Az állatorvos válaszol


Ha kérdése lenne kedvencével kapcsolatban, szakértő állatorvosaink készséggel állnak rendelkezésére.
Rendelőnket 2002. februárjában nyitottuk meg Dr. Majthényi Imre és Dr. Komlóssy Zsuzsanna vezetésével. 2004-ben csatlakozott hozzánk Dr. Kránitz Andrea; 2005-ben asszisztensnőnk Szűcs Adél; 2008-ban pedig nyegyedik állatorvos kolléganőnk Dr. Nagy Szabina.
Rendelőnkben állatorvosaink szakosodnak a gyógyászat egyes területeire. Komlóssy doktornő szakterülete a szemészet, ízületi műtétek, kardiológia; Kránitz doktornő érdeklődése a belgyógyászat, bőrgyógyászat, azon belül is az allergiavizsgálatok elvégzése; Nagy doktornő figyelme pedig az egzotikus kisállatok és az Ultrahang vizsgálatok felé irányul. Majthényi doktor végez lágy- és csontsebészeti műtéteket; röntgenvizsgálatokat, valamint galamb-egészségügyi specialista állatorvosként foglalkozik a különféle madarak gyógyításával.
Az állatorvos válaszol


Kérdés: Gubiczáné Istenes Ivett (Dunaújváros)

Tisztelt Doktor Nő! Köszönöm szépen a válaszát. A véres (most már biztos) vizelet még mindig nem múlt el. Ma elvittük állatorvoshoz, ahol injekció kúrán lesz egy pár napig mert lehet, hogy ez csak egy fertőzés. Ha nem múlik el akkor el kell vinni egy ultrahangra, mivel elképzelhető a méhnyakrák is. Amúgy az a meglepő, hogy nagyon jó a kedve, olyan mint máskor, rendesen eszik és iszik. Nagyon sok zöldséget adunk neki, hogy pótolja a folyadékot és a vért. Olyan rossz érzésem van, remélem nem igazolódik be a méhnyakrák és ez csak egy fertőzés lesz.
Válasz:

Kedves Ivett!

 

Mostanra már biztosan eldőlt, hogy hatott-e az antibiotikum. remélem igen és javul a nyuszi!

Kérdés: Gubiczáné Istenes Ivett (Dunaújváros)

Tisztelt Doktor Nő! Ebben a fórumban olvastam, hogy fertőtlenítésre Betadine-t javasoltak. A nyuszimnak tőből letört a körme, elvittem állatorvoshoz, kapott egy injekciót és egy krémet. Nem nagyon engedte, hogy bekenjük neki a lábát. Így vettünk Betadine-t. Ma reggel láttam, hogy élénk piros színű a vizelete. Olyan mintha véres lenne. Az lenne a kérdésem, hogy ezt az élénk piros színű vizeletet okozhatta-e az, hogy a Betadine rácsöpögtetés után lenyalta a lábát? Válaszát előre is köszönöm!
Válasz:

Kedves Ivett!

A nyusziknak nagyon gyakran színezi el a vizeletét a szájon át felvett táplálék, egyéb anyag. Elképzelhető hogy a betadine miatt ilyen színű a vizelete, az is lehet hogy friss sárgarépát, céklát..egyéb hasonló színű zöldséget vagy akár gyümölcsöt evett a napokban. Ha általános állapotával minden rendben, étvágya kedélye jó, akkor nem kell aggódni e miatt.

Kérdés: Nagy Eszter (Szekszárd)

Tisztelt Doktor Úr! A tengerimalacom vemhes és szeretném megtartani a piciket illetve nem szeretnék több szaporulatot. Mennyire biztonságos az ivartalanítás? A net-en nagyon sok mindent olvasni, ezért is fordulok önhöz! Azt mondják a lány malackákat kockázatosabb alávetni, mint a hímet?! Nem szeretném egyiket sem elveszíteni! Segítségét előre is köszönöm! Tisztelettel: Nagy Eszter
Válasz:

Kedves Eszter!
 

Az ivartalanítások rutin műtétek. Az állatok korának, egészségi állapotának figyelembe vételével, megfelelő altatási módszer kiválasztásával, nincsen különösebb kockázata.
A hímek ivartalanítása mindig egyszerűbb beavatkozás, mint a nőstényeké.
Ez utóbbiakban a hasüreg megnyitásával jár az operáció.

