Az állatorvos válaszol


Ha kérdése lenne kedvencével kapcsolatban, szakértő állatorvosaink készséggel állnak rendelkezésére.
Rendelőnket 2002. februárjában nyitottuk meg Dr. Majthényi Imre és Dr. Komlóssy Zsuzsanna vezetésével. 2004-ben csatlakozott hozzánk Dr. Kránitz Andrea; 2005-ben asszisztensnőnk Szűcs Adél; 2008-ban pedig nyegyedik állatorvos kolléganőnk Dr. Nagy Szabina.
Rendelőnkben állatorvosaink szakosodnak a gyógyászat egyes területeire. Komlóssy doktornő szakterülete a szemészet, ízületi műtétek, kardiológia; Kránitz doktornő érdeklődése a belgyógyászat, bőrgyógyászat, azon belül is az allergiavizsgálatok elvégzése; Nagy doktornő figyelme pedig az egzotikus kisállatok és az Ultrahang vizsgálatok felé irányul. Majthényi doktor végez lágy- és csontsebészeti műtéteket; röntgenvizsgálatokat, valamint galamb-egészségügyi specialista állatorvosként foglalkozik a különféle madarak gyógyításával.
Az állatorvos válaszol


Kérdés: Szabó Eszter (Pécs)

Üdvözlöm doktornő! A nyuszimnak olyan problémája van, hogy 2 napja nem eszik semmit (se széna, se táp, se zöldségek), alig iszik, azt is csak akkor, ha én itatom meg. Pisilni pisil rendesen, és nincs semmi elváltozás. De a széklete, nagyon kemény és kevesebbet is wc-zik mint szokott. Nem tudom mi lehet a baja. Ma adott neki az állatorvos antibiotikumot és holnap is kell vinnem. Azt szeretném kérdezni,hogy pontosan mi lehet a baja, és hogy én itthon tudnék e neki valamit segíteni? Nem kapott mostanába új ételt, a nyúl tápnak se járt le a szavatossági ideje. Most csak almát probálok neki adni,mert ezt az utasítást kaptam az állatorvosunktól!Erre már tetszett válaszolni. További kérdésem az lenne, hogy ön szerint helyre fog e jönni? Három napig kapott antibiotikumos kezelést, és probiatukumként lactifermet kell adnom. Az évtágya nem a régi, zöldséget egyáltalán nem akar enni,csak szénát és nyúl tápot. Ma először akart velem játszani, ennek nagyon örülök és annak is,hogy rosszalkodik,meg akarja rágni a virágokat,persze nem hagyom neki és ilyenkor kergetőzünk. De megrémiszt,hogy nincs étvágya, mert ő imádott enni mindig is. Az állatorvos azt mondta, hogy a karalábétól lett rosszul. Az én véleményem, hogy a salátától. A karalábét kis kora óta kapja immár 3 éve és sose volt baja tőle. A saláta az újdonság, és ahoz tudomásom szerint sok vegyszert használnak. Úgyhogy inkább salátát nem adok neki. Az lenne még a kérdésem, hogy innentől milyen étrendje legyen? És hogy csak azért nincs még étvágya mert még nem gyógyult meg teljesen? Elnézést kérek az összi vissza írásért, remélem érthető voltam. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Szabó Eszter
Válasz:

 Kedves Eszter!

Ha jól értettem a nyuszija most már legalább szénát eszik! Ez nagyon jó hír. Szépen lassan vissza fog térni az étvágya legyen türelemmel. Azt, hogy mi okozta a problémát nagyon nehéz megmondani. Valóban gond lehetett a permetezett saláta, esetleg a puffasztó karalábé is, de sok minden más is szóba jöhet (toxinnal szennyezett alom, forgács, széna...). Tudni kell hogy a nyuszik eléggé érzékenyek a szennyeződésekre (takarmányban), az újdonságnak számító takarmányra, de akár a frontokra is reagálhatnak étvágytalansággal, ami már maga után vonhatja a bélflóra egyensúlyának felborulását. Az új takarmányokat mindig csak fokozatosan vezesse be étrendjébe (megmosva, szárítva, kis adagokban), a széna mindig legyen friss, illatos, az alomanyag pormentes..stb. Javaslom a probiotikum adását hosszabb távon is. Legyen türelemmel, feltétlen pozitív ha a nyuszi már szénát eszik!
Üdvözlettel

Kérdés: Szabó Eszter (Pécs)

