Az állatorvos válaszol


Ha kérdése lenne kedvencével kapcsolatban, szakértő állatorvosaink készséggel állnak rendelkezésére.
Rendelőnket 2002. februárjában nyitottuk meg Dr. Majthényi Imre és Dr. Komlóssy Zsuzsanna vezetésével. 2004-ben csatlakozott hozzánk Dr. Kránitz Andrea; 2005-ben asszisztensnőnk Szűcs Adél; 2008-ban pedig nyegyedik állatorvos kolléganőnk Dr. Nagy Szabina.
Rendelőnkben állatorvosaink szakosodnak a gyógyászat egyes területeire. Komlóssy doktornő szakterülete a szemészet, ízületi műtétek, kardiológia; Kránitz doktornő érdeklődése a belgyógyászat, bőrgyógyászat, azon belül is az allergiavizsgálatok elvégzése; Nagy doktornő figyelme pedig az egzotikus kisállatok és az Ultrahang vizsgálatok felé irányul. Majthényi doktor végez lágy- és csontsebészeti műtéteket; röntgenvizsgálatokat, valamint galamb-egészségügyi specialista állatorvosként foglalkozik a különféle madarak gyógyításával.
Az állatorvos válaszol


Kérdés: Oros Zsolt (Kisújszállás)

Tisztelt Doktor Úr! Pár hónappal ezelőtt feltett kérdésemre (a kutyám epilepszia rohamai), válaszát köszönöm, amit meg is fogadtam, azaz konzultáltam a helyi állatorvossal. Sevenal 100mg-os gyógyszert kaptunk. Első nap reggel, másnap este kapja meg a gyógyszert, harmadik nap semmi. Igy írta fel a helyi Doktor Úr. Tapasztalataim szerint ritkúltak a rohamai, de pl. tegnap háromszor is rájött. Ön szerint kevés a mennyiség, vagy erősebb gyógyszer kellene? A kutyus vizsla nagyságú 20-25kg és két éves. Válaszát előre is köszönöm: Üdvözlettel Oros Zs.
Válasz:

Kedves Zsolt!

 

Én a gyógyszerek adását napi szinten, azonos időpontokban javaslom.
Amennyiben megfelelő a hatóanyag és a dózis, úgy nem szabad rohamnak jelentkeznie.

Könnyen kideríthető a hiba, mert vérvétellel mérhető a Sevenal hatóanyagának a szintje a vérben, amire van referenciatartomány, hogy mekkora a hatékony. Kisebb -emelni kell a dózist, magasabb, de mégis jelentkezik roham- váltani kell gyógyszert.

Rohamok elsősorban időjárási frontok hatására alakulnak ki.... most abban nincs hiány.
Keressen bátran ha van még kérdése!


Üdvözlettel:

 

Dr. Majthényi Imre

Kérdés: Vinkler Jennifer (Szerep)

Kedves Doktor Úr! 12 éves kutyusomon észrevettem, hogy sűrűn mosdik, vakarózik! Fürdetés után elmúlt a vakarózás, és pár nap után a mosdás is, viszont azután bedagadt a "nunija", és olyan volt, mintha sebes lett volna! Kamillás teával kezelgettük itthon, amitől minden tünet elmúlt, de még mindig fájlalja, ezért még borogatjuk! Először allergiára gondoltam, mert kapott új jutalomfalatkát (Pedigree), és multivitamint (Panzi) is! Ezeket, már nem adom neki, és a régi tápját sem! Lehet, hogy tényleg ezek okozták a tüneteket? Előre is Nagyon Szépen Köszönöm a válaszát! :)
Válasz:

Kedves Jennifer!


Elképzelhető az allergiás eredet is, ezt nehéz kideríteni ebben az esetben, mindenesetre jól járt el amikor változtatott az étrenden.


Üdvözlettel:

 

Kérdés: Horváth Péter (Ózd)

Tisztelt Dr. Majthényi Imre ! Van egy Belga juhász tervueren 7 és fél hónapos szuka kutyám . Szeretném ivartalanítatni . Azt szeretném kérdezni Öntől , hogy mikor lenne a legjobb a kutyusnak és mi ennek a jó és rossz oldala ? Válaszát előre is köszönöm ! Tisztelettel: Horváth Péter
Válasz:

Kedves Péter!


Az ivartalanításra általában az első és második tüzelés közti időszakot szoktuk javasolni (ez egy fél éves időtartam).
Káros hatása nincsen. Pozitívuma, hogy hosszabb, egészségesebb lesz a kutyusa, mivel sok-idős korban jelentkező betegség kiküszöbölhető ez által (emlődaganatok,különféle méh elváltozások...)


Az első tüzelés valamikor egy éves kor előtt szokott bekövetkezni (kb. 9-11 hónaposan).