Kérdés: Nagyné Gabriella (Mezőcsát)

Tisztelt Dr úr! Van 3 kutyusom, 2 vizsla és egy mudi. A két vizsla minden éjszaka bent alszik. Ma reggel amikor kimentünk az udvarra észre vettem hogy az egyik vizsla (nevezzük Bizsunak,aki 11 éves és 9 hónapja volt egy gyomorcsavar műtétje, de azóta nagyon jól van) egy fél patkányt csócsál, nagyon megijedtem, azt hittem a másik felét már megette, gyorsan elvettem tőle, hívtam az állatorvost, aki azt mondta adjak a kajájába 5 ampulla konakion injekciót (Bizsu 22 kg egyébként), én nem mertem csak 1-et adni neki. Később megtaláltam a patkány felső részét az udvaron, szóval nem ette meg. Soha nem ették meg a patkányt, csak megölték. A kérdésem az lenne, hogy adjak-e még Bizsunak konakion-t, illetve a másik kettőnek is, ugyanis nem tudom hogy melyikőjük fogta meg a patkányt és hogy ettek-e belőle. Mielőbbi válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Nagyné Gabriella
Válasz:

Kedves Gabriella!
 

Amennyiben megtalálta a patkány mindkét felét, teljesen fölösleges K-vitamint adni a kutyusoknak.
A Konakion injekció szájon át adva hatástalan. Régebben létezett Konakion rágótabletta, de ezt sajnos már kivonták a forgalomból. Ma Magyarországon egy készítmény érhető el, amit szájon át adhatunk kutyáknak, ez pedig a Hydrovit K nevezetű folyadék halmazállapotú gyógyszer. Állatpatikákban szerezhető be. A patkányirtószerek általában kumarin, warfarin származékokat tartalmaznak, ezek véralvadásgátló szerek.... tulajdonképpen elvérzik hatásukra az állat. Nem gyorsan öl. Bágyadtsággal, étvágytalansággal kezdődik a mérgezés állatokban. Nyálkahártyájuk elhalványodik.... ekkor is még időben van az állatorvosi beavatkozás.Természetesen minél előbb érkezik a segítség, annál kevesebb tünet jelentkezhet.
Igazából az sem biztos, hogy a patkány mérgezésben pusztult el...
Figyelni kell az állatot és ha bármilyen negatív változás következik náluk: irány az ÁLLATORVOS!!!

Kérdés: Tóth Andrea (Budapest)

Tisztelt Doktornő! Nyuszik számára milyen kullancsriasztó módszerek léteznek? Cseppeket lehet használni? Vagy esetleg lehet kapni nyakörvet? Valakitől azt hallottam, hogy sehogy se lehet a kullancsok ellen megvédeni a nyulat, mert érzékenyek és semmit se bír az érzékeny kis bőrük. Pedig muszáj valamilyen megoldást találni, mert én szeretném néha kivinni a fűbe legelészni. Sajnos legelső alkalommal, amikor sétáltattam, 8 kullancsot összeszedett szegénykém, és én is egyet, persze ezek el lettek távolítva. De nem akarom, hogy minden séta után bogarászni kelljen magamat és a nyulat is. Segítségét előre is köszönöm! Andrea
Válasz:

Kedves Andrea!

Jó hír, hogy most már léteznek kifejezetten nyuszik számára is spot on készítmények, melyet a nyakra kell cseppenteni. Javaslom vagy állatpatikában, vagy az állatorvosánál érdeklődjön felőle, jók a tapasztalatok!

Kérdés: Lillafüredi-Nagy Kinga (Szigetszentmiklós)

üdvözöm! ha egy belga óriás bak nyúl meg egy törpenyuszi nőstény párosodik abból nem lehet baj? Már mint a súlykülönbség miatt.
Válasz:

Üdvözlöm!

Nem mondhatom nyugodt szívvel, hogy minden rendben, akadhatnak problémák (túl nagy magzat..stb), minden a genetikán múlik. Ha nem kifejezetten akarják ezt a pároztatást, inkább nem lenne szerencsés.

Kérdés: Lillafüredi-Nagy Kinga (Szigetszentmiklós)

Kedves dr.Úr! Egy rövid kérdésem lenne: nem baj hogy még nem adattuk be a tavaszi oltását a nyuszimnak?
Válasz:

Kedves Kinga!


Ameddig nem betegszik meg a nyuszi nem késő!
Mivel már megjelentek a szúnyogok (ők terjesztik a myxomatosist és a nyulak vérzéses betegségét is) időszerű a minél előbbi oltás!

Kérdés: Pinkóczy Lilla (Besenyőtelek)

Üdv! 3 és fél hónapos husky kutyusom az utóbbi napokban nagyon bágyadt, letört, pedig egyébként elég virgonc és játékos szokott lenni. Alig eszik valamit, azt is csak akkor, amikor én eszek és abból kap. De az se kell már neki. A tápot egyáltalán nem eszi, pedig már rájöttem melyik a kedvence és azt veszem neki. Sőt be is áztattam vízbe, hátha az a baj, hogy túl száraz... Eddig kétszer volt féregtelenítve, 1 Parvo és 1 kombinált oltást is kapott. Múlt héten találtunk benne egy kullancsot, amit azonnal ki is szedtünk. Pedig használunk Spot-on készítményt, ami elvileg kullancs ellen is véd. A fejét gyakran vakarja, amit eddig nem csinált. Vagy lehet hogy jön a foga szegénynek? Esetleg más kutyákkal szeretne játszani? Mert erre jelenleg nincs lehetőség sajnos... Vagy mi lehet a baj? Köszönöm a választ!
Válasz:

Kedves Lilla!