Üdvözlöm doktornő! A nyuszimnak olyan problémája van,hogy 2 napja nem eszik semmit (se széna,se táp,se zöldségek),alig iszik, azt is csak akkor,ha én itatom meg.Pisilni pisil rendesen, és nincs semmi elváltozás. De a széklete,nagyon kemény, és kevesebbet is wc-zik mint szokott. Nem tudom mi lehet a baja. Ma adott neki az állatorvos antibiotikumot és holnap is kell vinnem. Azt szeretném kérdezni,hogy pontosan mi lehet a baja, és hogy én itthon tudnék e neki valamit segíteni? Nem kapott mostanába új ételt, a nyúl tápnak se járt le a szavatossági ideje. Most csak almát probálok neki adni,mert ezt az utasítást kaptam az állatorvosunktól! Előre is köszönöm a válaszát. Tisztelettel: Szabó Eszter
Válasz:

Kedves Eszter!

Nagyon helyes hogy állatorvoshoz fordult a nyuszival. Sajnos több dolog is szóba jöhet. Így látatlanban gondolhatok a fogproblémákra (érdemes megnézetni az elülső hátulsó fogakat is), esetleg valamilyen szennyezett takarmány jöhet szóba (permetezett saláta, alma...stb.), stressz tényezőként akár helyváltoztatás, időjárás változás..stb. Sajnos ezek a kis állatok nagyon érzékenyek, és ha egy napig nem esznek már felborulhat a bélflórájuk egyensúlya, ami étvágytalanságot gyomor-bélrendszeri tüneteket eredményez. Nagyon oda kell figyelni. Javasolnám ha még nem kapott a probiotikum kiegészítést (főleg az antibiotikum mellé), esetleg ha étvágya nem tér vissza az infúziót (ha nem iszik akkor főleg). Otthon mindenképpen legyen előtte széna (ha azt elkezdi enni már nagyon jó!), almával is lehet kínálni, esetleg megpróbálkozhat a gyümölcs-zöldség ízesítésű bébiétellel (bár ezt óvatosan, mert hasmenést okozhat) ebbe áztathat pelletált nyúltápot is. Hirtelen ezt tudom mondani, de a leglényegesebb dolgot megtette azzal, hogy állatorvoshoz fordult a kis állattal! Kitartás, és jobbulást a nyuszinak!

Kérdés: Kókai Andrea (Kisoroszi)

Kedves Doktor Úr! Van egy három hónapos német juhász kan kiskutyám. A kérdésem a következő lenne: az egyik füle félig már áll, másik mintha alakulóban lenne. Rendszeresen adom neki a csonterősítőt. Mikor fognak a fülei felállni? Tíz kiló jelenleg, az utolsó héten nem hízott, csak nőtt. Az étvágya kifogástalan. Féregtelenítve, már volt, mert sajnos orsóféreg volt a beleiben amikor megvettem. Mit tehetek annak érdekében, hogy hízzon. 2010. december 25-én született. Milyen ételeket fogyaszthat ebben a korban? Azt tudom, hogy napi három étkezés az ideális. Várom válaszát! Köszönettel: Kókai Andrea
Válasz:

Kedves Andrea!
 

Az elmondottak alapján, teljesen jól tartja kutyusát.
Fél éves korig napi 3-szor, fél-től egy éves korig napi 2-szer, a felett pedig napi egyszer, esténként ajánlott az etetés.
1 éves korig junior takarmányt adjunk a kedvencünknek, ennek magasabbak a beltartalmi értékei, ami a növekedéshez, fejlődéshez nélkülözhetetlen.
Csonterősítő adása 1 éves korig ajánlott.
Féreghajtó tablettát 14 napos időközökkel egészen addig kell adni, amíg a beadás utáni 3-4 napban már nem ürülnek férgek. Világosan nem derül ki leveléből, hogy az ismétlésre sor került-e?
Német juhászok füle legkésőbb fél éves kor után (a lezajlott fogváltás után) kell hogy felálljon!

Kérdés: Villám Márk (Komárom)

Jó napot! Szeretnék öntől kérdezni a nyuszimról, mert a szokásostól eltérően viselkedik és úgy gondolom, hogy valami baja van, mert a mai napon nem is ivott semmit illetve mindig elfekszik és ezelőtt ilyet nem csinált. Enni rendesen eszik. Tudna segíteni mi baja lehet? Előre is köszönöm szépen!
Válasz:

Üdvözlöm!