 

Üdvözlettel:

 

Dr. Majthényi Imre

Kérdés: danyi Zoltánné (Budapest)

Jó napot.. én fűrdetésel kapcsolatban szeretnék egy kis segítséget !! kaptam egy 7 hetes yorki kan kiskutyát és szeretném tudni hogy melyik sampon és balzsam a legjobb neki???és milyen kozmetika szerekre van még szűkség a szőrének? és hogy milyen vitaminokra van szűksége?? Előre is nagyon köszönöm válaszát... Danyi Zoltánné....
Válasz:

Kedves Danyi Zoltánné!


Fürdetés általános szabályai:


1. Havi 1-szerinél gyakrabban nem ajánlott a fürdetés (nyilván ha valamilyen "baleset" éri, az lehet kivétel)


2.Csak és kizárólag kutyasamponnal történjen.


Egyéb kozmetikumok nem szükségesek...


Megfelelően, jó minőségű tápokkal etetett állat esetén kiegészítő vitaminokat általában felesleges adni.


Üdvözlettel:

 

Dr. Majthényi Imre

Kérdés: Marton Andrea (Kereki)

Tisztelt Doktornő! Fiam barátnőjének van egy nyuszija,akinek az anyja oroszlánfejű törpenyúl,az apja nagy testű házinyúl.Fiú nyuszi.9 hónapos. Kérdésem:milyen táplálékot lehet neki adni? Ketrecben tartják .Mekkora helyre van szüksége?Kell-e sétáltatni,?Illetve ki lehet-e engedni udvarra? Fogkoptatás céljából mit kell neki adni? A hátsó lábaival nagyokat dobbant.Ezt miért teszi? Kell-e neki lány nyuszit szerezni,vagy nem fontos? Ha ivartalanítani szeretnék,akkor ez lehetséges-e?Milyen viselkedésbeli változásokra lehet számítani? Köszönöm előre is válaszát!
Válasz:

Tisztelt Marton Andrea!


A nyúl fő tápláléka széna legyen, ez nagyon fontos. E mellé kiegészítésként kaphat nyúltápot, zöldséget, gyümölcsöt. Így a fogai is rendesen fognak kopni.

Sétáltatni nem kell, a ketrece valahol 0,5 és 1 négyzetméter közötti legyen, minél nagyobb, annál jobb, kivéve, ha sokat lehet szabadon. Az udvarra nyugodtan kiengedhetik, előtte viszont érdemes beoltatni a szúnyogok által terjesztett betegségek ellen. Ezt ugyan akkor is javaslom, ha csak lakásban él a nyuszi, mert a szúnyogok ott is megtalálhatják.

A dobbantás teljesen normális viselkedés, ezzel kommunikál.

Lány szuszira nincs szüksége, de az ivartalanítást javaslom. Akár már most, 9 hónaposan lehetséges. Utána nyugodtabb lesz a viselkedése.


Üdvözlettel:

 

Dr. Sztankó-Berényi Olga

Kérdés: Marton Andrea (Kereki)

Tisztelt Doktornő! A gyermekem tengerimalacai 5 évesek.Eddig kész zabagépek voltak.Ma este nem esznek,nem fogadnak el semmiféle táplálékot sem.A sarokban remegnek és nem futkosnak. Kérdésem:mi lehet a gond velük?
Válasz:

Tisztelt Marton Andrea!


Az, hogy a tengerimalacok a sarokban remegnek, nagyon sok mindentől lehet. Attól kezdve, hogy fáznak, megijedtek valamitől, egészen addig, hogy valamilyen mérgezés tünetei ezek.
Ennek kiderítéséhez javaslom, keressenek fel egy kollégát.


Üdvözlettel

 

 

Dr. Sztankó-Berényi Olga

Kérdés: Fehér Judit (szolnok)

Tisztelt Doktor úr Doktornő Szakmai tanácsára lenne szükségem amennyiben ideje engedi várom válaszát 5,5 éves yorkshire terrier A kutyámnál 2 hónappal ezelőtt észleltünk egy csomót a a legfelső bal cicién elvittük állat orvoshoz majd közölték velünk hogy műteni kell 2 hét múlva meg is történt a műtét komplikáció mentesen a kutya játékos virgonc jó étvággyal volt már a műtét napján ,rá két napra mentünk kontrollra a sebe szépen gyógyult semmi gyulladás nincs.5 nap jelentkezett nála egy rossz közérzet levertség étvágytalanság és hányás .Másnap ismét vissza vittük különösebben semmi tünete nem volt az orvos megvizsgálta adott neki fájdalomcsillapítót .Azzal hagytuk ott a rendelőt ha nem javul másnap újra megyünk .reggelre sajnos nem lett jobb ismét hányás végtag gyengeség rossz kedv stb az orvos vért vett tőle de sajnos elsőre nem sikerült nagy nehezen tudott vért venni .megállapította hogy sárgasága van a kutyának ,adott infúziót neki hányáscsillapítót ,és este új kell menni mondta .A kutyát hazavittük és egy fél óra múlva elkezdett zilálni lihegni és utána folyt a szájából a vér és meghalt .Segítségét kérném Ön szerint mitől kaphatót sárgaságot ?És mi okozta a vért ? Ha ideje engedi várom válaszát . Tisztelettel Köszönettel:Fehér Judit
Válasz:

Kedves Judit!


