat) ebbe áztathat pelletált nyúltápot is. Hirtelen ezt tudom mondani, de a leglényegesebb dolgot megtette azzal, hogy állatorvoshoz fordult a kis állattal! Kitartás, és jobbulást a nyuszinak!

Kérdés: (Kisoroszi)

Válasz:

Kedves Andrea!
 

Az elmondottak alapján, teljesen jól tartja kutyusát.
Fél éves korig napi 3-szor, fél-től egy éves korig napi 2-szer, a felett pedig napi egyszer, esténként ajánlott az etetés.
1 éves korig junior takarmányt adjunk a kedvencünknek, ennek magasabbak a beltartalmi értékei, ami a növekedéshez, fejlődéshez nélkülözhetetlen.
Csonterősítő adása 1 éves korig ajánlott.
Féreghajtó tablettát 14 napos időközökkel egészen addig kell adni, amíg a beadás utáni 3-4 napban már nem ürülnek férgek. Világosan nem derül ki leveléből, hogy az ismétlésre sor került-e?
Német juhászok füle legkésőbb fél éves kor után (a lezajlott fogváltás után) kell hogy felálljon!

Kérdés: ()

Válasz:

Üdvözlöm!

Elég kevés információt kaptam a nyusziról. Milyen nemű és korú? Megnyilvánul-e egyéb tünetekben is a másképp viselkedése? Bélsár, vizelet rendben? ha egyéb tünetet nem észlel nem hinném hogy nagy lenne a baj. Szóba jöhet az ivarérés, időjárás frontra való érzékenység, stressz.... Amikor nem ivott elképzelhető, hogy valamilyen folyadék-dúsabb takarmányt (pl. alma, répa...) kapott? Ilyenkor nincs annyira szükségük a szájon át felvett folyadékra. Ha étvágya, széklete rendben akkor szerintem nyugodjon meg, legfeljebb figyelje tovább a kis nyuszit!
Üdvözlettel

Kérdés: (Budapest)

Válasz:

Kedves Zsuzsanna!


Amennyiben különféle módszerek alkalmazásával sem sikerül felállítani a kutyus fülét, csak plasztikai műtét marad hátra.
Visszavágni a yorkik fülét nem szokták (most már más kutyáknál sem szabad állatvédelmi okokból!!!)
Olyan hogy "elfekszi a lábát" kutyáknál nem igen fordul elő, én inkább valamilyen izületi fájdalomra gyanakszom, ami a növekedésével hozható összefüggésbe.
Emiatt javaslom keresse fel kezelőorvosát.

Kérdés: ()

Válasz:

Üdvözlöm!

Elképzelhető hogy a nőstény még nincs "ciklusban". Javaslom figyelje a külső nemi szerveket, aktivitást és ne adja fel a próbálkozást! Ha mindkét állat ivarérett, meg fogják oldani a helyzetet, csak megfelelő időben kell összekerülniük.

Kérdés: ()

Válasz:

Kedves Antal!


Kicsit kevés az Ön által leírt információ. Nem is állt soha, vagy csak most konyult le?
A csonterősítő adása tökéletes. Lehetne esetleg valamilyen kondroitin-szulfát, glükózaminoglikán tartalmú porcerősítőt is adni.
Kölyök kutyusoknál a növekedés időszakában, olyan 7 hónapos korig előfordulhatnak időszakok, amikor a porc megtörik és a fül lekonyul. Nem kell ezekben az esetekben kétségbe esni, általában magától rendeződik a probléma.
Ha soha nem is állt fel ez a fül, már rosszabb a helyzet. Ez esetben állatorvosi beavatkozásra lehet szükség.

Kérdés: ()

Válasz:

Kedves Kinga!