Elég kevés információt kaptam a nyusziról. Milyen nemű és korú? Megnyilvánul-e egyéb tünetekben is a másképp viselkedése? Bélsár, vizelet rendben? ha egyéb tünetet nem észlel nem hinném hogy nagy lenne a baj. Szóba jöhet az ivarérés, időjárás frontra való érzékenység, stressz.... Amikor nem ivott elképzelhető, hogy valamilyen folyadék-dúsabb takarmányt (pl. alma, répa...) kapott? Ilyenkor nincs annyira szükségük a szájon át felvett folyadékra. Ha étvágya, széklete rendben akkor szerintem nyugodjon meg, legfeljebb figyelje tovább a kis nyuszit!
Üdvözlettel

Kérdés: Juhász Zsuzsanna (Budapest)

Yorkshire terrier kiskutyám most 5 hónapos. A fülét több módszerrel is próbáltuk már felállítani - borotválás, felragasztás - de egyik se járt sikerrel. Valamint más yorkikat megnézve neki jóval nagyobbnak tűnnek a fülei. Arról szeretnék érdeklődni hogy szokták e a yorkik fülét visszavágni, és ha igen ez mikor alkalmas? Vagy ha ezt nem lehet, akkor milyen egyéb módszerekkel lehet felállítani a kutyus fülét. Egyéb, ettől teljesen eltérő kérdésem lenne még, hogy természetes e , vagy mit lehet tenni ha állandóan elfekszi a lábát, és felkelés után percekig nem szeret ráállni? Előre is köszönöm a segítséget Juhász Zsuzsa és Nelly
Válasz:

Kedves Zsuzsanna!


Amennyiben különféle módszerek alkalmazásával sem sikerül felállítani a kutyus fülét, csak plasztikai műtét marad hátra.
Visszavágni a yorkik fülét nem szokták (most már más kutyáknál sem szabad állatvédelmi okokból!!!)
Olyan hogy "elfekszi a lábát" kutyáknál nem igen fordul elő, én inkább valamilyen izületi fájdalomra gyanakszom, ami a növekedésével hozható összefüggésbe.
Emiatt javaslom keresse fel kezelőorvosát.

Kérdés: Lillafüredi-Nagy Kinga (Szigetszentmiklós)

Üdvözlöm, megint én vagyok. Igen tudott segíteni, ma betettem, de a nőstény adott ki jellegzetes hangot, amit eddig még nem. Ekkor kivettem. Miért lehetett?
Válasz:

Üdvözlöm!

Elképzelhető hogy a nőstény még nincs "ciklusban". Javaslom figyelje a külső nemi szerveket, aktivitást és ne adja fel a próbálkozást! Ha mindkét állat ivarérett, meg fogják oldani a helyzetet, csak megfelelő időben kell összekerülniük.

Kérdés: Kósa Antal (Kecskemét)

Tisztelt Doktor Úr! Négy hónapos a samoyed kiskutyám és nem áll fel a füle. Egy hete már etetem vele a lavet tablettát. A testvéreinek nincsenek ilyen gondjai. Válaszát várom tisztelettel.
Válasz:

Kedves Antal!


Kicsit kevés az Ön által leírt információ. Nem is állt soha, vagy csak most konyult le?
A csonterősítő adása tökéletes. Lehetne esetleg valamilyen kondroitin-szulfát, glükózaminoglikán tartalmú porcerősítőt is adni.
Kölyök kutyusoknál a növekedés időszakában, olyan 7 hónapos korig előfordulhatnak időszakok, amikor a porc megtörik és a fül lekonyul. Nem kell ezekben az esetekben kétségbe esni, általában magától rendeződik a probléma.
Ha soha nem is állt fel ez a fül, már rosszabb a helyzet. Ez esetben állatorvosi beavatkozásra lehet szükség.

Kérdés: Lillafüredi-Nagy Kinga (Szigetszentmiklós)

Kedves Doktornő! Szeretném tudni hogy mi lehet annak az oka,hogyha többszöri pároztatásra sem lesz vemhes az anyanyulam? Már pároztak(látszólag) ősszel,és most is , még nem tudom hogy sikeres volt-e vagy sem,de múltkor /egy nyúltenyésztő megnézte/ nem volt rajta a párzás. Ha van egy belga óriásom aki fekete de vannak rajta fehér jegyek,és egy fehér új-zélandival pároztatom milyenek lesznek a kicsik? köszönöm válaszát:Kinga
Válasz:

Kedves Kinga!

