Az állatorvos válaszol


Ha kérdése lenne kedvencével kapcsolatban, szakértő állatorvosaink készséggel állnak rendelkezésére.
Rendelőnket 2002. februárjában nyitottuk meg Dr. Majthényi Imre és Dr. Komlóssy Zsuzsanna vezetésével. 2004-ben csatlakozott hozzánk Dr. Kránitz Andrea; 2005-ben asszisztensnőnk Szűcs Adél; 2008-ban pedig nyegyedik állatorvos kolléganőnk Dr. Nagy Szabina.
Rendelőnkben állatorvosaink szakosodnak a gyógyászat egyes területeire. Komlóssy doktornő szakterülete a szemészet, ízületi műtétek, kardiológia; Kránitz doktornő érdeklődése a belgyógyászat, bőrgyógyászat, azon belül is az allergiavizsgálatok elvégzése; Nagy doktornő figyelme pedig az egzotikus kisállatok és az Ultrahang vizsgálatok felé irányul. Majthényi doktor végez lágy- és csontsebészeti műtéteket; röntgenvizsgálatokat, valamint galamb-egészségügyi specialista állatorvosként foglalkozik a különféle madarak gyógyításával.
Az állatorvos válaszol


Kérdés: ()

Válasz:

Kedves Ivett!

A nyusziknak nagyon gyakran színezi el a vizeletét a szájon át felvett táplálék, egyéb anyag. Elképzelhető hogy a betadine miatt ilyen színű a vizelete, az is lehet hogy friss sárgarépát, céklát..egyéb hasonló színű zöldséget vagy akár gyümölcsöt evett a napokban. Ha általános állapotával minden rendben, étvágya kedélye jó, akkor nem kell aggódni e miatt.

Kérdés: Nagy Eszter ()

Válasz:

Kedves Eszter!
 

Az ivartalanítások rutin műtétek. Az állatok korának, egészségi állapotának figyelembe vételével, megfelelő altatási módszer kiválasztásával, nincsen különösebb kockázata.
A hímek ivartalanítása mindig egyszerűbb beavatkozás, mint a nőstényeké.
Ez utóbbiakban a hasüreg megnyitásával jár az operáció.

Kérdés: ()

Válasz:

Kedves Gabriella!
 

Amennyiben megtalálta a patkány mindkét felét, teljesen fölösleges K-vitamint adni a kutyusoknak.
A Konakion injekció szájon át adva hatástalan. Régebben létezett Konakion rágótabletta, de ezt sajnos már kivonták a forgalomból. Ma Magyarországon egy készítmény érhető el, amit szájon át adhatunk kutyáknak, ez pedig a Hydrovit K nevezetű folyadék halmazállapotú gyógyszer. Állatpatikákban szerezhető be. A patkányirtószerek általában kumarin, warfarin származékokat tartalmaznak, ezek véralvadásgátló szerek.... tulajdonképpen elvérzik hatásukra az állat. Nem gyorsan öl. Bágyadtsággal, étvágytalansággal kezdődik a mérgezés állatokban. Nyálkahártyájuk elhalványodik.... ekkor is még időben van az állatorvosi beavatkozás.Természetesen minél előbb érkezik a segítség, annál kevesebb tünet jelentkezhet.
Igazából az sem biztos, hogy a patkány mérgezésben pusztult el...
Figyelni kell az állatot és ha bármilyen negatív változás következik náluk: irány az ÁLLATORVOS!!!

Kérdés: (Budapest)

Válasz:

Kedves Andrea!

Jó hír, hogy most már léteznek kifejezetten nyuszik számára is spot on készítmények, melyet a nyakra kell cseppenteni. Javaslom vagy állatpatikában, vagy az állatorvosánál érdeklődjön felőle, jók a tapasztalatok!

Kérdés: ()

Válasz:

Üdvözlöm!

Nem mondhatom nyugodt szívvel, hogy minden rendben, akadhatnak problémák (túl nagy magzat..stb), minden a genetikán múlik. Ha nem kifejezetten akarják ezt a pároztatást, inkább nem lenne szerencsés.

Kérdés: ()

Válasz:

Kedves Kinga!


Ameddig nem betegszik meg a nyuszi nem késő!
Mivel már megjelentek a szúnyogok (ők terjesztik a myxomatosist és a nyulak vérzéses betegségét is) időszerű a minél előbbi oltás!

Kérdés: ()

Válasz:

Kedves Lilla!