A levele alapján nem valószínű hogy időben történt a nyulak pároztatása. Nőstény nyulat érdemes vizsgálni kb. harminc naponta ivarzik (péra duzzadt, vörös) ekkor kell mellé tenni a bak nyulat. Ha sikeres volt a párzás elég látványosak a jelek, a bak elernyed, jellegzetes hangot ad. Ha nem tudja a nőstény nyulat vizsgálni az ivarzás végett javaslom kérje az ismerős tenyésztő segítségét.

Másik kérdésre sajnos nem tudok választ adni, ez a szülők genetikai örökítő képességén (genotípus, fenotípus) múlik.
Remélem azért tanácsaim a hasznára válnak.

Kérdés: (budapest)

Válasz:

Üdvözlöm!

A nyuszinak mindkét "elülső foga" letört? Felül is, alul is? Ha csak az egyik, akkor nincs nagy gond, egyedül az alatta vagy felette lévő fogat kellene figyelni hogy ne nőljön túl. Igazán nem is a répa evés, sokkal inkább a széna rágás lenne fontos számára. Figyelje meg mennyire tudja ezt megoldani. A fog újra fog nőni, csak idő kell hozzá. Addig is gondoskodni kell a megfelelő rostbevitelről.
A kis hörcsög bizony már elég idős. Több dolog is lehet az a duzzanat (tályog, daganat..) ez esetben javaslom, hogy mutassa meg állatorvosnak. Ha étvágya, kedélye mindemellett rendben nem feltétlenül kell csak a kora miatt lemondani róla.
Remélem tudtam segíteni!

Kérdés: (Miskolc)

Válasz:

Kedves Bíróné!


Cicája bizony nagylány lett. A bepisilés (jelölgetés), természetes velejárója az ivarzásnak, így folytatódni is fog.
A macskák szezonálisan poliösztrusos állatok. Ez a csúnya szó azt jelenti, hogy a jó idő kezdetétől a jó idő végéig (tavasztól-őszig) kisebb - nagyobb megszakításokkal (1-2 hét szünet) tüzelnek.
Amennyiben nem szeretnének kiscicákat, mindenféleképpen az ivartalanítása javasolt!

Kérdés: B.Renata (Budapest)

Válasz:

Kedves Renáta!


Nehéz a levele alapján eldönteni, mi lehet a helyzet a kutyus heréivel.
1 éves korra mind a két herének le kell szállnia a herezacskóba. Mint minden páros szerv "ők" sem feltétlen egyformák és szimmetrikusak, de egészséges állaton nagy méretbeli eltérés nem lehet.
Javaslom keresse fel állatorvosát, aki egy egyszerű tapintásos - megtekintéses vizsgálattal tisztázni tudja a tényállást. Találgatni, ijesztgetni látatlanban nem akarok, elég sokféle elváltozás okozhat az Ön által leírthoz hasonló tüneteket.

 
Ossza meg ismerőseivel:
Ha kérdése lenne kedvencével kapcsolatban, szakértő állatorvosaink készséggel állnak rendelkezésére.
Mit szeretnél legjobban még látni az oldalon?
Állatos olvasnivalókat
Üzenőfalat
Szépségversenyt
Linkgyűjteményt
állat apróhirdetés
Születésnapos állatok
Legtöbben kedvencnek jelölték
Legjobb értékelést kaptak
(5)
Unique (5)
Yoda (5)
Blacky (5)
ubul (5)
Ali (5)
Maya (5)
Legújabb jutalmazások
Simogatás   Goldenhill's Carbon [Guszti] 2021.04.15. 09:07
Simogatás   2020.06.28. 13:23
Simogatás   Alvin 2019.06.19. 11:45
Gombolyag   Alvin 2019.06.19. 11:45
Gombolyag   Alvin 2018.09.22. 16:24
Simogatás   Alvin 2018.09.22. 16:24
Simogatás   Babacica 2017.11.25. 23:22
Simogatás   Izabelle Donterto [Izi] 2017.09.17. 14:38
Csont   Kira 2017.08.08. 11:49
Simogatás   Kira 2017.08.08. 11:49