Az általad leírt tünetek (bágyadtság, étvágytalanság) szinte minden betegségre jellemző. Amennyiben kullancsot is találtatok benne az elmúlt napokban, a babesiózis és a Lyme-kór sem kizárható.
Sürgősen keressétek fel az állatorvosotokat!!!
Oltások tekintetében is jócskán el vagytok maradva, ezeket is beszéljétek át a kezelő állatorvossal!!

Kérdés: Talabér Dávid (Tárkány)

Tisztelt doktornő! Tanácsoz szeretnék kérni öntől 2 napja ajándékba kaptam egy Belga Oriás nyulat ez az első nyuszim és nem tudom hogy mit ehet egy ilyen nyuszi! Kukoricát? Füvet? Esetleg milyen betegségei lehetnek!
Válasz:

Kedves Dávid!

Először is gratulálok a nyuszihoz!
Igyekszem röviden összefoglalni, amit érdemes tudni a nyuszik takarmányozásáról. Először is alaptakarmányt képezi a jó minőségű réti széna, ez legyen folyamatosan a nyuszi előtt! Be kell szerezni magkeveréket (búza, árpa, rozs, esetleg napraforgó, kukorica) ebből naponta kell adagolni, kiegészítésként kaphat zöldséget (sárgarépa, fehérrépa, ezek zöldje, uborka, saláta) szigorúan mosva, szárítva, gyümölcsöt (alma, szőlő, barack). A K-betűs zöldségekkel (karalábé, káposzta) óvatosan mert puffasztanak. A túl édes gyümölcsök pedig elhízást okoznak nagy mennyiségben adva. Víz folyamatosan legyen a nyuszi előtt (önitató). Füvet is lehet adni, de fokozatosan kell hozzászoktatni a friss fűhöz, először szárítva nekiadni, fonnyasztani és szépen lassan áttérni a friss formára.

Két olyan betegségről tudok beszámolni, melyre érdemes odafigyelni. Mindekettő ellen létezik vakcina, be kell oltatni a nyuszit. Az eygik a myxomatosis, másik pedig a nyulak vérzéses betegsége. Szúnyogok terjesztik a kórokozót, mindenképpen javaslom a nyuszi oltását. Nem tudom mennyire ismert a kis állat előélete, de érdemes akkor már féreghajtást is kérni az állatorvosnál. Sok sikert a nyuszi tartásához!

Kérdés: Tóth Andrea (Budapest)

Kedves Doktornő! A nyuszim most 6 hetes, nemsokára oltatnom kell. Az lenne a kérdésem, hogy mit javasol, a kombinált Pestorin Mormyx oltást (most 6 hetesen és 4 hét múlva emlékezető oltás)? Vagy 8 hetesen vigyem el és egymás után kapjon külön Myxomatózis ellen és RHD ellen (ez esetben ugyebár rá két hétre emlékeztető oltás) llletve még érdekelne, hogy árban van-e nagy különbség a kombinált és a sima oltások között? Önöknél például milyen árfekvésen vannak ezek az oltások? Válaszát előre is köszönöm! Andrea
Válasz:

Kedves Andrea!

Első oltás esetén mindig célszerűbb külön vakcinázni, bár árban valószínűleg kicsit költségesebb, de immunológiai szempontból kedvezőbb. Későbbiek során már össze lehet vonni a két oltást és a kombinált vakcinát lehet alkalmazni. Remélem tudtam segíteni.
Üdvözlettel

 
Ha kérdése lenne kedvencével kapcsolatban, szakértő állatorvosaink készséggel állnak rendelkezésére.
Mit szeretnél legjobban még látni az oldalon?
Állatos olvasnivalókat
Üzenőfalat
Szépségversenyt
Linkgyűjteményt
Legtöbben kedvencnek jelölték
Legjobb értékelést kaptak
Legújabb jutalmazások
Simogatás   Goldenhill's Carbon [Guszti] 2021.04.15. 09:07
Simogatás   Csézy 2020.06.28. 13:23
Simogatás   Alvin 2019.06.19. 11:45
Gombolyag   Alvin 2019.06.19. 11:45
Gombolyag   Alvin 2018.09.22. 16:24
Simogatás   Alvin 2018.09.22. 16:24
Simogatás   Babacica 2017.11.25. 23:22
Simogatás   Izabelle Donterto [Izi] 2017.09.17. 14:38
Csont   Kira 2017.08.08. 11:49
Simogatás   Kira 2017.08.08. 11:49