Az általad leírt tünetek (bágyadtság, étvágytalanság) szinte minden betegségre jellemző. Amennyiben kullancsot is találtatok benne az elmúlt napokban, a babesiózis és a Lyme-kór sem kizárható.
Sürgősen keressétek fel az állatorvosotokat!!!
Oltások tekintetében is jócskán el vagytok maradva, ezeket is beszéljétek át a kezelő állatorvossal!!

Kérdés: ()

Válasz:

Kedves Dávid!

Először is gratulálok a nyuszihoz!
Igyekszem röviden összefoglalni, amit érdemes tudni a nyuszik takarmányozásáról. Először is alaptakarmányt képezi a jó minőségű réti széna, ez legyen folyamatosan a nyuszi előtt! Be kell szerezni magkeveréket (búza, árpa, rozs, esetleg napraforgó, kukorica) ebből naponta kell adagolni, kiegészítésként kaphat zöldséget (sárgarépa, fehérrépa, ezek zöldje, uborka, saláta) szigorúan mosva, szárítva, gyümölcsöt (alma, szőlő, barack). A K-betűs zöldségekkel (karalábé, káposzta) óvatosan mert puffasztanak. A túl édes gyümölcsök pedig elhízást okoznak nagy mennyiségben adva. Víz folyamatosan legyen a nyuszi előtt (önitató). Füvet is lehet adni, de fokozatosan kell hozzászoktatni a friss fűhöz, először szárítva nekiadni, fonnyasztani és szépen lassan áttérni a friss formára.

Két olyan betegségről tudok beszámolni, melyre érdemes odafigyelni. Mindekettő ellen létezik vakcina, be kell oltatni a nyuszit. Az eygik a myxomatosis, másik pedig a nyulak vérzéses betegsége. Szúnyogok terjesztik a kórokozót, mindenképpen javaslom a nyuszi oltását. Nem tudom mennyire ismert a kis állat előélete, de érdemes akkor már féreghajtást is kérni az állatorvosnál. Sok sikert a nyuszi tartásához!

Kérdés: (Budapest)

Válasz:

Kedves Andrea!

Első oltás esetén mindig célszerűbb külön vakcinázni, bár árban valószínűleg kicsit költségesebb, de immunológiai szempontból kedvezőbb. Későbbiek során már össze lehet vonni a két oltást és a kombinált vakcinát lehet alkalmazni. Remélem tudtam segíteni.
Üdvözlettel

Kérdés: ()

Válasz:

 Kedves Eszter!

Ha jól értettem a nyuszija most már legalább szénát eszik! Ez nagyon jó hír. Szépen lassan vissza fog térni az étvágya legyen türelemmel. Azt, hogy mi okozta a problémát nagyon nehéz megmondani. Valóban gond lehetett a permetezett saláta, esetleg a puffasztó karalábé is, de sok minden más is szóba jöhet (toxinnal szennyezett alom, forgács, széna...). Tudni kell hogy a nyuszik eléggé érzékenyek a szennyeződésekre (takarmányban), az újdonságnak számító takarmányra, de akár a frontokra is reagálhatnak étvágytalansággal, ami már maga után vonhatja a bélflóra egyensúlyának felborulását. Az új takarmányokat mindig csak fokozatosan vezesse be étrendjébe (megmosva, szárítva, kis adagokban), a széna mindig legyen friss, illatos, az alomanyag pormentes..stb. Javaslom a probiotikum adását hosszabb távon is. Legyen türelemmel, feltétlen pozitív ha a nyuszi már szénát eszik!
Üdvözlettel

 
Ossza meg ismerőseivel:
Ha kérdése lenne kedvencével kapcsolatban, szakértő állatorvosaink készséggel állnak rendelkezésére.
Mit szeretnél legjobban még látni az oldalon?
Állatos olvasnivalókat
Üzenőfalat
Szépségversenyt
Linkgyűjteményt
állat apróhirdetés
Születésnapos állatok
Legtöbben kedvencnek jelölték
Legjobb értékelést kaptak
(5)
Unique (5)
Yoda (5)
Blacky (5)
ubul (5)
Ali (5)
Maya (5)
Legújabb jutalmazások
Simogatás   Goldenhill's Carbon [Guszti] 2021.04.15. 09:07
Simogatás   2020.06.28. 13:23
Simogatás   Alvin 2019.06.19. 11:45
Gombolyag   Alvin 2019.06.19. 11:45
Gombolyag   Alvin 2018.09.22. 16:24
Simogatás   Alvin 2018.09.22. 16:24
Simogatás   Babacica 2017.11.25. 23:22
Simogatás   Izabelle Donterto [Izi] 2017.09.17. 14:38
Csont   Kira 2017.08.08. 11:49
Simogatás   Kira 2017.08.08. 11:49