A levele alapján nem valószínű hogy időben történt a nyulak pároztatása. Nőstény nyulat érdemes vizsgálni kb. harminc naponta ivarzik (péra duzzadt, vörös) ekkor kell mellé tenni a bak nyulat. Ha sikeres volt a párzás elég látványosak a jelek, a bak elernyed, jellegzetes hangot ad. Ha nem tudja a nőstény nyulat vizsgálni az ivarzás végett javaslom kérje az ismerős tenyésztő segítségét.

Másik kérdésre sajnos nem tudok választ adni, ez a szülők genetikai örökítő képességén (genotípus, fenotípus) múlik.
Remélem azért tanácsaim a hasznára válnak.

Kérdés: Balogh Józsefné (budapest)

Üdvözlöm megint én vagyaok BAlogh Józsefné. Hát arrol lenne szo hogy ez a nyuszi nem tudom mitcsinál magával de tegnap letört az elsö foga. ugy hogy most nem tud enni répát. A másik gondom meg az hogyvan egy hörcsögünk akinél 2 napja észre vettem hogy apofazsákjánál van egy daganat.ami nem a kaja miatt van ö most lez majd 3 éves lhet hogy avégefeléjár. mit csináljk velük köszönöm váalszát baloghné
Válasz:

Üdvözlöm!

A nyuszinak mindkét "elülső foga" letört? Felül is, alul is? Ha csak az egyik, akkor nincs nagy gond, egyedül az alatta vagy felette lévő fogat kellene figyelni hogy ne nőljön túl. Igazán nem is a répa evés, sokkal inkább a széna rágás lenne fontos számára. Figyelje meg mennyire tudja ezt megoldani. A fog újra fog nőni, csak idő kell hozzá. Addig is gondoskodni kell a megfelelő rostbevitelről.
A kis hörcsög bizony már elég idős. Több dolog is lehet az a duzzanat (tályog, daganat..) ez esetben javaslom, hogy mutassa meg állatorvosnak. Ha étvágya, kedélye mindemellett rendben nem feltétlenül kell csak a kora miatt lemondani róla.
Remélem tudtam segíteni!

Kérdés: Bíró Gergelyné (Miskolc)

Tisztelt Doktor Úr! 9 hónapos macskám első tüzelését éli át éppen. Lakásban élő macska, nem jár ki. Az lenne a kérdésem, hogy normális-e ilyenkor, hogy szobatiszta létére bepisilget? Meglehetősen bosszantó, remélem, hogy csak a tüzelés okozza. Az alomja mindig tiszta, nem az a baja, hogy nem találja megfelelőnek, mert használja azért rendszeresen, de már belepisilt egy ledobott pulcsiba, a fürdőszobaszőnyegre, és az ágyunkba is. Mi a véleménye? Előre is köszönöm válaszát: Bíróné
Válasz:

Kedves Bíróné!


Cicája bizony nagylány lett. A bepisilés (jelölgetés), természetes velejárója az ivarzásnak, így folytatódni is fog.
A macskák szezonálisan poliösztrusos állatok. Ez a csúnya szó azt jelenti, hogy a jó idő kezdetétől a jó idő végéig (tavasztól-őszig) kisebb - nagyobb megszakításokkal (1-2 hét szünet) tüzelnek.
Amennyiben nem szeretnének kiscicákat, mindenféleképpen az ivartalanítása javasolt!

 
Ha kérdése lenne kedvencével kapcsolatban, szakértő állatorvosaink készséggel állnak rendelkezésére.
Mit szeretnél legjobban még látni az oldalon?
Állatos olvasnivalókat
Üzenőfalat
Szépségversenyt
Linkgyűjteményt
Születésnapos állatok
Legtöbben kedvencnek jelölték
Legjobb értékelést kaptak
Legújabb jutalmazások
Simogatás   Goldenhill's Carbon [Guszti] 2021.04.15. 09:07
Simogatás   Csézy 2020.06.28. 13:23
Simogatás   Alvin 2019.06.19. 11:45
Gombolyag   Alvin 2019.06.19. 11:45
Gombolyag   Alvin 2018.09.22. 16:24
Simogatás   Alvin 2018.09.22. 16:24
Simogatás   Babacica 2017.11.25. 23:22
Simogatás   Izabelle Donterto [Izi] 2017.09.17. 14:38
Csont   Kira 2017.08.08. 11:49
Simogatás   Kira 2017.08.08. 11:49