Sárgaság májfunkciós problémák hatására jelentkezhet, amelynek kórok tanában: mérgezés, különféle fertőzéses betegségek (bakteriális, vírusos) szerepelnek leggyakrabban.
Vélhetőleg nincsen ok-okozati összefüggés a műtét és a jelentkező tünetek között.
Vérhányás ebben az esetben valószínűleg az agónia miatt jelentkezett..
 

Üdvözlettel:

 

Dr. Majthényi Imre

Kérdés: Vinkler Jennifer (Szerep)

Kedves Doktor Úr! A kutyusom 12 éves, Palotapincsi! Kb. 4 napja eszeveszetten kapar és közben nyöszörög, utána pedig nagyon liheg, majd lefekszik, odamegyek és akkor is tovább nyöszörög, ilyenkor melléfekszem, simogatom és elmúlik, de kis idő után ismét kezdi! Volt már ehhez hasonló tünete, de akkor csak kapart és csak is akkor, mikor felébredt! Gondoltam arra, hogy odakint az udvaron valami trauma érhette, mert nem jön ki, csak míg elvégzi a dolgát! SOHA NEM CSINÁLT ILYET! Mindig szeretett kint lenni! Mások azt mondták, hogy öreg és keresi a végső nyughelyét, vagy, hogy férges! Egyébként ágyban alszik, étvágya jó, normálisan eszik, iszik, vitamint szed ( Multivitamin ) 2 napja, vitaminos Pedigree csontot is kap! A tünetek éjjel-nappal jelen vannak! A hangulata sem változott! Ön szerint mi lehet a probléma? Előre is köszönöm a Válaszát! :)
Válasz:

Kedves Jennifer!


Sajnos a leírt tünetek alapján nem lehet diagnózist felállítani, mindenesetre kizártnak találom, hogy halni készülne avagy ezek a tünetek alapján férges lenne a kutyusa.

10 éves kor felett minden kutyusnál javasoljuk évente egyszer egy általános vérkép elkészítését, ez nagy valószínűséggel közelebb vinne a tünetek megoldásához!


Üdvözlettel:

 

Dr. Majthényi Imre

Kérdés: Retzer Dorina (Kerékteleki)

Tisztelt Doktor Úr! 1 hete ellett meg a kutyám, egy pincsiről van szó! Azt szeretném kérdezni, hogy kosárba ki lehet e tenni a kiskutyákat az udvarra így 1 hetesen? Jó idő van 24-26 fok! Köszöntettel: Dorina
Válasz:

Kedves Dorina!

 

Véleményem szerint igen!


Üdvözlettel:

 

Dr. Majthényi Imre

Kérdés: Molnar Izabella (Ungvar)

Jó napot Dokror Úr! Van egy fekete németjuhászom, aki nyáron lesz 3 éves. Tegnap hirtelen a kutya olyan lett, mintha le lett volna bénulva, nem tudott mozogni, a tekintete zavaros lett, a szeme akadt fel, es meg volt feszulve de feléllni nem tudott. Ez már második eset, tavaly már előfordult ugyan ez az eset. 15 perc után, mintha ezek meg sem történtek volna a kutya felállt és szaladgált tovább! Vajon mi válthatja ki ezt ? Mi lehet a baj? Válaszát köszönöm!
Válasz:

Kedves Izabella!


A leírt tünetek alapján, nagy valószínűséggel epilepsziás görcsrohama volt a kutyájának.
Kezelést egészen addig nem szoktunk javasolni, amíg havi egynél nem többször jelentkezik ilyen görcsroham.


Üdvözlettel:

 

Dr. Majthényi Imre
 
Ha kérdése lenne kedvencével kapcsolatban, szakértő állatorvosaink készséggel állnak rendelkezésére.
Mit szeretnél legjobban még látni az oldalon?
Állatos olvasnivalókat
Üzenőfalat
Szépségversenyt
Linkgyűjteményt
Születésnapos állatok
Legtöbben kedvencnek jelölték
Legjobb értékelést kaptak
Legújabb jutalmazások
Simogatás   Goldenhill's Carbon [Guszti] 2021.04.15. 09:07
Simogatás   Csézy 2020.06.28. 13:23
Simogatás   Alvin 2019.06.19. 11:45
Gombolyag   Alvin 2019.06.19. 11:45
Gombolyag   Alvin 2018.09.22. 16:24
Simogatás   Alvin 2018.09.22. 16:24
Simogatás   Babacica 2017.11.25. 23:22
Simogatás   Izabelle Donterto [Izi] 2017.09.17. 14:38
Csont   Kira 2017.08.08. 11:49
Simogatás   Kira 2017.08.08. 11:49